atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem gadu skaitīšana...no Kristus dzimšanas
Ingars
Iesūtīts: 2008.01.04 11:57:24
interesanti, ka pasaule oficiāli Dievu neatzīst un tomēr lieto gadu skaitīšanas sistēmu kopš Kristus dzimšanas, visa pasaule neapzināti akceptē simbolisko 1000 gadu Kristus valstību, jeb baznīcas laikmetu virs zemes. Nevis kādi pasaulīgi notikumi, ne humānisma rašanās, nedz filozofu sasniegumi, bet gan Kristus dzimšana nosaka gadu skaitīšanu, vai nav interesanti?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
AutorsZiņas teksts
Sheksna
# Iesūtīts: 2008.01.05 23:45:09
Ingars
Nevis kādi pasaulīgi notikumi, ne humānisma rašanās, nedz filozofu sasniegumi, bet gan Kristus dzimšana nosaka gadu skaitīšanu, vai nav interesanti?
Vienkārši kā mājas stūris. Tiklīdz kristīgā baznīca tika pie teikšanas, tā arī ieviesa savu kalendāru, loģiski sākot laika atskaiti no sava dibinātāja dzimšanas brīža. Tā nu tas n gadsimtus pēc kārtas ir iegājies un tādu nu to lieto. Un pareizi vien ir, jo bieži mainīt laika atskaites punktus nav sevišķi prātīgi, it īpaši no vēsturnieka viedokļa. Ja reiz mums šāds ackaites punkts ir - nu tad lietosim to, kāds nu tas ir, teiksim paldies kristīgajai baznīcai par tāda ieviešanu un lieki nesarežģīsim sev dzīvi ar alternatīva atskaites punkta meklēšanu/ieviešanu.

Ar visu to nav īstas skaidrības, vai patiešām Kristus piedzima tajā gadā, kas pēc šī te kalendāra skaitītos kā 0. gads?

Starp citu - musulmaņiem ir SAVS kalendārs, un viņiem tagad ir pavisam CITS gads. Tikai dēļ tā, ka pasaulē dominē RDC/IKL, arī par starptautisko laika atskaites sistēmu kalpo uz kristīgā kalendāra bāzes radītā.
Balss
# Iesūtīts: 2008.01.06 01:53:55
Arī jūdu tautai ir sava laika skaitīšana, kas jau tuvojas, ja nemaldos, 6000.gadam.
Sheksna
# Iesūtīts: 2008.01.06 11:11:32
Balss
Arī jūdu tautai ir sava laika skaitīšana, kas jau tuvojas, ja nemaldos, 6000.gadam.
Vai tik viņi nerēķina no `pasaules radīšanas` brīža...
Ingars
# Iesūtīts: 2008.01.06 12:33:25
jā jā atseviškas tautiņas skaita pa savam, tomēr ir viņi spiesti pielāgoties visas pasaules gadu skaitīšanas sistēmai

gribēju pateikt, ka šī ir viena no zīmēm un liecībām pasaulei, bet tomēr par spīti tai vēl daudzi apcietina savas sirdis Svētajam Garam
andris
# Iesūtīts: 2008.01.07 04:06:07
Ingars
Grūti noticēk ka kāds kristietis varētu būt tik stulbs lai gadsimtiem ilgušu procesu - kristiešu ieviestu gadu atskaites punktu izmantu kā līdzekli neticīgo pārliecināšanai.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.01.07 10:22:24
Ingars
gribēju pateikt, ka šī ir viena no zīmēm un liecībām pasaulei,
Gadu skaitīšana - zīme?
Tad jau mēneša dienu skaitīšana arī ir zīme!
Tātad, tajā, ka februārī ir 28 dienas, bet jūlijā un augustā 31, ir kaut kādas augstākas zīmes, nevis tikai Romas imperatoru iegribas?
Ingars
# Iesūtīts: 2008.01.07 20:08:12
KarotesNav - abet loģiski un pat vēl vairāk - visa radītā pasaule un dabas procesi ir no Dieva un tā ir liecība par Dievu, katrs zāles stiebriņš, debesu spīdekļi un cilvēkam piemērotais laika ritums dienās un naktīs, nedēļās un mēnešos, gados un gadalaiku maiņās - tas viss ir liecība par Dieva bezgalīgo gudrību un mīlestību pret cilvēku. Un tās nav nekādu imperatoru iegribas, bet ari israēla tauta dzīvoja pēc šādas kārtības

Jā arī 7 dienas nedēļā ir no DIeva, tāpat visa laiku skaitīšanas sistēma

Andris - tas kas tev liekas stulbs patiesībā ir lielākā gudrība un šī gudrība ko ateisti neatzīst tiesās viņus pašus un pašu cilvēku cietsirdība vedīs tos ellē.
andris
# Iesūtīts: 2008.01.07 20:19:35
Ingars
Laikam jau skolā vēstures stundas bastoji...
No tā ko tu saki izriet ka gadsimtiem ilguši iekarojumi un citu kultūru iznīcināšana, kristietības uzspiešana ar necilvēcīgām metodēm.. tādā veidā apspiedēju kultūras lietotā gadu skaitīšanas sistēma ir ieviesta visā pasaulē.

Nu pamēģini kādam ieskaidrot ka tā ir liecība par Dieva bezgalīgo gudrību un mīlestību pret cilvēku...
Ingars
# Iesūtīts: 2008.01.07 20:56:54
Andris LABRĪT MOSTIES draudziņ, tu laikam tā arī netiki tālāk vēsturē par viduslaikiem - sēdies 2! nebūtu tu bastojis vēstures stundas tad noteikti būtu pamanījis vārdiņu REFORMĀCIJA. Tā nu redz tās visas nelietības, ko katoļu baznīca sastrādāja viduslaikos nav nekādi saistīts nedz ar Dievu nedz ar Viņa mīlestību.

Un kristietību nevienam nevar uzspiest. Jā var piespiest ievērot ārējas tradīcijas, taču ticību var tikai Dieva iedvest un ir tad cilvēks var izvēlēties palikt vai aiziet no aicinājuma.

un tā laika skaitīšanas sistēma vienkārši pierāda, ka cilvēks nekur nevar aizbēgt no DIeva iestādītās kārtības. Nedēļā gluži vienkārši ir septiņas dienas un svētdienu Dievs mīlestībā un rūpēs devis cilvēkam atpūsties, lai laicīgie kungi nelietīgi nepārstrādinātu kalpus

gadu skaitīšana pēc Kristus - to atzīst visa pasaule, lai gan Kristu kā DIeva Dēlu tā nav atzinusi, tomēr ir spiesta pakļauties Dieva likumiem.

Jā patiesi - kas gan liedza apgaismības un humānisma uzplaukuma laikā aizslaucīt mēslainē nīstās kristīgās tradīcijas un sākt laiku skaitīt piemēram no kāda ievērojama notikuma?
Ruskoje ortodoksi
Ingars
# Iesūtīts: 2008.01.07 21:01:41
a ruskije pravovernije prosto neponjelji, sto v odnom godje ne 365 dnji, no 365 dnji i 6 časa
andris
# Iesūtīts: 2008.01.07 21:31:56
Ingars
Tu mani pilniibaa paarprati!
"Tā nu redz tās visas nelietības, ko katoļu baznīca sastrādāja viduslaikos nav nekādi saistīts nedz ar Dievu nedz ar Viņa mīlestību."
tieši tā.
Bet kad tu šo nelietību ieviestās paliekošās sekas - mūsdienu gadu skaitīšanas sistēmu sāc izmantot neticīgo pārliecināšanai, vēstures fakti uzpeld un tu iegūsti tieši pretēju rezultātu.
Ir jādomā ko teikt un ko neteikt!
KarotesNav
# Labojis KarotesNav: 2008.01.08 09:08:02
Ingars
Nu, pag - 60 sekundes un 60 minūtes, nevis 100 kā būtu labāk, ir mantojums no babiloniešu skaitīšanas sistēmas, kur pamatā bija skaitlis 60.

Jāpiezīmē, ka stundas un minūtes cilvēkam ikdienā ir daudz svarīgākas nekā gada skaitlis.

Februārī ir mazāk dienu tāpēc, ka pāris Romas imperatoru paņēma tās no februāra noat un pielika saviem mēnešiem - jūlijam un augustam.

Nekā dievišķa tur nav.

Daudzas tautas joprojām pieturās pie sava kalendāra, tā ka mūsu gadaskaitļi nemaz nav "visā pasaulē". Musulmaņiem ir pavisam cits gads, vēl kādai tur tautai vēl cits. Citur gada sākums tiek skaitīts no pavasara, kas ir saprātīgāk nekā kaut kur ziemas vidū.

Arī nekā dievišķa.

Par gadu skaitīšanu "pirms un pēc Kristus dzimšanas" - zināms taču, ka Kristus pats ir dzimis kādus 4 vai 6 gadus "pirms Kristus dzimšanas", bet kāds mūks nepareizi izrēķināja Kristus dzimšanas gadu, un šī kļūda velkas līdzi jau no tā laika - starp citu, uzskatāmi parādot, ka gadu skaitlis kalpo tikai, lai unikāli noteiktu laika momentu. Tāpēc arī 4 vai 6 gadu kļūda nevienu neuztrauc. Daudz nozīmīgāka ir kalendāra pieregulēšana ik pa 4 gadiem - garais gads.

Ar to visu es tikai gribēju norādīt, ka - ja mēs meklējam īpašu jēgu gada skaitlī un uzsveram tā nozīmi, tad tikpat labi varam meklēt arī jēgu mēneša dienu un minūšu, sekunžu skaitā u.c.
Balss
# Iesūtīts: 2008.01.08 21:33:45
a_masiks
Laikam tomēr neesi vēl visu kristietības vēsturi izpētījis?... Ziemassvētki ir nosacīti Kristus dzimšanas svētki, ne vēsturiski fiksēts datums.
Bet - tas, piemēram, mani nemaz nemulsina un ļauj ticēt un svinēt tos ar patiesu prieku!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.09 11:06:13
Vēl vairāk, vēsturiskais establishments ir tāds, ka JK ir dzimis apmēram 7-4 gadā pirms savasd zimšanas

Piekam, ir visai droši zināms, ka Kristus dzimene nebij ziemā, jo cik es saprotu (ok šoreiz uz citiem paļaujos, ja ir argumenti, var likt pretīm) bet Ziemā gani ārā avis negana, tādējādi Eņģeļu message ganiem parāda, ka gadalaiks bij maķenīt cits!

Nu un tad... būtiskais ir KA Kristus dzimis ir nevis KAD precīzi, ja tas nav zināms droši. Un varbūt Sv. Gars ar nodomu to noslēpa, lai nesaceltu ažiotāžu!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.09 12:09:37
a_masiks, nē runa neiet par klimatu kā augstumu bet par ganībām... tas ir tas jautājums! Jā klimats domājams ir ok, tak kā tur ar kalniem u.c. figņām kur gana aitas un kā tas notikās!

BTW "kūtiņa" arī ir katoliskā romantisma radīts mīts. Pēdējie reāli vēsturiskie pētījumi paskaidro kā jāinterpretē raksti par "silīti" un ko nozīmē "pie lopiem". Tas izriet no jūdu mājas konstrukcijas un šādām tādām tradīcijām, ko, protams nevar zināt, ja neizpētī 1gs Izraēlas dzīvi konkrētā vietā!
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.01.09 12:13:55
a_masiks, vēl ir dzirdēts, neesmu iedziļinājies gan, ka tos vēsturiskos laikus var aprēķināt pēc Kristus krustā sišanas notikuma. Tb Raksti liecina, ka pashā mielasts notiekās 4dienā nevis 5dienā... Moš ko jaucu, te vajag teologu zinātāju komentu, bet tur ir nobīde pa vienu dienu, lai nesaskrietos divi svētki, kur vieni ir atkarīgi no mēness kalendāra. Un jakobi tieši tas ir tas retais gadījums, kad notiek kolīzija, tamdēļ var apmēram prikinutj dienu pēc mēness fāzēm no astronomijas. Tas fenomens ir kaut kur 1x 30 gados Jūdiem!

Protams, paredzu, ka dzenu te purgu, jo šobrīd infu velku no corruptēta zip faila savās smadzenēs... un patvaļīgi aizpildu iztrūkstošo!

Tā nu sanāk, ka Kristus dzīves periods uz Zemes ir apmēram no 5 gada pirms mūsu ēras līdz 29 gadam mūsu ērā kaut kas tāds...
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.09 12:26:55
a_masiks, sorre, bet Vēsturnieki lauž šķēpus par daudzu personu dzimšanas datumiem. Nu un... Seni notikumi, gadu skaitīšana vienmēr ir kaut kāda relatīva, šķība un hvz kā, tas nav viegls darbs restaurēt notikumus. Un jo senāka persona, jo izplūdušāki ir viņa dzimšanas dati un apstākļi! Tā kā... nevajag te special pledging dzīt!

Vēsturnieki pat nevar tikt skaidrībā par kudī tuvākiem notikumiem...
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.09 12:43:23
ir diezgan liela nevērība un nevīžība pret šo personu, man domāt.

Nu tev domāt! Citiem tā nedomāt! Kā redzi Kristietībai tas nav bijis būtiski! Arī Lūka, kas visai precīzi ir piekalis notikumus vēsturiskiem laikiem neko jau nesameloja! Nu kā viņš varēja zināt, ka tu šodien lasot varēsi nezināt kad bij Augusta izsludinātā skaitīšana, kad to iesāka, kad pabeidza, kā viņš varēja zināt, ka tu tāds daunis nezināsi Heroda Lielā dzimšanas datus! Viss ir relatīvs. Kas bij svarīgs to Lūka pierakstīja, kas nebij svarīgs to nepierakstīja... Nu ij viss...

Tu jau atkal uz lietām skaties no 21 gadsimta viedokļa un ja kāds tais laikos neparakstījās zem modernās Vēstures zinātnes kanoniem, tad šamā liecības ir nekam nederīgas, jo redziet JA BŪTU TIK KRUTS, tad noteikti rīkotos tieši 21 gadsimta zinātnes paradigmas kontextā!

Tāds kā jau teicu - special pledging piegājiens. Uzskatīt, ka tas, ko tu uzskati par svarīgu Vēsturē bij tik pat svarīgs tā laika cilvēkiem. Savukārt, kā redzam tas, ko Lūka u.c. uzskatīja par svarīgu, tev ir nesvarīgs, jo viņiem nesvarīgs ir tas, ko tu uzskati par svarīgu!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.09 13:08:23
a_masiks, protams, ka interesēja, taču kā redzi cilvēki paliek cilvēki un putrojas ar kalendāriem! A kad atnāk a_masiks ar pretenziju uz pareizo Vēstures metodes izpratni, tad jau dati ir sačakarēti un restaurēt jau ir pagrūti!

Un kā jau teicu, palasi Lūkas evanģēliju, tur laika dati ir visai precīzi doti relatīvi pret kādām lietām, kas toreiz tika uzskatītas par vispārzināmu faktu! Restaruē tās un dabūsi datumus! Nu nebūs tev nekur rakstīts... JK Piedzima tādā un tādā dienā tādā un tādā mēnesī tādā un tādā gadā... Nu nepierakstīja to, neuzskatīja par svarīgu! To, ko uzskatīja par svarīgu to pierakstīja. Arī to ko JK darīja no 12 gadu vecumam līdz sāka savu misiju arī neuzskatīja par svarīgu pierakstīt! Nu deal with it!

Ij kāda jēga tev zināt kad kur šamais dzimis, ja tu nezinātu ko šamais mācīja! Budistiem arī ir pie kājas precīzs Budas dzimšanas datums. Platonistiem tas pats par Platonu etc. etc. etc. Nu ja nav dati, ja pazūd, tad neko darīt!

A to kas ir tapis uzskatīts par būtisku, tas arī ir tapis saglabāts...
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.09 13:53:07
a_masiks, Svarīgi Svinēt. Kurā datumā - pie kājas! Ja ir zināms precīzs datums (kā Lieldienas) tad svinam tieši tad. Ja nav zināms, nu tad prosto izdomājam kad svinēt un svinam!

Cepetim vieta būtu tad, ja būtu zināms precīzs dzimšanas datums, svinētu to un arī x-mas zem viena bazara...

Vot mums jau ir dihotomija ar Pareizticīgajiem un pārējiem kristiešiem, vot tas manuprāt ir blefs...

Tas ir kašķis par tradīciju nevis par pestīšanu! Manis pēc var svinēt da hotj 22 aprīlī
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 64 , pavisam kopa bijuši: 36588