Šī lapa ir izdrukāta no LELB
Interneta adrese:
http://lelb.lv/lv/?ct=lelb_zinjas&fu=read&id=3022

Izstāde “Ķemers no Ķemeriem”. Miervaldim Ķemeram 120.

Redaktors
2022.02.16 15:37

No 19. februāra Tukuma Mākslas muzejā (Harmonijas ielā 7, Tukumā) skatāma ainavu gleznotāja un mācītāja Miervalža Ķemera 120 gadu jubilejas izstāde “Ķemers no Ķemeriem”.

Izstādē skatāmi gleznieciski izteiksmīgākie Ķemera darbi, kas atspoguļo pilsētvidi un dabas studijas. Savās pārdomās Ķemers pilsētu personificēja, rakstot: “Katrai pilsētai sava seja – siluets – profils, bet arī en face un sava dvēsele.” Mākslinieks nācis no Ķemeriem, kalpojis Latgalē un Jelgavā, kļuvis par rīdzinieku un glezniecībā iecienījis arī Tukuma un Rēzeknes pilsētainavas, tajās meklējot “raksturus laikmetam un rajonam”.

1938. gadā mācītājs Ķemers uzsāka studijas Latvijas Mākslas akadēmijā prof. Vilhelma Purvīša vadītajā Dabasskatu meistardarbnīcā. Absolvējot akadēmiju (1947), Ķemers neapsvēra aiziešanu no Baznīcas un tādēļ netika uzņemts LPSR Mākslinieku savienībā. Viņa iespējas iegādāties gleznošanas materiālus un piedalīties izstādēs bija ļoti ierobežotas – ne velti ainavu gleznotāju Ķemeru, salīdzinājumā ar citiem viņa laikabiedriem, zina tikai retais.

Mīlestība pret mākslu un teoloģiju Ķemerā “konkurēja” visu mūžu, pārmaiņus gūstot virsroku. Savulaik mākslas zinātnieks Oļģerts Biete māksliniekam rakstīja: “Man mazliet žēl, ka Jūs neesat pagāns un ziedojis savu dzīvi vienīgi mākslai [..]”.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Jūrmalas muzeju un Miervalda Ķemera mākslas biedrību.
Izstādes sagatavošanā izmantoti materiāli no gaidāmās grāmatas “Miervaldis Ķemers, 1902–1980” (autori: S. Irbe, O. Spārītis, J. Treile), Tukuma muzeja krājuma un privātiem arhīviem.

Izstādes kuratores ir Signe Irbe un  Inese Klestrova.

Izstāde skatāma līdz 15. maijam.
Tukuma Mākslas muzeja darba laiks:
No otrdienas līdz piektdienai: 11:00 – 17:00
Sestdienās, svētdienās: 11:00 – 16:00
Pirmdienās: slēgts

Ieejas maksa muzejā
Skolēniem un studentiem: bezmaksas
Pensionāriem, invalīdiem: 1.00 EUR (Tukuma novada personām ar invaliditāti - bezmaksas)
Pieaugušajiem: 1.50 EUR

Plašāka informācija
Inese Klestrova
Tukuma Mākslas muzeja vadītāja
Tel.: +371 25494677
E-pasts: makslasmuzejs@tukumamuzejs.lv
www.tukumamuzejs.lv