2024. gada 29. marts
Vārda dienas: Aldonis, Agija

DIENAS LOZUNGS

Jo Dievs tā pasauli mīlēja, ka deva Savu Vienpiedzimušo Dēlu, lai ikviens,
kas Viņam tic, nepazustu, bet tam būtu mūžīgā dzīvība.
Jņ 3:16

Pasha – Lielā piektdiena

Hoz 6:1–6; 2Moz 12:1–13; Jņ 18:1–19:42
Ps 22; Jes 52:13–53:12; Ebr 10:16–25 vai Ebr 4:14–16, 5:7–9; Jņ 18:1–19:42

Krāsa: melna vai purpursarkana

Un to vietu, kur Dievs ar viņu bija runājis, Jēkabs nosauca vārdā Bētele – Dieva nams.
1Moz 35:15

Bet centurions un tie, kas kopā ar viņu sargāja Jēzu, redzēdami zemestrīci un visu, kas notiek, ļoti sabijās
un teica: "Patiesi šis bija Dieva Dēls!"
Mt 27:54

Rdz 3:1–9, 19–33
1Pēt 1:10–20
Jn 13:36–38

lasīt vairāk >

Ērģeļmūzikas festivāls „Unda maris” Slokas luterāņu baznīcā

iesūtīts: 2013.05.31 17:19
Ērģeļmūzikas festivāls "Unda maris" notiks visas šīs vasaras garumā - no 1.jūnija līdz 31.augustam ar 14 koncertiem Slokas luterāņu dievnamā, kur ir vienīgās vēsturiskās ērģeles Jūrmalā.

Ar „unda maris”, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē „jūras viļņi”, ērģelēs apzīmē divu ērģeļu balsu kopskaņu. Viena no šīm balsīm uzskaņota mazliet augstāk vai zemāk par etalonu, un rodas iespaids, ka skaņa „viļņojas”. Reģistrs ar šādu nosaukumu ir varenajām Rīgas Doma ērģelēm. Arī Slokas instrumentā ir divas klusas balsis jeb reģistri, kuri kopā veido šādu viļņojošu efektu. Izvēloties šo nosaukumu ērģeļmūzikas festivālam Slokā, tā rīkotājiem bija vairāki apsvērumi. Pirmkārt, tam bija jāraksturo kultūras norise, kurai jākļūst par tradīciju ar ilgtspējas potenciālu. Otrkārt, instrumenta ģeogrāfiskajam novietojumam jāraisa asociācijas ar vietu, kur tas atrodas, proti, „pilsētā uz viļņa”.

Slokas baznīcas instruments šobrīd ir vienīgās vēsturiskās ērģeles Jūrmalā. Savulaik ar Irlavas skolotāju semināra beidzēja, ilggadēja Slokas pilsētas skolotāja, ērģelnieka un pilsētas vecākā Alberta Hāznera un viņa dēla Fēliksa, Pēterburgas Konservatorijas beidzēja, Slokas baznīcas ērģelnieka pirmās Latvijas brīvvalsts laikā, pūlēm radītais instruments tika būvēts ar domu, lai tas būtu piemērots ne vien liturģiskajām vajadzībām, bet arī visplašākajai koncertdarbībai. E.F.Walcker&Co firmas izvēli tolaik noteica tieši šo līdz šim maz novērtēto jūrmalnieku plašais redzesloks un erudīcija. Iespēju ziņā līdzīgu instrumentu šim neatradīsim nekur citur, dodoties Kurzemes virzienā no Rīgas līdz pat Liepājai. Cauri dažādiem laikiem instruments ir saglabājies praktiski neskarts, kas vēl vairāk izceļ tā vērtību.
Pirms diviem gadiem svinēja Slokas ērģeļu simtgadi ar plašu koncertu ciklu. Uzsākot festivālu „unda maris”, Slokas draudze to vēlas iedibināt kā ikgadēju norisi, kam jāpārtop tradīcijā. Jūrmala kā kūrortpilsēta saviem viesiem ik vasaru piedāvā visplašākā spektra un žanra mūziku, kas tomēr pārsvarā koncentrējas ap mūsdienu Jūrmalas centru - Dzintariem, Majoriem, Dubultiem. Taču tieši Sloka ir Jūrmalas vecākā daļa, un dievnams ar šo vērtīgo instrumentu ir neatņemams un unikāls mūsu pilsētas kultūrvēsturiskais akcents.

Ergelmuzikas festivals_Sloka

Plakātu lejuplādēt šeit>

Koncertu apraksti: no 1.jūnija - 27.jūlijam šeit> un no 3.-31.augustam šeit>

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »