2024. gada 01. maijs
Vārda dienas: Ziedonis

88 gadu vecumā mūžībā devies ilggadējais LELB Virsvaldes darbinieks VITOLDS DOZE

iesūtīts: 2023.09.07 23:50
19.01.1935.- 06.09.2023.


Atvadīšanās no Vitolda Dozes
14.septembrī plkst. 13:00 no 
Rīgas Sv.Trīsvienības baznīcas
‍Apbedīšana Sarkandaugavas kapos 

‍(Kapavieta atodas blakus Miervaldim Ķemeram)

Neliels ieskats Vitolda Dozes dzīves gājumā

Vitolds Doze 1951. gadā 16 gadu vecumā pārceļas no Rozes ciema Auces apriņķī uz Rīgu, lai dabūtu darbu un palīdzētu savai mammai, jaunākajiem brāļiem un māsām. Rīgā, Kundziņsalā dzīvoja radinieki, kuri Vitoldam deva mājas vietu. Tuvumā bija Rīgas Sv. Trīsvienības baznīca, kuru viņš regulāri apmeklēja. Draudzē kalpoja prāvests Kārlis Irbe un mācītājs Miervaldis Ķemers. Tā kā Vitoldam bija ļoti liela interese par garīgiem jautājumiem, viņš sadraudzējās ar mācītāju M.Ķemeru. Tomēr, pēc ilgām pārdomām Vitolds izvēlējās nevis kļūt par mācītāju, bet gan kalpot Dievam citos veidos. Viņš draudzē veica kasiera pienākumus, dziedāja korī, mācījās pūst trompeti, palīdzēja baznīcas remonta darbos un tika iesvētīts par pērminderi.
Uzsākot kalpot draudzē mācītājam Ērikam Mesteram, kurš arī pats aktīvi iesaistījās baznīcas uzturēšanā un atjaunošanā, Vitolds bija viņa labā roka baznīcas kapitālajā remontā, jumta atjaunošanā, apkures sistēmas ieviešanā, vitrāžu restaurācijā, organizējot darbus un palīdzot ar padomu, arī ar māksliniecisku redzējumu.


Kad draudzē uzsāka kalpot mācītājs Juris Austris Rāviņš, Vitolds tika ievēlēts par draudzes priekšnieku. Tika atgūti draudzes bijušie īpašumi, atjaunots draudzes nams, restaurētas ērģeles, iegādāts draudzei „busiņš”, lai labāk organizētu draudzes locekļu sadraudzības pasākumus.
Visās attiecībās ar cilvēkiem Vitolds iemantoja cieņu, jo ļoti labi spēja uzklausīt, vienmēr rosināja domāt, un sniedzot Svētajos Rakstos pamatotu padomu, to arī piepildīja ar personisko ticības pieredzi, kam jau ir pavisam cits svars un perspektīva.


Arhibīskapa Jāņa Matuļa laikā Vitoldu Dozi ievēlēja par LELB Konsistorijas Revīzijas komisijas locekli. Vitolds līdz pat 75 gadu vecumam strādāja LELB Virsvaldē un 20 gadus kalpoja Rīgas Sv. Trīsvienības draudzes priekšnieka amatā. Par ilggadējo un uzticīgo kalpošanu Baznīcai un Rīgas Sv. Trīsvienības draudzei, Vitolds Doze apbalvots ar “Uzticības vairogu”. Apbalvojumu uzticīgajam kalpam 2013. gada 10. martā pasniedza arhibīskaps Jānis Vanags.  

"Svētīgi mirušie, kas mirst iekš tā Kunga no šā brīža. Tiešām saka Gars, lai tie atdusas no savām pūlēm, jo viņu darbi tos pavada." /Atkl. 14:13/

Mūžīgu mieru dod, ak Kungs, Mūžīgā gaisma lai atspīd.
Lai dus mierā!


Līdzjūtību izsakot tuviniekiem un ar mīļām atmiņām par Vitoldu - Virsvaldes darbinieki.



« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »