2024. gada 24. aprīlis
Vārda dienas: Visvaldis, Ritvaldis, Nameda

Mācītāju konference 20.novembrī

iesūtīts: 2019.11.20 15:01
Trešdien, 20.novembrī LELB Virsvaldē notiks š.g. otrā Mācītāju konference.

Konferences galvenā tēma – Luterāņu un Romas katoļu vienotības komisijas ziņojums ‘No konflikta uz kopību’.  Vieslektors - komisijas luterāņu līdzpriekšsēdētājs Somijas luterāņu baznīcas Helsinku bīskaps emeritus Dr Ēro Huovinens (Eero Huovinen).

Konferencē pārrunās arī LELB Satversmes papildinājumus, kas attiecas uz Vācu nodaļas izveidošanu, kā arī izskatīs Baznīcas tiesību komisijas precizētās redakcijas LELB Satversmes grozījumu priekšlikumiem 28.Sinodei. Gaidāmās Sinodes darba kārtībā būs jautājums par Porvoo deklarāciju un konferencē būs iespēja dzirdēt Somijas luterāņu baznīcas pieredzi Porvoo  kopienā.  

Š.g. novembrī aprit 20 gadi kopš Pasaules luterāņu federācija (PLF) un Katoļu baznīca parakstīja Vienoto deklarāciju par taisnošanas mācību 1999.gada 31.oktobrī Augsburgā, Vācijā. Šim notikumam sekoja darbs pie dokumenta ‘No konflikta uz kopību’ izstrādes. Komisijā, kurā bija PLF un Pontifikālās kristiešu vienotības veicināšanas padomes pārstāvji, bija arī LELB pārstāve Dr Sandra Gintere (vēlāk arī latviešu tulkojuma teoloģiskā redaktore). Dokumenta tulkojums latviešu valodā iznāca 2018.gada janvārī.

Bīskaps Ēro Huovinens (1944), dzimis Helsinkos, mācītāja ģimenē (tēvs - Turku katedrāles dekāns). Studējis Helsinku universitātē, iegūstot teoloģijas maģistra grādu (1970), licenciātu teoloģijā (1976), doktora grādu (1978). Ordinēts 1970.gadā, laika posmā no 1970.-1991.gadam ieņēmis dažādus amatus Helsinku universitātes Teoloģijas fakultātē, t.sk. bijis fakultātes dekāns un profesors dogmatikā. 1991.gada 1.martā ievēlēts par Helsinku bīskapu, emeritējies 2010.gadā.

Saskaņā ar LELB Satversmi, Mācītāju konferences dalībnieki ir bīskapi, prāvesti, mācītāji, palīgmācītāji, kuri atrodas LELB garīdznieku sarakstā. Mācītāju pienākumu izpildītāji konferencē iedalās bez balsstiesībām. Mācītāju konferenci sasauc pēc vajadzības un vada arhibīskaps vai viņa uzdevumā kāds Kapitula loceklis.


Helsinku bīskaps emeritus Dr Ēro Huovinens
« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »