atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Par viltus pravietojumiem sods - naave.
Jošs Mulders
Iesūtīts: 2011.09.01 11:51:32
Vairaak vai mazaak cilveeki ir informeeti par sho VD praksi.

Es te taa iedomaajos lasot visaadus i-neta resursus, ka muusdienaas PAT publisks nosodiijums neseko visaadiem "expdrtiem" kas nodarbojas ar paredzeejumiem, nerunaajot jau ar visaadiem "seritficeetiem numerologiem" "astrologiem" un "extrasensiem" kurus shad tad pat valsts varas iestaades iesaista kaut kaadu noziegumu atklaashanaa... un tas ir par nodoklju maxaataaju algu.

Kaa juus domaajat, vai muusu "experti" kljuutu kvalitatiivaaki un liidz ar to plaanoshanas, prognozhu u.c. pasaakumi, kuri pashi balstaas uz shiem plaaniem un prognozeem, tiktu sodiiti visai drastiski gadiijumos, kad tas nepiepildaas...

Mans piedaavaajums, ka kriteerijs buutu - "wild guess". Tas ir ja "wild guess" ir labaaks, nekeaa "experta paredzeejums" - experts ciesh sodu - LIELU sodu, finansiaalu, kriminaalu vai kaadu citu.
. 1 . 2 . 3 . >>
AutorsZiņas teksts
Jošs Mulders
# Labojis Jošs Mulders: 2011.09.01 11:54:32
Un pie vainas daudzkaart ir meediji. Zhurnaalistiem patiik haltuureet "aptaujaajot expertus". Un viens ir analizeet esoshu situaaciju vai zinaamu fenomenu - piemeeram aptaujaat zobaarstu par kariesa procesu. Pavisam kas cits ir prognozes un paredzeejumi uz kuriem tiek balstiitas kaadas darbiibas vai kuras pashas izraisa kaadu darbiibu.

Piemeeram, ekonomistu prognozes un plaanojumi... To pashu `extrasensu` iesaistiishana IISTAAS kriminaallietaas...

Shaados gadiijumos vajadzeetu paredzeet kaadu liiguminju vai teixim nokluseets liigums, ka experts atbild par saviem vaardiem un atbild drastiski.


Domaaju, ka tad visaadi "experti" kljuutu apdomiigaaki un varbuut izkristalizeetos tieshaam experti no visaadaam balamuteem.

Taapat vareetu arii kaut kaadu sodinju paredzeet meedijiem/zhurnaalistiem, kas publiceejushi shaadu pseidoexpertu prognozes/rekomendaacijas.
vilks
# Labojis vilks: 2011.09.01 11:59:32
Jā, es arī savā valstī Nationstates.net izdevu likumu, ka mediji drīkst publicēt tikai patiesību un par tā neievērošanu draud bargi sodi.
Jošs Mulders
# Labojis Jošs Mulders: 2011.09.01 12:01:49
vilks,

Jautaajums nav gluzhi par patiesiiba/nepatiesiiba... Bet gan par atbildiibu par to, kaadu informaaciju mees laizham pasaulee...

Shobriid vieniigais sods par "nepatiesu informaaciju" ir tad, ja tas skar kaada ekonomiskaa grupeejuma intereses...

Bet kad tas skar ekonomisko grupeejumu "ne paaraak bagaats cilveeks" vai "valsts", tad po... driixti drukaat ko gribi, driixti "expertizeet" dajebko... tev par to nekas nebuus... Un valsts gadiijumaa... izdevumus pat segs iedziivotaaji no nodokljiem.

UN... attieciibaa uz prognozeem pat nevajag tiesas noleemumu, ibo fakts ir konstateejams uzreiz... Ja prognozeeja, ka IKP pieaugs par 5% bet pieauga par 1%... tad... sods.
vilks
# Iesūtīts: 2011.09.01 12:08:21
Jošs Mulders
nu tas ir kapitālisms visā savā liberālajā krāšņumā. Kamēr LV pilsoņi vēlēs par labējām partijām (ar reāli kreisu jau nemaz nav), tikmēr to ierobežot diez vai būs iespējams. Man pašai pagaidām nav viennozīmīgas atbildes par to, cik ļoti valstij vajadzētu kontrolēt visas jomas, vienīgais, lai valsts kontrolētu šīs lietas, tai vajadzētu kontrolēt arī vairāk citus resursus.
svētais
# Iesūtīts: 2011.09.01 12:18:26
Visi blēži ir jāsoda . Un visādi Muldētāji arī .
Džonijs
# Iesūtīts: 2011.09.01 12:37:35
Vot tāds tas cilvēks ir...par citiem zina visu, bet par sevi neko. Ar ko lielie pravieši atšķiras no mazajiem...nu tādiem, kas otram var pateikt-tu nonāksi ellē un degsi mūžīgajās ugunīs? tikai ar to, ka nonākot pie lielākas varas, vai iespējas muld vairāk...un pa to naudu vēl dabū.
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2011.09.01 12:50:40
Ctulhu, nuu tas bik cits... apzinaati falshi rezultaati.

Es runaaju par "expertu prognozeem" kuru piepildiishanaas ir zem parastaa "uz dullo mineeju" varbuutiibas.

Nu tur bij kaut kaads kuriozs, kaut kaadu ekonomistu kantora paredzeejumus un prognozes paarbaudiija pret realitaati un shamo izpildes procents bij mazaaks, nekaa tad, ja tu mestu kapeiku...

Luuk taadus "expertus" vajag paar kaarti mest... kopaa ar meedijiem, kas tos turpina "interveet kaa expertus".
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2011.09.01 13:03:00
Ctulhu, nuja... bet redzi, prese tas ir bizness... un jebkura prese grib lai shamo tirgo, un lai buutu ko publiceet, vajag "aptaujaat expertus".

Nu kas mums ir teologjijas experti... Latvijaa divi - Caaliitis (peec LELb standartiem slikts teologs) un Rubenis. A to, ka LV ir pilna ar maaciitaajiem, kuri jebkuraa denominaacijaa ir prasiiba, lai vinji buutu kvalificeeti teologi, tas kaut kaa tiek ignoreets.

Manupraat daudz inchiigaak buutu, ja meediji nevis zvaniitu par kaadiem jautaajumiem iedrilleetiem 2iem nummuriem, bet pa iistam pastraadaatu un teixim, pajautaatu tos pashus teologjiskos jautaajumus, piemeeram kaadam Latgales mazpilseetas RKB maaciitaajam, Kurzemes mazpilseetas LELB maaciitaaajam... nu taa..

Vai par to pashu ekonomiku - arii 3 experti, par kuriem ir zinaams, kaadai `skolai` kursh pieder, un taa vietaa vareeja ieguugleet ko shii skola saka par konkreeto jautaajumu - tur devalveet/nedevalveet... lja lja lja...


Tobish taa "expertu" padariishana muusdienaas ir kaut kaada paarspiileeta, jo tiek prasiits "expertu" viedoklis jautaajumos, uz kuriem normaalos apstaakljo sikvienam cilveekam buutu tiesiibas buut expertam pasham... bet nee baro pa visiem kanaaliem un maaca "kaa dziivot"...

BET... ja televiizijaa patieshaam uzstaatos kaads experts - teixim kardiologs, kursh izstaastiitu siik un smalki kaapeec taukaina bariiba ir kaitiiga sirdij... tas taa... ljoti reti un tauta to vispaar negrib dzirdeet... Vinjai padavai textus, kuri runaa, to ko grib dzirdeet.


Aceries Krievu laikaa bij slavens taads (pat filminja uzjemta) iiss sci-fi staasts par robotu, kas prata lasiit domas... un konfliktu kas vinjam radaas deelj 3 robotikas likumiem.
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2011.09.01 13:28:30
Ctulhu, tu buusi paarsteigts, bet es ljoti slikti orienteejos kristietiibaa!

Mans talants ir redzeet daudzas lietas kopsakariibaas... tobish cross-platform redzeejums, bet dziljums man ir tikai dazhaas lietaas.

Es varu izteikt "intersantu viedokli" ibo dazhreiz redzu, to ko citi neredz... bet nevaru buut `experts` tur kur tieshaam expertiize vajadziiga.

Mulderam vairaak ir abida uz shitiem visiem "ekonomistiem"... ekonomika kaa "zinaatne" vispaar ir beernu autinjos, un tie autinji ir pilli ar kakaam... ekonomika kaa fenomens tiek noveerots paaraak iisu laiku, lai taas teorijas buutu kas vairaak par ziileeshanu kafijas biezumos... bet nee... visi iekarsushi klausaas visaadu expertu viedokljos...

Zato taas lietas, par kuraam IR zinaams... taas tieshaam nav interesantas, ir visai "nesmukas" un "neinteresantas" un tajaas nedz klausaas, nedz publicee...

Politikji vispaar... sen zinaams, ka speelee uz popularitaati, nevis peec buutiibas... ibo Demokraatijas iipatniiba... ieveel nevis speejiigaakos vai gudraakos, bet populaaraakos... tad arii jaaspeelee uz popularitaati, savukart gudraa inteligjence ir paaraak maza auditorija, lai to popularitaati savietotu arii ar izpratni par to, ko runaa...
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2011.09.01 13:37:02
Ctulhu, vinjiem buutu jaazin...

Bet ekonomikai veel ir otra puse - sociaalaa... nu kaa... tjipa tas slavenais teiciens "Ar aviizi var nosist Banku"...

Un tam nekaada matene apakshaa nestaav.

Visas teorijas jau ir buuveetas uz mateni... kaut kaads "srednje potolochnij" bet to mateni pa kaaju norauj viens stulbs bankjieris, kas paargulj ar sensaaciju mekleejoshu NT smuku jaunu reportieriiti, kura naakamaa riitaa shamaa "experta" viedokli nopublicee aviizee un gotovs... banku kriize pa visu pasauli.

Vai kaut kaadi divi duriki - republikaanji un demokraati liidz peedeejam marinee kaut kaadus budzheta jautaajumus, lai tikai spalvas spodrinaatu veeleetaaju aciis... un gatavs... visa pasaules akciju tirgi pa kaaju un nekaada matene neko nepaliidz.
KPax.
# Iesūtīts: 2011.09.01 13:37:50
Jošs Mulders

Nu varbūt drīz izgaismosies, kas par ekspertu mums ir Rungainis - ko šams ieteiks valstij Air Baltic sakarā un kādas sekas gadījumā, ja valsts sekos šim ieteikumam, novērosim afterwards - ne uzreiz, protams, bet apm. 3/4 gadu perspektīvā.
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2011.09.01 13:38:58
KPax, nuja... un ja ieteikumi un prognozes labas, dodam ordenjus, ja prognozes un ieteikumi ieved krahaa... tad shamaa aknas un nieres donoreejam un naudu izmantojam budzheta laapiishanaa.
KPax.
# Iesūtīts: 2011.09.01 13:47:37
Ctulhu

Nu diez vai matene tiks galā ar emocijām..., kur uz doto situāciju dažādi cilvji var reaģēt dažādi, atkarībā no tempermenta/rakstura/soc., izgl. stāvokļa utt.
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2011.09.01 13:49:56
KPax, var rotaljaaties ar "masaam"... un to jau muusdienaas meegjina sociologjija nodarboties un shur tur jau, piemeeram, policijas darbaa, rezultaati tiek njemti veeraa... bet arii tas veel ir pat ne beerna autinjois, embrija staavoklii...

Taakaa... shodien Mulders ekonomistu expertiizes pravietojumus klausaas ar lielu lielu skepsi.

UN kaapeec nesekot veciem un sen zinaamiem likumiem... piemeeram, neteeree paari tam, ko nopelni, kraaj... aizdodod to, bez kaa vari iztikt... nu taa... kaut kaa...
KPax.
# Labojis KPax.: 2011.09.01 13:53:26
Jošs Mulders

Kkādas vispārējas likumsakarības tajā visā, protams, ir, tomēr tas, manuprāt, ir līdzīgi varbūt kā metereoloģijā, kad Lorenca faktors spēlē ne pavisam ne pēdējo vijoli.

piemeeram, neteeree paari tam, ko nopelni,

Ar šito šodien tālu neaizbrauksi, ja neesi gadiem būvētā biznesā...
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2011.09.01 14:02:31
Ar šito šodien tālu neaizbrauksi, ja neesi gadiem būvētā biznesā...

Aizbrauks aizbrauks... naaksies tikai straadaat un radiit veertiibas... un tad arii atljauties vareesi vairaak.

Un... nevajag braukt taalu, ja nevari atljauties braukt taalu! Tas ir ekonomikas pamatprincips... bet visi grib uz Marsu paarcelties jau tuuliit, a peec tam... dziivo uz noplicinaatas Zemes

Nu nevar uzcelt maajai jumtu tikai taapeec, ka tas ir smuks... neuzceljot sienas... un ja cels AATRI sastuteejot stalazhas... un sienas peec tam buuvees... tad vienalga maajai sagaazties ir liels risks...
Jošs Mulders
# Labojis Jošs Mulders: 2011.09.01 14:03:16
Ctulhu, bet vienalga... na to i haotiskas sisteemas IR haotiskas, ka taas nevar paredzeet... principaa. Tu mums esi liels determinisma piekriteejs... bet bez determinisma ir veel haotiski procesi un apzinjas vadiiti procesi... abus divus paredzeet nevar laikaa... pietam random procesus vismaz var "apluukot kopiigi" peec varbuutiibas teorijas postulaatiem, savukaart procesi, kas atkariigi no apzinjas darbiibas vispaar muusu Zinaatne veel pat nav saakusi peetiit... bet kaareiz taa pati ekonomika, noziedziiba ir ljoti atkariiga no procesiem, kas ir Apzinjas darbiibass rezultaats...
KPax.
# Iesūtīts: 2011.09.01 14:06:01
Ctulhu

Un viena atsevišķa cilvēka emociju radīta neprecizitāte ieejas datos var radīt lavīnveida ķēdes reakciju, kura faktiski aizslauka visu lielo mateni pagultē.
KPax.
# Iesūtīts: 2011.09.01 14:14:46
Jošs Mulders

Nu, ja Tev ir ideja kā māja, bet naudiņas, lai realizētu šo ideju tākā bik vai pavisam nav, tad ko - Tavuprāt, ir labāk gadus desmit strādāt un radīt vērtības, krājot naudiņu idejas realizācijai, nevis aizkātot līdz bankai un riskēt te un tagad? Zini, vilcieni, ja tajos neiekāpj laicīgi, mēdz arī aiziet...
Gnidrs [90.130.160.67]
# Iesūtīts: 2011.09.01 14:18:01
Jošs Mulders

Īsti neuzķeru ko tu tieši gribi? Freedom of speech jau attiecas uz visiem vienādi, arī ``ekspertiem``, kas pārstāv diametrāli pretējus viedokļus, tāpēc tas ir pašu lasītāju pienākums izvērtēt un nolemt vai viņi to uztver nopietni. Piemēram, tu pats te nesen biji iemetis to Bankovska tulkoto rakstu no tās vācu fundamentālistes, kas murgoja par kaut kādu ``gender`` sazvērestību. Raksts totāls sviests, bez jebkādām zinātniskām referencēm, entajām faktoloģiskām kļūdām un demagoģiju, bet redz, pīpl havajaet šitās ``expertīzes``.
Vai nu aizliedz tiesības brīvi izteikties par lietām, vai arī...?
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 17 , pavisam kopa bijuši: 2431