Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=3129

Pļaujas svētkos

Redaktors
2022.10.02 03:32

Kas pienes upurim pateicību, tas tur Mani godā, un tas ir tas ceļš, kā Es tam rādīšu pestīšanu." Ps.50, 23

Lielu daļu sava laika mēs pavadām domājot par to, kas mums trūkst. Kā sekas tam, pesimisms, sarūgtinājums un nereālas cerības. Negatīvisms padara cilvēku aklu pret Dieva dotajām iespējām un jauniem ceļiem. Tam pretim stāv pateicība. Ražas svētki ir pateicības svētki. Pateicība Dievam par to, kas ir, bet ne tikai. Svarīgi dzīvē iemācīties pateikties arī par to, kā nav. Pateikties ne tikai par dāvanām, ko Dievs devis, bet arī par to, ko Dievs, tev un man, nav devis. Kad tu, pēdējo reizi pateicies Dievam ne vien par stiprajām pusēm, bet saviem trūkumiem, ne vien par spēku bet arī nespēku, ne vien par iespējām, bet arī aizvērtām durvīm? Pēc savas dabas cilvēks tendēts redzēt negatīvas lietas. Uz to norāda tādu vārdu lietojums mūsu ikdienā, kā bēdas un prieks. Laime un asaras. Negatīvās lietas visbiežāk izsakām daudzskaitlī, bet labās bieži vienskaitlī.

Paskaties, draugs, kā Dievs zemi radot novietojis to pietiekami tālu no saules, bet tajā pašā laikā pietiekami tuvu tai, lai mēs varētu dzīvot, elpot un būt. Valstis un tautas ir karus izvedušas, cīnoties par pieeju ūdenim. Mums šodien ūdens ne vien ir, bet tas ir labs un derīgs. Mēs varam dzert ūdeni tieši no krāna. Mēs pērkam un audzējam vairāk nekā paši spējam patērēt. Cik daudz mēs izmetam atkritumos? Atrodi šodien trīs lietas, par kurām tu īpaši vēlētos pateikties Dievam. Nosauc šīs trīs lietas skaļi vārdā Dieva priekšā. Atrodi trīs cilvēkus, par kuriem tu šodien vari sacīt īpašu paldies Dievam, cilvēkus, kas tev ir bijuši klātesoši, caur kuriem Dievs tev palīdzējis, cilvēkus, kas tev ir bijuši nozīmīgi. Padomā, mēģini atcerēties trīs cilvēkus, kuri tev ir izdarījuši kaut ko labu, bet varbūt izaicinājuši. Nosauc Dieva priekšā viņu vārdus un pienes pateicību Dievam par šiem cilvēkiem.

Apdomā trīs lietas, kas ir labas mūsu baznīcā, tavā draudzē. Ar ko Dievs ir svētījis mūsu luterisko baznīcu un draudzi, pie kuras tu piederi? Kas ir tās lietas, kas mums izdodas vislabāk, kas mums ir tāds, pēc kā citas draudzes var tikai ilgoties? Kas tevi iepriecina tavā draudzē? Padomā! Mācies pieņemt visu ar pateicību. Par visu esiet pateicīgi! Jo tāda ir Dieva griba Kristū Jēzū attiecībā uz jums.1.Tes.5, 18 Arī par nelabvēļiem, nebūšanām un lietām, kas nav perfektas un sakārtotas. Ja dziļāk ieskatāmies, tad arī tas ir no Dieva. Kā minimums, Dieva pieļauts.

Kāds ir sacījis, ka “cilvēks, kurš iet uz elli noteikti, izjūt kādus simptomus. Viņam viss ir slikti, nekam nav jēgas, un viss krāsojas tumšās krāsās”. Bet mums ir, par ko pateikties. Vispirms jau par Jēzu Kristu, kurš ir nomiris par mūsu grēkiem un atpestījis, lai mēs varētu pienest Gara augli – pateicību. Kā sacījis kāds benediktiešu mūks, tad nevis prieks mūs dara pateicīgus, bet tā ir pateicība dara mūs priecīgus. Ražas svētki, kā reiz, ir par to. Kas pienes upurim pateicību, tas tur Mani godā..””, saka Tas Kungs.

Mīļais Tēvs, dāvā mums arī turpmāk pateicīgu sirdi, ka mēs mācamies atzīt Tavu žēlastību, to pieņemam un pareizi lietojam Tev par slavu un Tev par godu. (M.Luters) Āmen!

Edijs Kalekaurs - Valmieras Sv.Sīmaņa un Trikātas draudžu mācītājs