2024. gada 02. jūlijs
Vārda dienas: Lauma, Ilvars, Halina

Lektoru kursu noslēgums un LELB lektoru salidojums

iesūtīts: 2024.06.19 17:38

Šī gada 17.-18.maijā Saldū aizvadīts "Lektoru kursi 2024" noslēgums un LELB lektoru salidojums

“Lektoru kursi 2024” apmācības šogad tika organizētas laikā no 1.marta līdz 17.maijam gan klātienē Gregorskolā Saldū, gan attālināti – ar zoom platformas starpniecību. Šīs apmācību programmas ietvaros dalībnieki (studenti) noklausījās 30 lekcijas par šīm tēmām: Eklezioloģija, Ievads Svētajos Rakstos, Personīgā garīgā dzīve, Liturģija, Praktiskā teoloģija (māceklība), Misioloģija, Diakonija, Misijas bibliskais pamats un Runas prasmes (Bībeles tekstu lasīšana).

Piektdien, 17.maijā studenti pulcējās Saldū uz noslēdzošajām kursa lekcijām, kā arī visi sekmīgi nokārtoja zināšanu pārbaudes testu. Sestdien, 18.maijā LELB lektoru salidojuma programmas ietvaros klātesošajiem bija iespēja dzirdēt māc. Mareka Ignata lekciju “Kā palikt veselīgā ticībā” un kopā ar Liepājas diecēzes palīgbīskapu Udi Gailīti pārrunāt dažādus jautājumus saistībā ar lektora kalpošanas nozīmi draudzē. Noslēguma dievkalpojumā Saldus M.Lutera draudzē šī gada beidzēji kopā ar kursu beigšanas apliecībām saņēma arī iedrošinājuma pilnus sveicienus no palīgbīskapa U.Gailīša un Svētā Gregora izglītības centra direktora māc. Raimonda Mežiņa.  

Kā šī gada Lektoru kursu dalībnieki vērtē aizvadītās apmācības? Veicām nelielu aptauju.
 
Ko jūs sagaidījāt un ko reāli ieguvāt šo apmācību laikā?

Andrejs: Sagaidīju plašākas zināšanas kalpošanā, ko arī saņēmu. Kā personīgu ieguvumu novērtēju visu, ko saņēmu, it sevišķi orientēšanos Svētajos Rakstos.
Uldis: Tā kā tie bija mani pirmie ar kristietību un baznīcu saistīti kursi, bija vispār prieks tādos piedalīties. Sagaidīju, ka uzzināšu ko jaunu un satikšu cilvēkus no citām draudzēm, un tā tas arī bija. Ļoti daudz uzzināju par diakoniju.
Guntis: Gaidīju ko virspusēju, bet saņēmu daudz jaunu zināšanu. To visu nevar dažos vārdos pateikt. Patiešām daudz jauna.
Linda: Saņēmu vairāk nekā sagaidīju, uzzināju gan jaunas lietas par Bībeli, gan par kalpošanām, u.c. (..) Nebija grūti, process bija ļoti izzinošs un palīdzēja pieaugt ticībā. Piedzīvoju Dieva vadību un apsardzību, arī daudz uzbrukumu, bet sapratu, ka kopā ar Dievu varu ar visu tikt galā.
Zane: Saņēmu garīgi pāri malām piepildītu žēlastības laiku kopā ar citiem, esot apmācībās, sadraudzībā, lūgšanās utt. Sajūta, ka šī grupiņa, kas esam bijuši kopā, esam kā vēl viena maza draudzīte. (..) Man šī apmācība deva pārliecību, ka varu būt noderīga draudzei un arī citiem cilvēkiem ārpus baznīcas - liecināt neticīgajiem, sākot ar viņu uzklausīšanu un intereses izrādīšanu par viņu dzīvi.
Dans: Saņēmu daudz vairāk kā gaidīts. Vēl vairāk sev apliecināju Dieva Vārda patiesumu, saistības un atsauces viscaur Bībelei starp Veco un Jauno derību. Palika skaidrāki dažādi pirms tam dzirdēti termini un Bībeles vārdi par Kristus draudzi. Par sevi atklāju, ka diezgan labi lasu Dieva Vārdu.
Ivars: Saņēmu vairāk nekā gaidīju. Vēlējos iedziļināties Bībeles studēšanā, Dievkalpojuma kārtībā, personiskās garīgās dzīves kopšanā. Atklāju, ka zinību ir ļoti daudz, pretēji tam, ka dzīve īsa. Citādāk ieraudzīju Dieva darbu mums apkārt - dabā, draudzē, visā dzīvajā, un ka katrs cilvēks ne vien ir Dieva radīts, bet ar kādu speciālu, Dievam zināmu nodomu. Iemācījos, ka Dieva Vārds ir jālieto regulāri ar cieņu un bijību. Citādāk ieraudzīju vārdos neizsakāmo žēlastību būt piederīgam dzīvajai Kristus draudzei. Par sevi uzzināju, ka ir daudz virzienu, kur attīstīties, izzināt un mācīties!

Kas bija grūtākais šo apmācību kontekstā?

Linda: Nebija grūti, process bija ļoti izzinošs un palīdzēja pieaugt ticībā.
Zane: Gatavoties testa daļai.
Andrejs: Ļoti plašās informācijas klāsta iegaumēšana.
Santa: Uzdrīkstēties!
Kristīne: Youtube lekcijas, noturēt uzmanību, liels stundu apjoms.
Guntis: Laika plānošana.
Uldis: Tā jau īsti nebija nepārvaramu grūtību...
Ivars: Bībeles vēstures fakti.
Dans: Man personīgi - ierašanās uz klātienes apmācībām.

Kā plānoju pielietot apgūtās zināšanas tālāk savā dzīvē, kalpošanā?

Linda: Vēlos kalpot savā draudzē, draudzes locekļiem un sagaidīt savu kalpošanas aicinājumu.
Zane: 1) Vēlētos vadīt īsus svētbrīžus; 2) apzināties Svēto Rakstu lasījumu nozīmi un sagatavoties to lasīšanai laicīgi; 3) ar mācītāja iedrošinājumu mēģināt kādā dievkalpojumā nolasīt viņa sagatavotu sprediķi; 4) būt paklausīgai un kalpot mācītājam it visā.
Jānis: Kultivēt sevi, citiem palīdzēt.
Andrejs: Kalpošanas pareizā paplašināšanā.
Santa: Tikai lūgšana un atvērta sirds pret Dievu un draudzi!
Kristīne: Kā mācītājs aicinās:)
Guntis: Kalpoju un cerams kalpošu kā lektors. Tāpat iegūtais ir ļoti noderīgs diskusijās un cilvēku uzrunāšanai.
Uldis: Paļaujos uz Dievu. Un ceru, ka Dievam ir plāns, kā es varu būt noderīgs. Bet tā jau iegūtās zināšanas nostiprināja manu kristieša pārliecību.
Ivars: No sākuma netrakot  - nemēģināt visu mainīt, ieklausīties sevī, izjust Dieva aicinājumu. Kalpot ar godbijību, saredzēt līdzcilvēku vajadzības.
Dans: Stāstot par to citiem un protams draudzē, meklējot iespējamās kalpošanas.


Kam jūs ieteiktu piedalīties Lektoru kursos un kāpēc?


Linda: Ikvienam draudzes loceklim, lai padziļinātu savus priekšstatus un lauztu dažus stereotipus.
Jānis: Jebkuram, jo tas attīsta skatījumu uz dzīvi, sevi, cilvēkiem.
Uldis: Ieteiktu visiem, kas aktīvi piedalās draudzes dzīvē.
Kristīne: Visiem luterāņiem:) - īss un pamatīgs kurss pamatos. Ieteiktu uzsvērt draudzēs, ka vērtīgi arī, ja neesi un nebūsi lektors.
Guntis: Ikvienam, kurš vēlas labāk izprast Rakstus un to nozīmi pielietošanai gan kalpošanā, gan sadzīvē.
Dans: Ikvienam, kurš grib kļūt tuvāks Dievam un vairāk izprast Viņa nodomu mūsu dzīvēm.
Ivars: Ieteiktu visiem, kuri jūt iekšēju aicinājumu. Kurss ir vispusīgs, pārdomāts!
Santa: Tikai tiem, kas savu dzīvi ir ielikuši Dieva rokās un vēlas Viņam kalpot! Amats uzliek atbildību, "jo no katra, kam daudz dots, daudz prasīs un, kam daudz uzticēts, no tā jo vairāk atprasīs. (Lūkas 12:48)


Sirsnīgi sveicam un priecājamies par visiem 10 absolventiem no 7 dažādām LELB draudzēm - Saldus, Dundagas, Sabiles, Bauskas, Cesvaines, Madonas un Daugavpils. Lai Dieva vadība un Viņa svētība pavada tālāk ikdienā, dziļākās Dieva Vārda studijās un kalpošanā draudzēs!

>>
Atgādinām!
Par lektoru var kļūt kristīts un iesvētīts pilntiesīgs LELB draudzes loceklis, kuram draudzē ir laba slava, un, kurš, draudzes mācītāja rekomendēts, ir noklausījies Baznīcas noteiktu apmācības kursu un sekmīgi nokārtojis eksāmenu.

« atpakaļ
Pierakstīties ziņām e-pastā
Iesūtīt ziņas redaktoram
 

© 2024 Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: MB Studija
Dizains: Graftik »