Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=3093

Arhibīskaps ar Vili Vītolu un Andri Kronbergu iestāda ozolu Likteņdārzā

Redaktors
2022.07.04 23:14

2.jūlijā viens no Glika ozolu pēctečiem, jauka un draudzīgā gaisotnē, tika iestādīts Likteņdārzā, svinot Baznīcas un Likteņdārza sadarbības, kā jaunas dzīvības, aizsākumu. Kokneses pilsētas svētku dienā Likteņdārzā ozolu stādīja Vilis Vītols un Andris Kronbergs. Ozolu stādīšanas svētbrīdi vadīja mūsu arhibīskaps Jānis Vanags. Pasākumā piedalījās LELB Virsvaldes un Likteņdārza pārstāvji un atbalstītāji, kā arī Ogres draudzes koris. Ozolu iestādīja jaunuzceltā Saieta nama tuvumā, kuru atklāt plānots drīzumā 18.augustā.

Mecenāts Vilis Vītols ir Likteņdārza labās gribas vēstnieks. Kopā ar kundzi Martu Vītolu un citiem domubiedriem Vilis Vītols 2005. gadā dibinājis “Kokneses fondu”, kas ikdienā rūpējas par Likteņdārzu – vietu, kur godinām un pieminam svešu varu represijās 20. gadsimtā zaudētos Latvijas cilvēkus.

Arhitekts Andris Kronbergs konsultē Likteņdārza arhitektonisko izveidi, viņš ir arī Likteņdārza Saieta nama projekta autors. Andris Kronbergs ir viens no talantīgākajiem un respektētākajiem Latvijas laikmetīgās arhitektūras pārstāvjiem, kurš vairākkārt ir saņēmis Latvijas Arhitektu savienības Lielo gada balvu un 2003. gadā nominēts pasaulē nozīmīgākajai arhitektūras atzinībai –  Prickera balvai.

Likteņdārzs ir unikāla, par ziedojumiem veidota piemiņas vieta, kas pēc pasaulē pazīstama Japānas ainavu arhitekta Šunmjō Masuno projekta top uz salas Daugavā pie Kokneses. Likteņdārza pēctecībai 2018. gadā Saeimā pieņemts īpašs Likteņdārza likums. Likteņdārzs ir gaišas atceres dārzs, kur svinēt latviešu tautas izturību un gara spēku, tas veltīts visiem latviešiem, kuri 20. gadsimtā gājuši bojā vai cietuši svešu varu dēļ. Dārzs apvieno izcilu kultūrainavu, arhitektūru ar Kokneses pussalas dabas un Daugavas krāšņumu. Likteņdārza attīstībai ziedojuši tūkstošiem Latvijā un ārvalstīs dzīvojošo tautiešu un desmitiem uzņēmumu.