2024. gada 28. marts
Vārda dienas: Gunta, Ginta, Gunda

DIENAS LOZUNGS

Pieminamus Viņš darījis Savus brīnumus, žēlīgs un žēlsirdīgs Kungs.
Ps 111:4

Viridum – Zaļā ceturtdiena

Rītā: 2Moz 30:22–31; Jk 5:13–16; Mk 6:7–13

Vakarā: 1Moz 14:18–19; 1Kor 11:20–29; Jņ 13:1–15
Ps 116:1–2, 12–19; 2Moz 12:1–14; 1Kor 11:23–26; Jņ 13:1–17, 31b–35

Krāsa: balta

Taisnīgums paaugstina tautu, ik ciltij nes negodu grēks.
Sak 14:34

Jēzus, kā ieradis, devās uz Olīvkalnu, un arī mācekļi viņam sekoja. Un, tajā vietā nonācis, viņš tiem sacīja:
"Lūdziet Dievu, ka jūs nekrītat kārdināšanā." Lk 22:39–40

Rdz 2:10–18
1Kor 10:14–17, 11:27–32
Mk 14:12–25

lasīt vairāk >

Jaunā Carnikavas baznīca tiks celta Carnikavas novada centrā

iesūtīts: 2019.08.26 11:16

Ir oficiāli tapusi zināma jaunās Carnikavas baznīcas celtniecības vieta. Tā būs Carnikavas novada centrā, blakus Svētku laukumam, netālu no gājēju tilta pār Gauju, pie “Laivu mājas”, kur draudze jau divus gadus pulcējas un notur dievkalpojumus pēc vēsturiskā Siguļu koka dievnama nodegšanas. To šodien Carnikavas Nēģu svētkos pirmo reizi publiski paziņoja Ādažu evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Ivars Jēkabsons nēģu zupas akcijas laikā, par kuru savāktie ziedojumi jau tradicionāli tiek novirzīti baznīcas celtniecībai.
 
Tika izvērtēti vairāki varianti, iespējamās izmaksas un novada attīstības vīzija, kā arī citi būvniecības tehniskie aspekti potenciālajās vietās, līdz nonāca pie secinājuma, ka baznīcas celšanai tieši šī vieta ir vispiemērotākā. Novada centrs vēsturiski ir pārvietojies no Siguļiem uz tagadējo Carnikavu. Šo ieceri atbalsta gan Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) Virsvalde, gan novada ļaudis un draudzes cilvēki.
 
Kopš uguns nelaimes draudzei Carnikavā ir bijusi jauna sanākšanas vieta -  ar vietējo uzņēmēju vēlību tai tika uzticēta tā saucamā “Laivu māja”, kas atrodas Carnikavā, Stacijas ielā 21 pie gājēju tilta pār Gauju. “Šī vieta sākotnēji kļuva par patvērumu draudzei. Tagad, nu jau mūsu Laivu māja, ir pārtapusi par kapelu ar ļoti patīkamu atmosfēru. Draudze šo vietu ir iemīlējusi un tāpēc nolēma šeit blakus arī celt jauno baznīcu. Vecā nodegusī baznīca Siguļos senāk kalpoja par orientieri kuģiem jūrā. Arī jaunā baznīca Carnikavas novada centrā būs sava veida bāka - vēl viens orientieris pilsētas ainavā un dzīvē. Šai vietai vijas garām arī Latvijas Santjago ceļš jeb “Svētā Jēkaba ceļš”. Te ir pieturvieta, kas jau top iezīmēta arī Eiropas svētceļojumu kartēs. Tai jākļūst par piestātni svētceļniekiem, gan arī par mājokli un viesmīlības kalpošanu draudzei, kas liecina Dieva mīlestības vēsti Latvijai un visai pasaulei, ” vizionē mācītājs Ivars Jēkabsons.

Šobrīd draudzes vadība intensīvi strādā, lai uz zemes pie “Laivu mājas” sāktu baznīcas projektēšanas darbus, pievilktu nepieciešamo infrastruktūru un celtu jauno baznīcu. Draudze ir apņēmības pilna realizēt šos projektus dažu gadu laikā, tomēr to virzība būs atkarīga no pieejamajiem finanšu resursiem un iespējām piesaistīt ziedojumus. Jaunās baznīcas uzcelšanai šobrīd kopā jau ir saziedoti 37 tūkstoši eiro.
 
Bet galvenais darbs notiek, lai Carnikavā atjaunotu un celtu pašu draudzi un vairotu tur garīgo dzīvi. Sauklis “Celsimies un celsim!”, kas aizgūts no Bībeles, šobrīd nozīmē jau ko daudz vairāk kā tikai uzcelt dievnamu. Šobrīd tiešām draudzes dzīve Carnikavas pusē ir atdzīvojusies. Tagad dievkalpojumi notiek katru svētdienu trijos pēcpusdienā, kādreizējo divu dievkalpojumu mēnesī vietā. Un arī apmeklētāju ir daudz vairāk. Laivu mājā notiek “Alfa kurss”, “Baznīcu nakts” pasākumi, lūgšanu vakari, tiek uzņemti svētceļnieki. Tiek plānoti arī pasākumi karavīriem sadarbībā ar novada pašvaldību. Ziedojumu piesaistei jaunajai baznīcai tiek organizēti arī dažādi koncerti un kino vakari, tai skaitā dalība Carnikavas Nēģu svētkos.
 
Kā ziņots iepriekš, 2017. gada otrā Adventa svētdienas rītā līdz pamatiem nodega gandrīz atrestaurētais 300 gadu senais Carnikavas koka dievnams Siguļu kalnā. Šī traģēdija izdzēsa vairāk kā 10 gadu ilgos pūliņus un vairāk kā 100 tūkstošu eiro ieguldījumus, kur savu sirdi, ticību, laiku un spēkus bija apkopojuši draudzes un novada ļaudis. Policijas izmeklēšanā tā arī neizdevās noskaidrot iemeslus, kas notika tajās dienās, kamēr restauratori bija prom. Netika atrasti arī tehniski aizdegšanās iemesli, bet aizdomas par ļaunprātību paliek tikai aizdomas.
 
Draudzes vārdā izsakām pateicību visiem, visiem, kas atbalstījuši un atbalstīs morāli un materiāli dievnama celtniecību Carnikavas novadā! Draudze aicina gan aizlūgt, gan dalīties ar idejām, gan ziedot jaunās baznīcas celtniecībai arī turpmāk.
 
Ziedot var, veicot pārskaitījumu uz Ādažu draudzes bankas kontu:
Ādažu evaņģēliski luteriskā draudze
Adrese: Baltezera baznīca, Ādažu novads, LV-2164
Reģ. Nr. 90000345040
EUR: LV39UNLA0002000701636
Norāde: „Carnikavas baznīcas celtniecībai”.

 
Jaunumiem draudzes dzīvē un arī informācijai par ziedošanas iespējām var mājas lapās www.carnikavasbaznica.lv un facebook.com/CarnikavasBaznica.




« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »