2024. gada 17. septembris
Vārda dienas: Vera, Vaira, Vairis

Aizvadīta LIEPĀJAS ĒRĢEĻMŪZIKAS trešā vasara

iesūtīts: 2013.10.07 10:24
Starptautiskajā Mūzikas dienā, 1.oktobrī Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles draudze ar gandarījumu vērtē aizvadīto vasaru, kad ik svētdienu pēcpusdienā Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē neiztrūkstoši skanēja ērģeļmūzika. Jau trīs vasaras Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles draudze piedāvāja pilsētniekiem un tūristiem koncertciklu MŪZIKA DIEVNAMAM.

Šobrīd tas ieguvis visiem zināmu formātu: 45 minūšu dažādu laikmetu ērģeļmūzikas izpildījums ik svētdienu. Mūzika kā māksla ir internacionāla un koncertus apmeklē visdažādākās valodās runājoši cilvēki.
"Dzirdēt instrumentu, kāds ir tikai Liepājā - iespējams tā daudzi ierakstījuši savu ceļojumu plānos un uzdrošināmies apgalvot – nebūs vīlušies", saka koncertciklu producents Gundars Venens.
Un turpinājumā stāsta: "Kādā no pēdējiem koncertiem mani uzrunāja vīrs, kurš nebūt neizskatījās pēc eksperta, tomēr tāds bija. Izrādās, viņš kopā ar dzīvesbiedri no Maskavas aizvadītās vasaras divus mēnešus atpūties Liepājā un par mērķi uzstādījis - neizlaist vērtīgos koncertus. Šogad katedrālē dzirdējuši sešu svētdienu koncertus un sajūsminājušies par Latvijas ērģelnieku profesionalitāti un plašo repertuāru, ko izdevies koncertos dzirdēt."

Unikālo ērģeļu skaņu daudzveidība ir tik pārsteidzoša un neatkārtojama, ka klausītāji atstāj vienaldzību ārpus dievnama velvēm. Arī ērģelnieki ar lielu ieinteresētību atsaucas aicinājumam uzstāties koncertciklā MŪZIKA DIEVNAMAM. Ieguvēji ir visi – katedrāle, klausītāji un mākslinieki.

To noorganizēt Sv. Trīsvienības draudze, priekšnieces Anitas Brantevicas vadībā, spējusi ar Liepājas Kultūras pārvaldes un KKF finansiālo atbalstu, kā arī pateicoties Kurzemes Vārda un Latvijas Radio informatīvajam atbalstam.

2013. gada vasarā muzicējuši gan prominenti ērģelnieki, gan jaunie mākslinieki, kas pacietīgi gaida uz visaptverošiem panākumiem. Visi ir diplomēti un pieredzējuši mākslinieki, kuru spēles stilu pastāvīgie klausītāji Liepājā jau iepazinuši no iepriekšējām vasarām: Jolanta BARINSKA, Diāna JAUNZEME, Larisa CARJKOVA, Inese PAIČA, Ilona BIRĢELE, Iveta PELŠE, Jānis PELŠE, Līga ĪVĀNE u.c. vārdi kļūst arvien pazīstamāki arī liepājniekiem.

Organizatori ir gandarīti par profesores Larisas BULAVAS atsaucību un Zviedrijā dzīvojošās profesores, meistarklašu organizatores Ligitas SNEIBES laipnību uzstāties Liepājā.

Gandarījums arī par Liepājas ērģeļnieču Līgas ŠTEINBERGAS (Pūķe) un Līgas AUGUSTES sagatavotajām programmām. Abas mākslinieces fascinē arī ar savu cilvēcisko vienkāršību, jo nekad nav atteikušas kolēģiem asistēt, jo bez asistentiem sarežģīto mehānismu nav iespējams pilnvērtīgi darbināt. Šajā jomā daudz palīdzējis arī Voldemārs Bariss.   

Koncertcikla virsuzdevums – izcelt instrumenta neticami krāšņo skanējumu un daudzu komponistu devumu šim instrumentu karalim. Prieks, ka pati ideja ir novērtēta un Liepājas ērģeļmūzikas vasaras koncerti nostiprinājušies mūsu pilsētas mūzikas dzīves bagātīgajā piedāvājumā. Vēl jo vairāk, draudze, kas rūpējas par Sv. Trīsvienības katedrāles un tur esošo ērģeļu atdzimšanu ielikusi daudz pūļu, lai Dievišķais skanējums tiktu pienācīgi restaurēts un nodots nākamajām paaudzēm. Par to runā plašais repertuārs: 
2013. gada vasarā skanējuši Baha, Lista, Bukstehūdes, Lanketē, Telemana, Hendeļa, Vivaldi, Mendelszona, Bēma, Pahelbela, Lībeka,Tēva Dāvida no Bergamo, Svēlinka, Vidora, Gilmāna, Elgāra, Vjerna, Germana u.c. komponistu darbi. Tajā skaitā arī latviešu komponistu J. Vītola un R.Dubras darbi ērģelēm. Mūsu ērģelnieki pieliek visu savu enerģiju un izdomu, lai ieinteresētu 21. gadsimta klausītājus ar mūziku, kas radīta sen un kam nu jau pievienota teju mūžīga vērtība.

Arī Sv. Trīsvienības katedrāles ērģelniece Līga AUGUSTE izvēlējusies radošiem meklējumiem piepildītu ceļu - iesākumā kā vērotāja, bet šodien jau kā personība, kas apzinājusies savu vietu ērģeļmūzikas izpildītāju rindās. 2012. gadā Līga Auguste uz Liepāju atveda savu studiju biedru no Vācijas Rafaelu Nigburu. Abi tovasar uzstājās ar kopīgu koncertprogrammu. Vēl tagad uzdzirkstī atmiņu fragmenti no zviedru komponista Adolfa Bervalda interesantā skaņdarba „Lauku kāzas”.
Savukārt, šogad Līga nodemonstrēja izaugsmi gan tehniski, gan muzikālajā briedumā, atskaņojot J.S.Baha mūziku, kā arī interesantos un virtuozos E. Žīgu un Ž. Alēna skaņdarbus.

"Šķiet, ka ideja par stabilu koncertciklu visas vasaras garumā top arvien vērtīgāka un savā muzikālajā pienesumā nav izsmeļama. Lai MŪZIKA DIEVNAMAM dzīvo vienmēr!" - tā Gundars Venens.

Ergelniece Liga Auguste

Fotogrāfijā: pēc koncerta ērģelniece Līga Auguste (no kreisās) un asistente Līga Dejus.

 
« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »