2024. gada 18. aprīlis
Vārda dienas: Laura, Jadviga

Atklātas sarunas par dusmām, atkarībām un salauztām sirdīm

iesūtīts: 2013.05.29 16:57
Trīs semināros Valmierā attiecību speciālisti un mācītāji stāstīs par dusmām, atkarībām un salauztām, bet dziedinātām sirdīm.

Semināru norises vieta: Valmierā, Vidzemes augstskolā, Cēsu iela 4, C229 auditorijā.
Dalības maksa: 5,- lati

Sestdien, 25.maijā no plkst.10:00 līdz 14:00 tikšanās ar Deividu Maiklu Kariljo (David Michael Carillo) no ASV.
Sarunas tēma: “Viena sirds, nesaprasta sirds. Dzīves beigas vai jauna iespēja?”
Seminārā runās par:

  • Kad jāpalīdz un kad jāsaka nē?
  • Kā palīdzēt citiem, pašam neiekrītot slazdā?
  • Līdzatkarība un emocionālā vardarbība attiecībās, kādi risinājumi?
  • Vai krīze personiskajā dzīvē ir laba zīme?
  • Kā veidot stabilas un drošas attiecības ģimenē un darbā?
  • Kāpēc neizdodas izveidot tādas attiecības kādas vēlos?
  • Es neuzticos cilvēkiem - tā ir mana vai kāda cita problēma?
  • Ar kādiem šķēršļiem es sastopos, kad vēlos izveidot attiecības?

Deivids Maikls izklāstīs 5 dzīves principus, kas viņam palīdzējuši tikt galā ar unikālajiem izaicinājumiem, ar ko saskaras neprecētie. Šie principi noderēs un būs palīdzoši arī tiem, kuri ir šķīrušies vai meklē savu otru pusīti.
Deivids Maikls Kariljo ir luterāņu mācītājs, misionārs, pedagogs, rakstnieks un mūziķis no Kalifornijas, kurš dzīvo un darbojas Saldū, Sv.Gregora misijas centrā kopš 2010.gada novembra. 
Šī 47 gadus jaunā dienvidnieka sirdī Dievs licis Austrumeiropas valstis un jo īpaši Latviju. 

D.M.Kariljo ir uzrakstījis grāmatu, kas tulkota arī latviešu valodā, un vada seminārus par paša piedzīvoto ADHD - uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu. 

"Jo Tu radīji manas īkstis, Tu mani veidoji un piešķīri man ķermeni manas mātes miesās. Es Tev pateicos, ka es esmu tik brīnišķi radīts, Brīnišķi ir Tavi darbi, mana dvēsele to labi zina." - šie vārdi no 139. Psalma (13:14) izmainīja dzīvi cilvēkam, kuru skolā uzskatīja par nevēlamu, problemātisku, netalantīgu, ar uzmanības deficīta sindromu un bez perspektīvām dzīvē. 


Tagad Deivids Maikls Kariljo ir lielisks drāmas pedagogs, ordinēts mācītājs, rakstnieks un arī talantīgs dziedātājs, kurš koncerttūrēs apceļojis visu Ameriku. Pēdējo gadu laikā D.M.Kariljo ir daudz viesojies Latvijas draudzēs. Un var redzēt, ka Deividu Maiklu sāk iepazīt iemīlēt arī Latvijas publika. http://www.gentlewindmusic.com/ 



Sanācis tā, ka Deivids Maikls ir starp tiem, kam vēl nav otrās pusītes, un šādu cilvēku skaits kļūst arvien lielāks - 50% no neprecētajiem, kas vecāki par 20 gadiem un nekad nav bijuši precējušies.

Seminārā Deivids izklāstīs 5 dzīves principus, kas viņam palīdzējuši tikt galā ar unikālajiem izaicinājumiem, ar ko saskaras neprecētie. Šie dzīves principi noderēs arī tiem, kuri ir šķīrušies vai meklē savu otru pusīti. 


Ceturtdien, 30.maijā no plkst.18:00 līdz 21:00 tikšanās ar ar mācītāju un atkarību speciālistu Māri Ķirsonu.
Sarunas tēma: Mana atkarīgā dzīve.
Seminārā runās par:

  • Kas ir atkarība un līdzatkarība, kāda atšķirība?
  • No kā es dzīvē esmu atkarīgs?
  • Vai varu tikt prom no atkarīgām attiecībām?
  • Kāpēc es jūtos savā dzīvē kā upuris?
  • Vai manām bailēm ir kāds sakars ar atkarībām?
  • Dzīve kopā ar atkarīgo - vai jābēg prom?
  • Netieku galā ar atkarību - nolemtība vai varbūt ir kāds risinājusm?
  • Esmu atkarīgs no šokolādes, alkahola, darba, attiecībām, no kā vēl?

Ceturtdien, 6.jūnijā no plkst.18:00 līdz 21:00 tikšanās ar ar mācītāju un atkarību speciālistu Māri Ķirsonu.
Sarunas tēma: Dusmas. Es esmu dusmīgs! Un tad?
Seminārā runās par:

  • Vai dusmas ietekmē manu dzīvi?
  • Vai es atpazīstu dusmas?
  • Vai dusmoties ir slikti?
  • Vai dusmām ir kāds sakars ar depresiju?
  • Ko es panāku dusmojoties?
  • Vai dusmas var kontrolēt?
  • Ko es daru biežāk - dusmojos uz sevi vai citiem?
  • Vai dusmojos, jo esmu atkarīgs, līdzatkarīgs?
  • Ko darīt ar dusmām?

Māris Ķirsons ir mācītājs otrajā paaudzē. Minesotas 12 soļu programmas vadītājs Latvijā. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.
2005.g. Latvijā uzņemtās filmas „Tēvreize” idejas un scenārija autors.

"Dievs neuzliek vairāk pienākumu, kā vien tos, ko Tu spēj veikt" /Māris Ķirsons/

Dzimis 1940.g. 26. decembrī Jaunaucē. Tēvs Pāvils Ķirsons bija Jaunauces draudzes mācītājs. Ģimene 1944.g. devās bēgļu gaitās uz Vāciju, 1949.g. pārcēlās uz ASV. Māris skolojās, iegūstot bakalaura grādu filozofijā un vēsturē, maģistra grādu teoloģijā (1967). XX gs. 90.gados studēja luterāņu seminārā Kanādā (1990 – 1994), kur ieguva maģistra grādu ģimenes un laulību terapijā. 
Māris Ķirsons uzskata, ka ir svarīgi mācīties visu mūžu. Lai varētu būt atbildīgs, ir vajadzīgas zināšanas – ne tikai, lai prastu rakstīt un rēķināt, bet arī lai pazītu Jauno un Veco derību, lai pieņemtu Evaņģēliju.

Strādāja par mācītāju Sv.Pāvila draudzē Čigākā (1967 – 1975). Vēlāk līdz 1990.g. kalpoja
Sv. Jāņa baznīcā Filadelfijā. No 1995.g. mācītājs Otavas draudzē Kanadā. No 2000. līdz 2005. gadam bija Latviešu ev.lut. baznīcas pārvaldes priekšsēdis Amerikā.

M.Ķirsona sprediķi ir rakstīti konkrētai draudzei, konkrētā situācijā, daudzas stundas iepriekš rūpīgi gatavoti un pārdomāti. Latvijā mācītājs visbiežāk tiekas ar draudzi Doma baznīcā, vai arī pie mācītāja Jura Rubeņa Torņkalna baznīcā, vairākas reizes sprediķojis arī Jēkabpils ev.lut. baznīcā pie mācītāja Modra Plātes. 
M.Ķirsona sprediķos cauri vijas personiskā attieksme. Klausītāji sāk apzināties, ka garīgā attīstība palīdz sabiedrībai sevi ieraudzīt citādi, pārvērtēt iespējas.
Māris Ķirsons uzsver:
„Naudas daudzums bankā nenosaka personības vērtību un perspektīvas."
"Cilvēki vienmēr dabū tādu valdību, kādu ir pelnījuši. Ja gribam labāku, pašiem jāmācās ikdienā būt labākiem."
"Kad cilvēki būs godīgi, viņi piespiedīs arī valdību būt godīgai. Katram mums ir sava loma. Kopīgais rezultāts ir atkarīgs, cik pozitīvi savā vidē to pieņemam.”



M.Ķirsonam viņa Dzimtenes Latvijas liktenis ir svarīgs visu mūžu. Kā neordinārs un aktīvs cilvēks ar asu prātu, ironisku skatu uz problēmām, viņš ir ierakstīts Latvijas neatkarības atjaunošanas vēsturē, dzīvodams ārpus Latvijas. TV producents Ojārs Rubenis, pieminot M. Ķirsona akciju Eiropas Drošības konferences laikā, saka: "Māris Latvijas vārdu iznesa visas pasaules mediju pirmajās rindās, tecinādams savas asinis uz sirpāmurainā, sarkanā padomju karoga 1980.gadā Madridē, protestējot pret Baltijas valstu okupāciju."


Daudzus gadus veltījis latviskajai izglītībai ASV, izpildot Amerikas austrumu krasta latviešu vasaras vidusskolas direktora pienākumus. Tagad M.Ķirsonam rūp jauniešu kristīgā izglītība atjaunotajā Latviā.

Visvairāk Latvijas ev.lut. baznīcas ārpus Latvijas (LELBA) palīdzības nonāk svētdienas skolās (līdzās atbalstam Latvijas mācītājiem, emeritētajiem mācītājiem un mācītāju atraitnēm, kurām apmaksā veselības apdrošināšanas polises).



M.Ķirsons kopā ar citiem latviešu mācītājiem un arhibīskapu Elmāru Ernstu Rozīti atbalsta svešumā dzīvojošo latviešu luterāņu draudžu izveidošanos Sanktpēterburgā, Indijas misijā, Sibīrijā, kā arī Indijas misijā. Par baznīcas lomu šodienas cilvēku un sabiedrības dzīvē Māris Ķirsons saka: „Baznīcas uzdevums ir kalpot cilvēkam. Ja patiešām grib kalpot, mācītājs nevar tikai sprediķot. Viņam jāapzina cilvēku vajadzības, kas dažādos vecumos atšķirīgas. Jāzina, kā palīdzēt cilvēkiem, lai viņi pēc tam palīdzētu paši sev.

Ziemeļamerikā baznīcas telpās pulcējas anonīmie alkoholiķi, narkomāni. Tur ir iespēja brīvo laiku pēc stundām pavadīt bērniem, kuru vecāki strādā. Ir ļoti svarīgi, lai bērni jau pirmajās klasēs gūtu veselīgus uzskatus par alkohola kaitīgumu. Bērniem jāieaudzina pašvērtības apziņa, lai viņi saprastu, ka alkohola un narkotiku lietošana iznīcina neaptveramu daudzumu cilvēka smadzeņu šūnu.


Psihologa un laulību terapeita darbs maniem pienākumiem piepulcējās tāpēc, ka tas palīdz izprast cilvēkus, saprast, kā darboties ar daudziem atkarību gūstā nonākušajiem cilvēkiem. Palīdzēt saredzēt, ka Dieva mīlestība uz cilvēku attiecas arī tad, ja viņš ir morāli pagrimis. Lūgšana var būt atbilde Dieva mīlestībai.

Mīlestība maina cilvēku. Atveseļošanas sākumā
sevišķi nepieciešams sev līdzīgo atbalsts. To vislabāk var izdarīt tie terapeiti, kas paši savulaik atbrīvojušies no atkarībām. (Jaunībā Māris Ķirsons 19 gadus bija atkarības gūstā, kopš 40 gadu vecuma pilnīgi atbrīvojies.)

Regulāri M.Ķirsons Latvijā lasa lekcijas topošiem maģistrantiem praktiskajā psiholoģijā. Arī skolotājiem kvalifikācijas celšanas kursos par ģimeni un ētiku, piedalās 3x3 nometnēs.
Latvijā kopš 1989.g.sadarbojas ar narkologu Jāni Strazdiņu.

2005.g. Latvijā ir uzņemta filma „Tēvreize” par luterāņu Baznīcu gadu gaitā. Filmas idejas autors ir mācītājs Māris Ķirsons. Filmas līdzveidotājs ”Labvakar” producents Ojārs Rubenis. Režisors Harijs Beķeris par filmas ideju saka: „Gaisma tuneļa galā ir tikai viena – tautas atgriešanās pie ticības.”


Profesionāli un intelektuāli M.Ķirsons izglītojas, studējot jaunāko literatūru. Garīgās baterijas uzlādē, kontaktējoties ar draugiem, it īpaši Latvijā. Fizisko izturību nostiprina slēpojot. Viņa dzīves moto:
"Dievs neuzliek vairāk pienākumu, kā vien tos, ko Tu spēj veikt."

Semināru dalībniekiem būs iespēja Deividam Maiklam Kariljo un Mārim Ķirsonam uzdot savus jautājumus.

Seminārus rīko DOMINUS kopiena.
Vairāk informācijas: tālr.28363765, www.dominuskopiena.lv, info@dominuskopiena.lv  

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »