Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=3072

Vides objekta atklāšana un Glika ozolu stādīšana Alūksnē 28.maijā

Redaktors
2022.05.25 16:04

Sestdien, 28. maijā plkst.12:00, Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) 100. un Reformācijas Latvijā 500. jubilejas gadā Alūksnē tiks atklāts uzraksts – Svēto Rakstu citāts – uz Alūksnes Evaņģēliski luteriskās baznīcas sienas. Pēc uzraksta atklāšanas sekos Glika ozolu stādīšana Alūksnes Tempļa kalnā.

Uzraksts, kuram tika izvēlēts citāts no 33. psalma: “Svētīta tauta, kam kungs ir Dievs! ” (Ps 33:12a), ir  tapis projekta “Reliģisks teksts kā laikmetīgs vides objekts” ietvaros. Tā idejas un realizācijas autors ir Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Mākslas un tehnoloģiju nodaļas 4. kursa students Ritvars Puntūzis. Alūksnes baznīcas uzraksts tiks izvietots aptuveni 4m augstumā virs ieejas baznīcā un tā atklāšanu, kā arī tai sekojošo Glika ozolu stādīšanu Tempļa kalnā, svētīs Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas bīskaps Einārs Alpe un Alūksnes Evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Bengtsons Magnuss.

Projekts “Reliģisks teksts kā laikmetīgs vides objekts” tika aizsākts 2017. gadā. Projektu realizē Latvijas Evaņģēliski luteriskā Baznīca (LELB) un tās draudzes visā Latvijā sadarbībā ar Latvijas universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Mākslas un tehnoloģiju nodaļu un LU asociēto profesori Austru Avotiņu. Projektā Mākslas un tehnoloģiju nodaļas studenti radīja idejas konceptuāliem mākslas darbiem ainavā, vidē un interjerā, kas vizuāli, grafiski vai daudzdimensionāli ataino Svēto Rakstu un citu reliģisku tekstu citātus. Projekts radies, realizējot luterisko misiju sludināt Dieva Vārdu ikvienam.

Līdz šim ir atklāti jau divi objekti – Svēto Rakstu teksts uz ēkas sienas Rīgā, Mazajā Pils ielā 4 (pagalmā, kur atrodas kristīgo grāmatu veikals “IHTIS” un kafejnīca “Parunāsim”) un Talsos, Baznīckalnā, uz Kristīgo ģimeņu centra ēkas sienas. Vairāki objekti ir tapšanas stadijā –

11. jūnijā tiks atklāts sienas gleznojums uz Sv. Jāņa draudzes ēkas sienas Cēsīs, Rīgas ielā 12, saskaņošanā ir vides objekti Rīgā, Brīvības ielā 62 un pie Biķera baznīcas, kā arī Baltezera baznīcas loga ailē.

Alūksnes Evaņģēliski luteriskā baznīca ir celta 1788. gadā, un tā ir ievērojama ar savu izcilo arhitektūru (arhitekts Kristofs Hāberlands) un baznīcu torņiem neraksturīgi platajām kāpnēm, kas ved uz 5,5 m augsto torni. Alūksnes muižas saimnieks barons Oto Hermanis fon Fītinghofs tādas lika būvēt, lai tornī brīvi varētu uzkāpt arī dāmas tā laika kuplajās kleitās. Baznīcā atrodas arī viens no diviem Latvijā esošajiem reformācijas tēva Mārtiņa Lutera krūšu tēliem.

28. maijā, pēc Dieva Vārda uzraksta uz Alūksnes baznīcas sienas atklāšanas, notiks svinīga Glika ozolu stādīšana Tempļa kalnā. 28. un 29.maijā notiks arī Glika ozolu stādīšana Apē, Veclaicenē, Liepnā un Opekalnā. Ozoli tiks stādīti sadarbībā ar Alūksnes novada pašvaldību. Alūksnē ir kalpojis un arī dzīvojis vācu mācītājs Johans Ernsts Gliks, kurš ir pirmais Bībeles tulkotājs latviešu valodā. Pateicoties reformācijas kustībai Eiropā 16. gadsimtā, varēja sākties Svēto Rakstu tulkošana nacionālajās valodās, t. sk. latviešu valodā. Bībeles muzejā Alūksnē atrodas Bībeles pirmā tulkojuma oriģināls. Pie Alūksnes Mācītājmuižas aug Glika stādītie ozoli, no kuriem 2016. gadā Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas Virsvaldes darbinieki salasīja zīles, un no to stādiem LELB un Reformācijas Latvijā jubilejas gadā tiek stādīti ozoli visā Latvijā. 2022. gada aprīlī un maijā jau iestādīts 241 Glika ozols 62 Latvijas vietās, un tiek pieņemti pieteikumi ozolu stādīšanai rudenī.
_____________________

2022. gadā Latvijas Evaņģēliski luteriskā Baznīca atzīmē Reformācijai Latvijā 500 un LELB 100 gadu jubilejas. Reformācija Eiropā sākās 1517. gadā, Latvijā (toreiz Livonijā) tā ienāca 1522. gadā, nesot līdzi ne tikai baznīcas reformas, bet arī strauju izglītības, rakstniecības un kultūras uzplaukumu.

Jubilejas gadā tiek realizēti divi vērienīgi projekti – “Reliģisks teksts kā laikmetīgs vides objekts” un “Glika ozoli”, un notiks vairāki pasākumi Rīgā un visa Latvijā. Visos pasākumi ir atvērti ikvienam interesentam un tajos nav ieejas maksas.

12. jūnijā – Reformācijai Latvijā 500
Plkst. 12.00 svinīgs dievkalpojums Rīgas Sv. Pētera baznīcā.Plkst.15.00 – konference “Reformācijas krāsas” (notiek turpat).

16. jūlijā – LELB dzimšanas diena/Baznīcas diena
Rīta svētbrīdis (10:00) un procesija no Sv. Pētera baznīcas uz Doma katedrāli, no 13:00 pasākumi ģimenēm pie Doma katedrāles, sadraudzība, koncerti pie Doma katedrāles: 13:00 - kristīgie slavētāji un 21:00 - Latvijas mūziķi ar garīgām dziesmām (A. Auzāns, I. Akurātere, A. Hermanis, J. Lemežis, N. Rutulis, E.Zagorska, I. Pētersons, G. Kronbergs un citi). Visu dienu darbosies Cafe “Doma dārzs”. Plkst.17:00 – svinīgs dievkalpojums Rīgas Doma katedrālē.

31. oktobrī – Reformācijas diena un Glika ozola stādīšana pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas.

Detalizēta pasākumu programma atrodama LELB mājaslapā: www.lelb.lv