2024. gada 19. aprīlis
Vārda dienas: Vēsma, Fanija

Adventa laikā

iesūtīts: 2019.12.01 08:08

Šogad Valles baznīcā mēs esam īpaši nolēmuši adventa laiku iesākt ar lielu Adventa vainagu ārā pie baznīcas, kas tiks atvērts 1. decembrī pl. 14:00 ar pirmās sveces aizdegšanu.

Adventa četras svētdienas ir gaidīšanas un gatavošanās laiks pirms Ziemassvētkiem. Gaidīšanas laiks ir parasti pirms kā īpaša. Ir lietas, ko mēs visi gaidām ar prieku un tam gatavojamies: algas diena, atvaļinājums, ceļojums, nometne. Arī pirms otriem lielākiem baznīcas svētkiem – Ziemassvētkiem – ir īpašs gaidīšanas laiks ar Adventa vainagu un 4 svecītēm, kas iezīmē 4 atlikušās svētdienas līdz Ziemassvētkiem.

Ļoti daudziem tieši Ziemassvētki ir gada visvairāk gaidītie svētki, bet kāpēc un kas šajos svētkos ir tik īpašs? Latviešu valodā mums nav paveicies ar svētku nosaukumu: Ziemassvētki. Jā, svētki tiek svinēti ziemā, bet kas ir šo svētku būtība? Svētku nosaukums var mums likt domāt, ka mēs ziemai svētkus svinam. Bet ja tā, tad šie svētki būtu jāsvin katru gadu, kad uzkrīt pirmais sniegs, nevis katru gadu vienā un tai pašā datumā, ir sniegs vai nav sniega. Turklāt šos svētkus svin visā pasaulē, arī tādās vietās, kur nekad nav sniega – Āfrikā un Austrālijā. Citās valodās ir trāpīgāki nosaukumi šiem svētkiem. Krieviski: Rožģestvo. Tas ir no vārda: piedzimšana. Kāds ir piedzimis šai datumā. Jā, patiešām – dzimšanas dienu mēs svinam katru gadu vienā datumā. Bet kas ir piedzimis šai datumā? Angliski: Christmas. Tas ir saliktenis no diviem vārdiem – Kristus un Mesa (Dievkalpojums). Proti, tā ir Jēzus Kristus dzimšanas diena. Bet kas Jēzū ir tik īpašs, ka viņa dzimšanas dienu svinam vēl 2020 gadus vēlāk? Bībele teikts:

„Marija dzemdēs Dēlu, un Tu nosauksi Viņu JĒZUS, jo Viņš izglābs Savu tautu no grēkiem.” (Mt.1:21)


Dievs Tēvs pirmajos Ziemassvētkos uzdāvināja cilvēcei lielāko dāvanu pasaules vēsturē: savu Dēlu – Jēzu. Jēzus ir nācis šai pasaulē, lai tai parādītu savu mīlestību un glābtu visus cilvēkus no grēkiem. Tā ir patiesā šo svētku būtību, tur patiesi ir ko svinēt, ka Jēzus ir nācis, lai glābtu mūsu dvēseles no elles un ievestu paradīzē! Tāpēc arī tik daudz cilvēki adventa laikā un Ziemassvētkos pulcējas baznīcā, lai kopīgi svinētu svētkus un pateiktos Dievam, ka Viņš savu Dēlu mums sūtījis! Īstā šo svētku būtība ir mīlestība un piedošana! Mīlestība, ko saņemam no Dieva un mīlestība, ko tālāk dodam viens otram.

Roberts Otomers  - Vecumnieku, Valles un Bārbeles draudžu mācītājs

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »