Ziņu arhīvs
< Decembris 2008 >
p o t c p s s
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
2024. gada 29. jūnijs
Vārda dienas: Pēteris, Pāvils, Pauls, Paulis

DIENAS LOZUNGS

Apustuļu Pētera un Pāvila diena

Apd 12:1–11; Gal 1:11–20; Mt 16:13–19

Krāsa: sarkana

Atceries Radītāju savās jaunības dienās, pirms ļaunās dienas ir atnākušas un klāt
gadi, par kuriem tu teiksi: man nav no tiem patikas!
Māc 12:1

Es celšos un iešu pie sava tēva un sacīšu viņam: tēvs, es esmu apgrēkojies pret debesīm un pret tevi. Es vairs neesmu cienīgs saukties par tavu dēlu. Pieņem mani par vienu no saviem algādžiem.
Lk 15:18–19

4Moz 13:31–14:25
Rm 3:9–20
Mt 19:1–12

lasīt vairāk >

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālei 250!

Atzīmējot dievnama 250 gadu jubileju, piektdien, 5.decembrī plkst.18:00 Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē notiks labdarības koncerts - dziedās jauniešu koris “Kamēr...” un pie ērģelēm muzicēs Liepājas pilsētas ērģelnieks Lotars Džeriņš. Par plānotajiem svētku pasākumiem un baznīcas atjaunošanas darbiem informē Anta Zālīte.

Atzīmējot dievnama 250 gadu jubileju, piektdien, 5.decembrī plkst.18:00 Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē notiks šogad jau ceturtais labdarības koncerts, ko rīko “Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds” sadarbībā ar Igo mūzikas menedžmentu.

Dievnama divsimtpiecdesmitgades jubilejas pasākumu galvenais notikums būs dievkalpojums katedrālē sestdien, 6.decembrī, plkst. 12:00. Dievkalpojumu vadīs Liepājas bīskaps Pāvils Brūvers. Tajā piedalīsies arhibīskaps Jānis Vanags un Daugavpils bīskaps Einārs Alpe.

Savukārt, svētdien, 7.decembrī plkst. 17:00 katedrālē notiks vācu draudzes dievkalpojums. Skanēs 18.gadsimta mūzika.  

Šoreiz katedrālē muzicēs populārais jauniešu koris “Kamēr...” diriģenta Māra Sirmā vadībā. Tāpat koncertā, kā jau ierasts, skanēs Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeles, pie kurām muzicēs Liepājas pilsētas ērģelnieks Lotars Džeriņš. Jubilejas koncertu vadīs aktrise Katrīna Pasternaka. Koncertā tiks atskaņoti virkne skaņdarbu, kas izskanējuši koncertos Spānijā un Francijā, uz kurieni “Kamēr...” devās š.g. oktobra beigās, kā arī fragmenti no unikālā projekta "Pasaules Saules dziesmas". Tas ir korim “Kamēr…” un Mārim Sirmajam īpaši veltītais 17 izcilu pasaules komponistu dziesmu cikls, kas pirmatskaņojumu piedzīvoja šovasar Rīgā, LU Lielajā aulā. Šo dziesmu vienojošā tēma ir saule – kādu to saprot cilvēki visā pasaulē, kādu to redz projektā uzaicinātie komponisti un koris “Kamēr...” diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Koncerta klausītāji aicināti pavadīt vakaru lieliskā muzikālā gaisotnē, kā arī finansiāli ar ziedojumiem atbalstīt valsts nozīmes kultūras pieminekļa–Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles un pasaulē lielāko mehānisko ērģeļu glābšanu.

Savukārt, 8.novembrī apritēja divi gadi kopš “Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda” dibināšanas. Fonds tika izveidots, lai sekmīgāk organizētu šī nozīmīgā valsts nozīmes kultūras pieminekļa atjaunošanu un veicinātu tā saglabāšanu.

2008.gadā realizēti vairāki nozīmīgi remonta un konservācijas darbi, kas būtiski virzījuši dievnama un ērģeļu glābšanu - gada sākumā ir veikti īstās mājas sēnes (branta) likvidēšanas darbi baznīcas pagrabā un zem dēļu grīdas, jūnijā par labdarības portālā “Ziedot.lv” saziedotajiem līdzekļiem tika veikts vienas ērģeļu plēšas remonts. Savukārt, lai apturētu dievnama torņa tālāku bojāšanos un novērstu draudus sabiedriskajai drošībai, ko radīja torņa dzegu bojājumi un mūra izdrupumi, jūlijā tika uzsākti nozīmīgi Sv.Trīsvienības baznīcas torņa konservācijas darbi, veicot atlūzu nocelšanu un bojātā skārda seguma novākšanu, jauna skārda seguma ieklāšanu un karnīžu hidroizolāciju, kā arī drošības tīkla uzklāšanu visām torņa stāvu ārējām joslām.

Neapšaubāmi viens no lielākajiem šī gada projektiem bija ķirmju likvidēšana dievnamā, apstrādājot dievnama iekštelpas 13 000 kubikmetru apjomā ar indīgu gāzi – metilbromīdu. Vācu speciālisti dod vismaz 30 gadu garantiju šim darbam. Tā kā dievnama galvenā problēma ir tā satrupējušie pamati, turpinās aktīvs darbs pie pamatu pastiprināšanas tehniskā projekta izstrādes, kas noslēgsies šā gada nogalē.

Arī nākamgad fonds plāno veikt vairākus būtiskus darbus – viens no prioritāri veicamajiem ir jumta seguma nomaiņa.  Šobrīd dievnama jumts ir segts ar šīfera loksnēm, kuras uzklātas pagājušā gadsimta 60.tajos gados, neskaitāmas reizes labotas un savu laiku nokalpojušas. Pašlaik tiek izstrādāts jumta seguma nomaiņas tehniskais projekts un ir jau aprēķināta jumta nomaiņai nepieciešamā summa – 76 tūkstoši latu. Aktīvi tiek meklēts finansējums, lai veiktu unikālo ērģeļu restaurāciju. Tāpat tiks turpināta jau iesāktā tradīcija – labdarības koncerti dievnamā četras reizes gadā, kurus fonds rīko sadarbībā ar Igo mūzikas menedžmentu. Nākamgad koncerti plānoti martā, augustā, oktobrī un decembrī.

Sadarbībā ar Liepājas domi un Liepājas Sv.Trīsvienības draudzi turpināsies kopīgi uzsāktais darbs par Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeļu iekļaušanu UNESCO pasaules mantojumu sarakstā.

Palīdzēt Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālei un ziedot tās atjaunošanas darbiem var piezvanot pa ziedojumu tālruni 90006181 (maksa par zvanu – Ls1) vai ieskaitot naudu bankas kontā:

Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds
Lielā iela 9, Liepāja, LV-3401
Reģ. Nr. 40008108234
A/s Swedbank
Konta Nr.: LV91HABA0551015229804
SWIFT: HABALV22


Ziņa publicēta 2008.12.03 14:08.
 » skatīt visus dienas ierakstus
 » skatīt visus mēneša ierakstus
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »