atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Reformāti
Ervīns
Iesūtīts: 2009.01.09 10:21:17
Jautājums zinošiem cilvēkiem - ar ko atšķiras luterāņi no reformātiem?
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
Ervīns
# Iesūtīts: 2009.01.09 10:21:36
Vai reformāti ir kalvinisti?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.01.09 10:27:15
It kā jā...
Ervīns
# Iesūtīts: 2009.01.09 10:28:25
Mulders

Vai atšķirība ir butiskā? Neesmu nekad bijis reformātu Dievkalpojumos.
Mulders
# Iesūtīts: 2009.01.09 10:35:40
Reformātiem ir tas klasiskais TULIP princips, inetā iegooglē un atradīsi. Kā arī manuprāt Reformāti nekrista bērnus... un vispār kristību un vakarēdiena sakramenti viņiem pilnīgi atšķirās no Luteriskā...
Kā arī man radies iespaids, ka Kalvinisms neatstāj vietu misticismam, bet visu ķer racionāli... un ja kas neielokās cilvēka prāta izpratnē, tad tas nav no Dieva un ir atmetams!

Nu un vēl man radies iespaids, ka viņu mācībā loģiskās konsekvences (ko viņi paši negrib atzīt) ir, ka Dievs ir grēka avots un atbildīgs par grēku pasaulē!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.01.09 10:38:30
ja luterāņiem labs ir viss, kas nav pretrunā ar Bībeli, tad reformātiem pieļaujams tikai tas, kas tieši teikts Bībelē.

Šeit tādējādi parādās vispār šī baptistu, kalvinistu, cvingliešu novirziena īpatnējā hermanētiskā pieeja, neizdalot Rakstos imperatīvus un narratīvus... Tādējādi nereti secinājumi par to, kā un kas ir jādara sanāk visai jocīgi, ar manuprāt kopējā Evanģēliskā Gara neredzēšanu...

Nu kaut vai tas, ka kristība objektīvi neko krsitietim nedod Pestīšanā, tomēr ir ļoti būtisks ūdens daudzums kristībā! Lieliem kristiešiem lielāks daudzums, maziem kristiešiem mazāks... Bet labuma tāpat no tā nekāda nav... nedz pestīšanā, nedz svēttapšanā... tikai tā... liecība cilvēkiem...
Ingars
# Iesūtīts: 2009.01.09 10:47:23
Tātad Metodisti nepieder pie reformātiem, jo cik zinu bērnus viņi kristī un ūdens daudzums nav īpaši svarīgs
Mulders
# Iesūtīts: 2009.01.09 11:47:28
Ingars, jālien googlē un jāskatās... A vislabāk pašiem viņiem paprasīt - kas tu par putnu!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.01.09 11:52:48
vilks, o točna!
Ingars
# Iesūtīts: 2009.01.09 15:50:28
Mulders
vilks

Viss, ko zinu, atrodams viņu mājaslapā (tagad īsti neatceros, bet caur google var atrast), tā ka šitā infa toč ir pareiza. Starp citu tieši no metodistiem arī cēlās vasarsvētku kustība, no kuras savukārt vēlāk - harizmāti. Bet būtībā no visām konfesijām tieši metodismā saskatīju vislielāko līdzību ar luterāņiem
sicilia
# Iesūtīts: 2009.01.09 16:06:52
Ingars

nu tā izpratne tiem metodistiem par kristību tāda dīvaina
lūk vienas metodistes domas par kristību

Berna kristishanas paskauma butiba ir tad kad vecaki publiski Dieva priekshaa apliecina ka vinji (vecaki) apnjemas audzinaat bernu peec Dieva vaarda un principiem, nu tiem pasiem kas ir Bibelee.
Kaa Biibele saka, tie berni kas ir uzaudzinati ar Dieva vaardu pie taa arii atgriezisies veelaak savaa dziivee, ja pat no taa atteis savos pusaudzu gados.

Tad kad beerns izaug, un vinjam pasham ir izveidojusaas attiecibas ar Dievu un vinsh pienjem Jeezu Kristu kaa pestitaju, tas beerns (kas jau ir pieeaugushais) pats izvelas buut udenii kristiits lai publiski apliecinatu to ka Dievs ir "numero uno" taa cilveka dziivee.
Kristibas bez veelmes un apnjemshanaas dzivot ar Dievu pirmajaa vietaa savaa dziivee ir tukha riciiba un neko nenoziimee, ir bezvertiiga, i Dievam NEtiikama.


un turpinājums

Negribu strideeties un sakidrot, bet iesaku jums pasiem apskatiities Bibelee kas ir kritibas butiba un ko Jezus saka kad vinsh pats kristijaas udeenii kad bija jau pieaudzis cilveks, un kaapeec ir svarigi lai mees kaa vecaki uznjemamies audzinaat bernu peec Dieva likumiem... to visu var izlasiit Biibelee pats
Noteikti ka konfesijaam ir savi likumi, bet nevajag ar tiem aizrauties vairaak kaa ar Biibeli.
Ja kadreiz ir neskaidriba, tad pameklejiet Biibelee pasi.

-----------------
Isumaa, tie kas ir pa slinku lai pasi samekleetu, te ir rakstu vietas par kristibaam un to kapeec berni ir ipasi Dieva aciis un kapeec berna kristishana nav tas pats kas kad pieaudzis cilveeks kristaas pats savas izveles vadiits.

I. Vecums kad kjlusti atbildigs par saviem darbiem

Deuteronomy 1:39

Matthew 13:15.

Katrs beerns ir piedzimis greciigs peec dabas Romans 5:12

Katrs cilveeks kjuust greciigs peec izveles, tikko beerns ir pietieksohi vecss lai saktu atpaziit kas ir greeks, mums ir vinjam jamaaca patiesiba, jamaca dariit labas lietas, jamaaca kaa var tikt buut izglaabts Matthew 18:14

II. Bibeliskaas kristiibas ir tiem kas tic Jezum kristum nevis jaundzimushajiem berniem.

Acts 8:29-38 - Bibelee krista pieaugusos cilvekus, kuri tic Jeezum Kristum ar visu savu pratu un visu savu sirdi.

Biibelee nav NEVIENA stasta par mazuli/beernu kas ir kristiits.

Pirmaaas mazulju kristibas vesturiski kas ir pierasktitas bija kad Romas Emperors Valens paveleja lai vinja mirstosho mazuli baznica nokrusta 370 AD. Baznica pakjavaas Emperora velmei aiz baileem. Arii sodien baznicas turpina "pakljauties" vecakiem kristot bernus, kaut arii tas nav Bibeliski pareizi, un atstajos vecakus viltus drosibas sajutaa, kaa arii apsus bernus "es esmu kristiits berniibaa, taatad esu Ok, Elle nedraud."

Daudzaas baznicas ir no sadaam beernu kristibaam atteikusaas, un nekrista mazuljus, bet tos velta Dievam, ceremonija kur vecaki sola draudzes priekshaa ka audzinaas savu bernu Dieva vardaa, parasti notiek Svetdienas dievkalpojuma laikaa.

Veel viena sjoka zinja jums:
Taa pati smidznashana ar uudeni nav Bibeliska. Smidzinaat ar udeni kristishanas laikaa tika uzsakta 1311 AD Ravennas Kouncilaa.

Bibele skaidri un gaisi saka: Acts 8:29-38 "vinji abi tika iemerkti udeni, un pazuda zem uudens." Kas? Divi pieaugusie cilveki.

Ja gribat ceremoniju un tusinju, tad kautvai klaunu aiziciniet uz kristibaam pa krusteevu, lai tik rkashnjakas bildes un jautraaks pasaakums, bet ja gribat to dariit peec Dieva velmes, tad paskataties kas Bibelee ir rakstiits kaa to dariit pareizi.

Esiet visi svetiiti. Ceru ka tas ko rakstiju atveers kaadam acis, un tas cilveks panjmes Bibeli rokaas.
Ingars
# Labojis Ingars: 2009.01.09 16:50:49
sicilia


Pag pag paaag, ko tu man te nocitēji, es tev rādīšu vot šito

http://www.gbgm-umc.org/latvia/methlv.htm

Metodisma pamati, kur par kristību sekojoši:

Kristība - iekšējās gatavības būt pieņemtam (pieņemtai) Kristū ārējā zīme. Tiek veikta ar ūdeni, jebkurā pieejamā veidā - apslacinot, aplejot, pagremdējot. Kristīti tiek gan pieaugušie, gan bērni (bērni kristot tiek nodoti Dieva žēlastības aizstāvībā). Kristība notiek vienreiz. Tiek atzīta pārējo tradicionālo kristīgo konfesiju veiktā kristība. Atsevišķi uzsverama kristība Sv.Garā, kas parasti var nākt jau pār nobriedušu personību. Kristība Sv.Garā (garīgā pārdzimšana no augšienes) ir vienīgi Visaugstākā ziņā. Var sakrist ar ūdens kristību, taču var nākt īpaši, tāpat kā Gara dāvanas (ne tikai runāšana “mēlēs”; svarīgākas ir: mīlestība visā, arī skolotāja, pravieša, evaņģēlista dāvanas... ).

Šoreiz nestrīdēsimies par Svētā Gara kristībām, jo tas jau ir izrunāts, bet konkrēti par metodistu izpratni tai kristībā, ko Jēzus pavēlēja, tā lūk
sicilia
# Iesūtīts: 2009.01.09 16:57:43
Ingars

es tev pārkopēju vienas metodistes tekstu no domu biedru grupas draiugos. vina ir aktīva metodiste
aizej un izlasi pats grupā »Kristietis un Laulība - ņemot Dieva ceļrādi laimīgai laulībai tā kā Vinš to plānoja.
Ingars
# Iesūtīts: 2009.01.09 17:02:09
sicilia

Nu tad acīmredzot arī metodisti vēl savā starpā atšķiras
9K116
# Iesūtīts: 2009.01.09 17:08:55
Taa pati smidznashana ar uudeni nav Bibeliska. Smidzinaat ar udeni kristishanas laikaa tika uzsakta 1311 AD Ravennas Kouncilaa.

Bibele skaidri un gaisi saka: Acts 8:29-38 "vinji abi tika iemerkti udeni, un pazuda zem uudens." Kas? Divi pieaugusie cilveki.

Taisni tā. Jākristī ar pagremdēšanu, jo arī Jēzus tika pagremdēts. Un tā kā kristība simbolizē nomazgāšanu no iedzimtā grēka, tad ieslēdzam smadzenes un padomājam, kā var nomazgāties ar 3 pilieniem ūdens.
sicilia
# Iesūtīts: 2009.01.09 17:11:56
Ingars
nezinu. varb;ut. katra zina viņa pieder amerikas metodistu baznīcai un uzskata,. ka tā ir vispareizakā, eiropa ir sātana perēklis un aizies bojā un tas būs labi un pareizi
Ingars
# Iesūtīts: 2009.01.09 17:23:18
9K116

Eh, atkal jāsāk viss no sākuma.
Pirmkārt - kā tu zini, vai Jēzus tika pagremdēts, kā vispār kristīja jaunās derības tapšanas laikos? Biji klāt, ir videoliecības?

Vārdam baptizo, ir vairākas nozīmes

Attiecībā uz kristīšanu ir lietoti vairāki apzīmējumi - apslacīti sirdīs, izliet Svēto Garu, mazgāti atdzimšanai un protams arī iegremdēti Jēzus Kristus nāvē.

Nepareizs ir arī tas tulkojums "pagremdēt", jo to vārds baptizo nenozīmē. Ir vārds baptismos, kura vienīgā nozīme ir pagremdēšana, bet vārda baptizo līdzīgā nozīme ir nevis pagremdēt, bet iemērkt (ar nolūku atstāt iemērktu), tad lūk sanāk, ka ja baptisti kristītu pēc šiem nosacījumiem, tad nebūtu neviena baptista pasaulē.

Kristība neko nesimbolizē, bet gan reāli dara to - atdzemdina, dod Svēto Garu un grēku piedošanu. Bet ja tomēr gribam parunāt par to, kādas nozīme bībelē tiek piedēvētas kristībai, tad vēlreiz atkārtošu jau iepriekš minētās rakstu vietas

Tātad protams mazgāšana (kas nebūt nav obligāti pagremdēšana), apslacīšana sirdīs (tātad arī šāda nozīme, turklāt tāda darbība atrodama arī vecajā derībā, tā ka ļoti biblsiks kristību veids), aprakšana (noslīcināšana), Svētā GAra izliešana (apliešana ar ūdeni analoģiski, turklāt tā, kā vārds baptiso nozīmē "kristīt", tad ir sacītas divējādas darbības par vienu un to pašu notikumu - Svētā Gara kristība un Svētā GAra izliešana)

Nu kā redzam, tad brāļi un māsas baptisti ir iebraukuši auzās, jo ja jau pieturamies stingri pie precīza burta, tad būtu jādara visas šīs lietas - jāaplaista, jāapšļaksta, jānomazgā un visbeidzot jāiemērc un jāatstāj, jo tā taču ir rakstīts.

te nu mēs arī saprotam to absurdu, ka gribam garīgu realitāti padarīt atkarīgu no miesīgām darbībām, bet tieši garīgi ieva vārds padara kristību par to, kas tā ir un ārējai formai te nav absolūti nekādas nozīmes
Mulders
# Iesūtīts: 2009.01.09 17:37:16
Taisni tā. Jākristī ar pagremdēšanu, jo arī Jēzus tika pagremdēts. Un tā kā kristība simbolizē nomazgāšanu no iedzimtā grēka, tad ieslēdzam smadzenes un padomājam, kā var nomazgāties ar 3 pilieniem ūdens.

Kā no kaut kādas prakses kā tiek izpildīta kristība izriet, ka tieši tā ir jādara visur un vienmēr? Nu nejauc tak "tā notika" ar "tā jādara"... Kas ir pavēlēts un aizliegts, tas Rakstos ir uzrakstīts. Ja tu jebkuru Kristus un Apustuļu praksi iztulko kā vienīgo pareizo veidu kā kaut ko darīt, tad šobrīd neviens neko pareizi nedara...
Dona Eriksone
# Iesūtīts: 2009.01.09 17:40:27
9K116
Un tā kā kristība simbolizē nomazgāšanu no iedzimtā grēka, tad ieslēdzam smadzenes un padomājam, kā var nomazgāties ar 3 pilieniem ūdens.
Un kaa var pabarot ar 3 ziviim tuukstosh cilveekus?
vilks
# Iesūtīts: 2009.01.09 21:36:20
Hmm, šī diskusija ir par reformātiem, kāpēc sākāt sarunas par bērnu kristību un vēl pie tam metodistu viedokli par to?
LittleWonder
# Iesūtīts: 2009.01.09 21:37:54
mana skatijuma reformati ir visi, kas uzsak kautkadas reformas. Ta nav konfesija-tas ir raksturojums

http://charismatic.lefora.com/

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 168 , pavisam kopa bijuši: 25703