2024. gada 02. jūlijs
Vārda dienas: Lauma, Ilvars, Halina

(ILC) 8. Pasaules semināru konference

iesūtīts: 2024.06.25 11:04

Starptautiskās Luterāņu padomes (ILC) 8. Pasaules semināru konference notika no 11. līdz 14. jūnijam Buenosairesā, Argentīnā. Konferences tēma bija “Baznīca un valsts: semināru izglītības izaicinājumi un iespējas”.

Pasākumu uzņēma Argentīnas Evaņģēliski Luteriskā Baznīca (Iglesia Evangélica Luterana Argentina – IELA). Tas pulcēja pārstāvjus no 21 baznīcu semināriem un teoloģijas programmām 19 valstīs. Mūsu baznīcu un Lutera akadēmiju tajā pārstāvēja Rīgas arhidiecēzes palīgbīskaps Rinalds Grants.
Konferencē veidoja vairākas prezentācijas, kas no dažādiem aspektiem atklāja galveno tēmu. ILC priekšsēdētājs, Somijas Evaņģēliski Luteriskās misijas diecēzes bīskaps Juhana Pohjola iepazīstināja ar tēmu “Baznīcas un valsts teoloģiskās perspektīvas”. Dr. Jun-Hyun Kim (Dienvidkoreja) un prāvests prof. Clécio Schadech (Argentīna) uzstājās ar priekšlasījumiem, sniedzot vēsturiskas perspektīvas par attiecībām starp baznīcu un valsti un to, ko tas nozīmē teoloģiskajai izglītībai. Dr. Džeimss A. Kellermans (Kanāda) pievērsās jautājumam par valdības iejaukšanos semināra izglītībā. Dr. Boriss Gunjevičs (Apvienotā Karaliste) apsprieda problēmas, kas saistītas ar identitāti un identitātes politiku. Visbeidzot, mācītājs Dr. P.R. Selvarajs (Indija)  referēja par baznīcas un valsts attiecībām vajāšanu laikā.

Konferencē tika piedāvāta arī virkne īsāku sekciju, kurās tika apskatītas tādas tēmas kā klasiskā semināra modeļa alternatīvas; mācītāju apmācība nelielā draudzē; Mazā katehisma mācīšana semināristiem; K.S.Lūisa (C.S. Lewis) darbu izmantošana pastorālajā kalpošanā; un tiešsaistes izglītības modeļi.
Šī pēdējā tēma — tiešsaistes izglītība — arī bija konferences paneļdiskusijas priekšmets. Dr. Aleksejs Streļcovs (Krievija) vispirms uzstājās ar referātu par šo tēmu, kam sekoja īsākās prezentācijas no Dr. Ebenezer Boafu (Gana), prāvesta Teda Kraja (LCMS – Latīņamerika), prāvesta Dr. Toms Parks ( LCMS — Taivāna) un mācītāja Dr. Krisa Kaheja (Amerikas Savienotās Valstis).
Konferences laikā tika apspriesta arī akreditācijas tēma. To vadīja Dr. Sintija Lumlija (Apvienotā Karaliste) un ILC ģenerālsekretārs Klauss Detlevs Šulcs. (ASV) Sekoja šī jautājuma apspriešana nelielās grupās.

Konferences pēdējā dienā notika diskusija par pastorālās un diakoniskās izglītības pamatkompetencēm. Dr. Rons Mudžs (ASV) iepazīstināja ar šo tēmu, analizējot Konkordijas seminārā (St. Luisā, Misūri štatā) un Konkordijas Teoloģiskajā seminārā (Fortveina, Indiānas štatā) nepieciešamās mācību programmas un kompetences.

Konference noslēdzās ar IELA Seminario Concordia apmeklējumu, kur dalībnieki kopā ar semināra kopienu piedalījās vārda dievkalpojumā no noslēguma svinībās ar kultūras programmu – tai skaitā Argentīnas tango.




« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »