atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Reinkarnācija un karma Bībelē.
Kundali
Iesūtīts: 2008.05.07 11:31:16
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
AutorsZiņas teksts
Kundali
# Iesūtīts: 2008.05.07 11:33:20
Te redzam, kā Romas Impērija ātri vien "piemēroja" kristietību sev,savam labumam, no raksta:

Imperators atbildīgs par pārdzimšanas doktrīnas izslēgšanu

533. gadā Imperators Justiniāns aizliedza mācības par reinkarnāciju

KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.07 11:39:47
Bībelē ir tikai norādes, kuras var saprast arī savādāk. Nav tieši un nepārprotami pateikts, ka pastāv reinkarnācija un karma.
Iespējams, tāpēc, ka kristietim šī dzīve jebkurā gadījumā sanāk kā pēdējā. Tad kāda starpība - ir tur reinkarnācija vai nav?

Ir versija, ka krietietībā reinkarnācija netiek uzsvērta ar nolūku - tā teikt, lai nepalaistos slinkumā, bet censtos.

Bībeles teksti, savukārt, šķiet ka nav laboti no V gadsimta un vēlāk - ir taču atrasti JD fragmenti no daudz agrākiem laikiem.

Origens runā par priekšeksistenci, tā nav noteikti reinkarnācija.

Reinkarnācijai ticēja gnostiķi. Ticēja katari.
Kundali
# Iesūtīts: 2008.05.07 11:43:22
Izlaižot dažas lietas Bībelē, bet citas apzināti padarot "maznozīmīgas" pazūd jēga: gan kristietībai kā tādai, gan cilvēku dzīvei, kuri cenšās visu balstīt uz pieejamajiem "atgremotajiem" kristietības principiem, nesaprotot, ka notiek manipulācija ar viņu apziņu savtīgās, pie varas esošu struktūru interesēs.
Jānis Kalniņš
# Iesūtīts: 2008.05.07 11:49:35
Cilvēkam nolemts vienreis mirt, pēc tam tiesa.

Tā kaut kur raksta ap. Pāvils. Ja vienreiz, tad vienreiz. Tāpat arī citi aizrādījumi. Reinkarnācijas iespējamību izslēdz visur uzsvērtā personiskā atbildība, ne ar pušuplēstu vārdiņu nav minēts par kādu otro iespēju.

Bez tam domā tīri loģiski - zemes iedzīvotāju skaits nemitīgi pieaug, sākot no pirmā Ādama - kur tad šamējie ņēmušies? Ir kādi, kas atdzimst, savukārt kādi, kas radušies no jauna? A varbūt jau no sākuma cilvēku skaits bija galīgs un tie pamazām vien tik ietērpās miesā un tad ceļoja no vienas otrā?

Vai varbūt arī tā - cilvēks vispār ir tikai viens a pārējie ir tik tādas daļiņas? Arī tādā gadījumā reinkarnācijai nav jēgas.

Reinkarnācijas teorija ir skaists veids, kā atrisināt cilvēka nespēju tikt galā ar grēku paša spēkiem.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.07 11:54:45
Kundali, teoloģijā to sauc par eiseģēzi!

Tas ir - izdomājam tēzi (Elvis Preslijs ir Kristus reinkarnācija) un tad piemeklējam Rakstus, lai to pamatotu un tad paziņojam, ka Bībele to nepārprotami māca!

A tu ponta pēc paņem un to Gītu salīdzini ar Rakstiem, un tad paskaties... un redzēsi ka Raksti salīdzinot ar Gītu ir riktīgā ezotērika, jo tik dziļi un noslēpumaini paslēpj reinkarnācijas doktrīnu, ka rodas jautājums, a kā tu vispār no Raksitem nonāc pie Reinkarnācijas!

Praksē ir pavisam citādi - cilvēks tik ļoti iemīl šo maldu mācību - ka jau domāšanas struktūra ir izčakarēta līdz tādam līmenim, ka visur viņam reinkarnācija rēgojas - arī Latvijas Satversmē

Bēda ir tāda, ka Apollo raksts nevar konkurēt ar Baznīctevu Rakstiem... un ikvienam ir iespēja iet tai pašā netā un lasīt baznīctēvus no pašiem apustuļu laikiem... un reinkarnāciju tu nekur neatradīsi - tieši otrādi - atradīsi tās atspēkojumu un noliegumu!

Kristietība NEKAD nav ticējusi reinkarnācijai Hinduistiskajā izpratnē... Krsitietībā ir viena dzīve un viena nāve, un tad ir augšāmcelšanās un mūžīgā dzīvošana attiecīgi - ellē vai paradīzē! Viss!

Protams, ja tev Apollo raksti ir autortatīvāki, nu lai tā būtu... Taču ir mazliet smieklīgi, kad kāds salasījies avīžrakstus, saskatījies Holivudas filmas (skat Denu Braunu) sāk par teoloģiju un Baznīcas Vēstures expertu uzdoties... Pret muļķību pat Olimpa dievi ir bezspēcīgi... te bij uz brīdi tāds "aivis" iepēries - tik perfekti parādīja savu stulbumu, ka kļuva skaidrs, ka tur ir bezceris ko salabot - vismaz man!
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.07 11:58:39
Reinkarnācijas teorija ir skaists veids, kā atrisināt cilvēka nespēju tikt galā ar grēku paša spēkiem.

Un ja par to padomā, tad pat tas nav atrisinājums!

Jo nav acīmredzams kamdēļ lai ar laiku cilvēks paliktu labāks nevis ļaunāks? Pietam initiāli būdams ļauns (kā tas gadījās? jeb jau sākotnēji tika radīts ļauns un kur garantija ka neatkārtosies)
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:07:28
Jānis Kalniņš
Cilvēkam nolemts vienreis mirt, pēc tam tiesa.
Jā, tas ir kristiešu spēcīgākais arguments. Šo gan mēdz skaidrot kā "cilvēks = miesa + dvēsele", un šī kombinācija tiešām dzīvo vienreiz.

Reinkarnācijas iespējamību izslēdz visur uzsvērtā personiskā atbildība
Kādā veidā reinkarnācija izslēdz personisko atbildību? Taisi otrādi, par zīdaiņu nāves neatbrīvo no atbildības, kamēr kristietībā zīdaiņi ne par ko neatbild.

domā tīri loģiski - zemes iedzīvotāju skaits nemitīgi pieaug,
Dvēseļu ir vairāk nekā ķermeņu; Nav obligāti ka visas dvēseles iemiesojas; Zeme nav vienīgā vieta kur to var darīt; Cilvēka ķermenis nav vienīgais ķermeņa veids;

Reinkarnācijas teorija ir skaists veids, kā atrisināt cilvēka nespēju tikt galā ar grēku paša spēkiem.
Tas ir tikai mehānisms, un nekas vairāk. To var pievienot reliģijām, arī kristietībai.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:12:16
Mulders
nav acīmredzams kamdēļ lai ar laiku cilvēks paliktu labāks nevis ļaunāks?
Kāpēc ne? Statistika rāda, ka pat vecāki cilvēki izdara mazāk noziegumu.
No otras puses, meģinājumu un kļūdu ceļā būtne var mainīt savu uzvedību. Pieņemot, ka katra būtne tiecas uz laimi un īstā laime ir tikai būt kopā ar Dievu, agri vai vēlu visas izrullēs uz pareizā ceļa. :-)

Pietam initiāli būdams ļauns (kā tas gadījās?
Tas ir nevis ļaunums, bet pieredzes trūkums, neattīstības līmenis.

iet tai pašā netā un lasīt baznīctēvus no pašiem apustuļu laikiem... un reinkarnāciju tu nekur neatradīsi
Priekšeksistenci, to gan var atrast...

Kristietība NEKAD nav ticējusi reinkarnācijai Hinduistiskajā izpratnē.
Kā ticēja gnostiķi un katari?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:24:13
Kāpēc ne? Statistika rāda, ka pat vecāki cilvēki izdara mazāk noziegumu.
No otras puses, meģinājumu un kļūdu ceļā būtne var mainīt savu uzvedību. Pieņemot, ka katra būtne tiecas uz laimi un īstā laime ir tikai būt kopā ar Dievu, agri vai vēlu visas izrullēs uz pareizā ceļa. :-)


A tu skaties Vēstures kontextā? Vai mazāk karojam? Vai karš ir palicis "humānāks" un cilvēkus neizvaro, neslepkavo? Vai noziedzība ir mazinājusies... kamdēļ tad Demorkātijas Citadelē naudu vadā bruņotos transportieros?

Tas ir nevis ļaunums, bet pieredzes trūkums, neattīstības līmenis.

Tb neviens jau negrib slepkavot, tik tā stulbi sanāk? Ij ko tad darīt ar tiem, kas nekad nav slepkavojuši un to nedara... pieredzes ta tāpat nav... un tomēr spēj būt labi šai nozīmē? Nederēs!

Priekšeksistenci, to gan var atrast...
Var atrast funktieri par dvēseles izcelšanos un rašanos... BTW arī baznīctēvi nebij pasargāti no Platonisma, un ne par velti viņu raksti NAV Kanoniskajos rakstos ietverti...

Kā ticēja gnostiķi un katari?
Gnostiķi vispār galvu saspieduši bij! Par Katariem neko nezinu! Tak ne jau sektas tiks liktas par mēru
Sheksna
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:34:18
KarotesNav
Nav tieši un nepārprotami pateikts, ka pastāv reinkarnācija un karma.
Vispār jau bija gan frāze par to, ka <ir tikai viena dzīve un pēc tam tiesa> ©...
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:36:41
Mulders
Vai karš ir palicis "humānāks"
Vispār, jā. Tiek radīti precīzas tēmēšanas ieroči, lai nevis kopā ar ložmetējligzdu noslaucītu puskvartālu, bet tikai pašu ligzdu.
Aizliegtas noteikta veida kājnieku mīnas, nepielieto ķīmiskos un bakteroloģiskos ieročus, utt.
Ortkārt, tavs jautājums ir nekorekts. Tu paprasīji, "kāpēc pirmajā klasē neviens nerēķina integrāļus". Nekāda progresa! :-)

BTW arī baznīctēvi nebij pasargāti no Platonisma, un ne par velti viņu raksti NAV Kanoniskajos rakstos ietverti...
Pats sūtiji mani pie baznīctēviem! :-) Tad jau labāk - lai paliek tikai Raksti!

P.S. Odnako, mēs te vairāk runājam par tēmu "caurumi reinkarnācijas mācībā". Sākumā bija "reinkarnācijas mācība Bībelē"
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.05.07 12:39:33
KarotesNav, okey... Tātad... Reinkarnācijas Mācība Bībelē nav! No Rakstiem - Dvēsele top radīta Mātes Miesās līdz ar ķermeni, dzīve ir viena, tad nāve, un tad tiesa un mūžīgā dzīvošana - attiecīgi tur kur tiesa nodiktējusi! Tā ir Bibliskā mācība! Tā ir pamats ar kuru tiek intepretēts viss pārējais "šaubīgais"!
Extra-Bibliskas doktrīnas nevar tikt ņemtas par Bībeles interpretācijas freimworku, ja tas nav nepārprotami un skaidri Rakstos pateikts. Tā teikt "Varbūt ir šitā..." nav arguments lai ņemtu par pamatu Bībeles exeģēzei!

Ir zināmi vismaz 2i izņēmumi, kad "Nāve" tiek skipota... Enohs un Elija!

Savukārt rakstos "Gars" kā reinkarnācijas objekts nav nekas cits kā tas ko jau esmu teicis "Ideja", jeb kā mēs saprotam vārdu "Gars" kad runājam - "Latviešu Gars" "Filatēlistu Gars" "Evolūcijas Teorijas Gars" Tas tā, ja kāds te par Elijas reinkarnāciju Jānī Kristītājā mēģina runāt!

Vienkārši šitādas šaizes rodas tieši tā iemesla dēļ, ka nevis Rakstiem ļauj runāt un definēt un aprakstīt savus terminus jēdzienus un Kosmoloģiju, bet pagrābj no malas citu Kosmoloģiju un to ielasa Rakstos! Bet kāmēr nav parādīta nepārprotama doktrīna Rakstos, tikmēr to nevar nekādīgi izmantot par bāzes doktrīnu, lai interpretētu citas - neskaidrās Rakstu Vietas!

Šie reinkarnācija Bībelē gadījumi ir tieši šādi - tiek paņemta kāda Hinduistu Doktrīna un izmantojot Hinduistu terminoloģiju un Kosmoloģiju tiek skaidrotas "sarežģītās" Rakstu Vietas... kas ir blefs!

Par šo pat i-netā bij dabonami prikoli, kur, piemēram, izmantojot medicīnas vārdnīcu tiek tulkotas IT instrukcijas - bez desām varēja palikt!
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:45:12
Reinkarnācija kā ideja Rietumu kultūrā ir kaut kāda moderna abstrakija, kas balstās uz aklu bezpamata ticību, līdzīgi kā vispārpieņemtā (Darvina) evolūcijas teorija.
Piem., budismā nav dvēseles, kas pardzimst, budismā tā fiška ir totāli materiāla, un no ateististiem/materiālistiem viņi atšķiras tikai ar izpratni par pasaules un dzīvās/pusdzīvās dabas plašumiem. Pēc nāves tur "pārdzimst" tikai kaut kāda informācija/ideja, kas pabīda uz priekšu nākamās norises; tuvākā līdzība varbūt varētu būt tā saucamais tauriņa efekts. Lielie svētie/viedie varot nomirt tādā veidā, lai viņu nāve izsauktu pareizu turpinājumu. Vārdu sakot, par reinkarnāciju nav nekādas jēdzīgas informācijas un apskatot to no ticības viedokļa, tā ir absolūti bezcerīga, jo varbūtība pārdzimt par kaut ko jēdzīgāku kā kukaini, ir bezgalīgi tuva nullei.
Labākais, ko, analītiski spriežot, var sniegt budisms, ir ka ticīgais budists, neesot informēts par Kristu, caur reliģisko ētiku un morāli dzīvo tādu dzīvi, ka Kristus viņu uzrunā - jo Dievs var visu. Eiropas pseido-budistam, šķiet, tāda privilēģija nez vai tik viegli ir pieejama. Ar tiem varētu gaidīt, ka cilvēks pēc klīšanas pa pasauli (pseido perstīšanas meklējumi) atgriežas tēva mājās (pie Jēzus).
Hinduisms ir sarežģītāks, tur, ja pareizi atminu pastāv dvēseles ideja, bet tas mehānisms arī nav nekāds iepriecinošais.

Pat ja miršana iedarbina kaut kādus materiālus mehānismus, tie varētu tik pat "viegli" saprotami kā kvantu fizika pielietojamām līmenī. Bet par cilvēku Bībele pietiekami skaidri pasaka, kas un kā, lai par visādām maldu macībām vairs nopietni nedomātu.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:45:28
Sheksna
Frāze ir tāda:
"Un, kā cilvēkiem nolemts vienreiz mirt, bet pēc tam tiesa"
Te nav teikts, ka ir tikai viena dzīve.
Sheksna
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:47:54
Mulders
Vai karš ir palicis "humānāks" un cilvēkus neizvaro, neslepkavo?
Jap, ir palicis humānāks. Salīdzinam kaut vai zaudējumus - šamie no simtiem un desmitiem tūkstošu ir nokritušies līdz dažiem tūkstošiem, ja vērtējam lokālos kariņus.
Sheksna
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:48:51
KarotesNav
Frāze ir tāda:
"Un, kā cilvēkiem nolemts vienreiz mirt, bet pēc tam tiesa"
Te nav teikts, ka ir tikai viena dzīve.

Man jau liekas, ka vārds <VIENREIZ> neactāj PĀRĀK daudz iespēju dažādām interpretācijām
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:49:44
Mulders
Dvēsele top radīta Mātes Miesās līdz ar ķermeni
Kur tas ir Rakstos? Kāpēc Origens tam pagāja garām, un kāpēc Augstīns savā "Grēksūdzē" prāto par priekšeksistenci?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:53:03
Jap, ir palicis humānāks. Salīdzinam kaut vai zaudējumus - šamie no simtiem un desmitiem tūkstošu ir nokritušies līdz dažiem tūkstošiem, ja vērtējam lokālos kariņus.

Tas tu kur statistiku pagrābi? Uzvarētāju statistiku?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:57:16
Kur tas ir Rakstos? Kāpēc Origens tam pagāja garām, un kāpēc Augstīns savā "Grēksūdzē" prāto par priekšeksistenci?

Jau reiz tev sametu rakstu vietas!

Un neviens nedz Origēnam nedz Augustīnam nav aizliedzis filosofēt par viskautko pac tak teici - paliekam pie Rakstiem. Tātad pie Rakstiem! Ja runāsi par Origēnu un Augustīnu u.c. Baznīctēviem, atradīsi, ka galu beigās viņi paliek pie galvenās mācības tāda kāda tā ir Rakstos... Un ja nepaliek, tad paši vainīgi... visi viņi kaut kur kļūdījās ar kaut ko sabrauca auzās...

Nu nav Reinkarnācija Kristietībā... viss kas tur ir, ir šādu pseido-hinduistu eiseģēze... idejas ielasīšana un Rakstu izmantošana proof-textingam! Kā jau teicu, tā var pierādīt ar Rakstiem dajebko, ja par pamatu paņem jebkuru extra-biblisku doktrīnu!

Rakstos tādas nav... līdz ar to visi Origēni kaut uz ausīm var stāvēt... šādas idejas un koncepcijas Rakstos nav... Ja tu atšķirsi Gītu, tad tev nenāksies grūti atrast tur Reinkarnācijas doktrīnu, jo tā tur ir skaidri čorno po belomu uzrakstīta... Rakstos nav... viss kas Rakstos ir ir kaut kādas Rakstu Vietas, kuras hindu-kristieši mēģina pārinterpretēt tā it kā jau pati doktrīna būtu pierādīta, atliek tik tā teikt - savilkt Rakstu vietas pareizās! Bet vot ja ļauj Rakstiem pašiem runāt un pašiem uzstādīt savu Doktrīnu, tad tur var atrast daudz ko, izņemot Reinkarnāciju!
Sheksna
# Iesūtīts: 2008.05.07 12:58:39
Mulders
Tas tu kur statistiku pagrābi? Uzvarētāju statistiku?
Vatever. Salīdzini Vjetnamu:
~10 gadi kara, 58k amerikāņu pret 5M vjetnamiešu.

ar Afganistānu 1979-1989:
9 gadi kara, 15k krievu pret 1M afgāņu;

ar Čečeniju:
7 gadi kara, mazāk kā 10k krievu bet X0k čečenu;

ar Irāku 2003-....:
5 gadi kara, mazāk kā 5k amerikāņu pret ne īpaši vairāk kā 100k irākiešu...
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 141 , pavisam kopa bijuši: 34368