atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Nākotnes sabiedriskā iekārta
KarotesNav
Iesūtīts: 2008.11.03 10:33:27
Kāda, jūsuprāt, būs nakotnes sabiedriskā iekārta?
Kam piederēs ražošanas līdzekļi, kā sadalīs preces, un kā un ko cilvēki strādās?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
AutorsZiņas teksts
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.11.03 10:33:37
Manuprāt, būs komunisms vai tamlīdzīga sistēma.
Visu to preču sadali tak nosaka ražošana, bet to - zinātnes attīstība. Ja kaut ko ražot kļūst pārāk viegli un vienkārši,
tad - kā uzvārīt naudu uz tādas ražošanas?
Secinājums - zināmā kapitālisma attīstības posmā ir jāslēpj jaunas tehnoloģijas un jābremzē progress?
Nāksies ieviest visādus diktatoru režīmus, vai "mafijas valdību"?

Interesanti, ka nākotni rožainās krāsās attēlo padomju rakstnieki - fantasti. Jā, tā viņiem diktēja valdošā ideoloģija, tomēr tur ir arī cits iemesls, menuprāt.
Riebīgie kapitālisti - neko labu, ne par iespējamo komunistisko nākotni, ne par kapitālistisko.
Iespējams, ka šie apzinās, ka viņu sistēmai nav nākotnes?
Pietiek izgudrot UniversāloSintezatoru, verķi, kas saliek atomus kādā struktūrā vajag, un viss kapitālisms vējā!
Laikam jau tāpēc neatradu kapitālistu fantastikā šāda veida aparātu. :-)

P.S. Neesmu ekonomists - politologs, tā ka droši varat mani malt mazos gabaliņos! :-)
Balss
# Iesūtīts: 2008.11.03 10:36:29
Tā ir utopija. Jo cilvēka grēcīgā daba apies jebkurus likumus ar līkumu, un cilvēces atkrišana no Dieva nākotni veidos arvien egoistiskāku un plēsonīgāku.
Ja vēl pieskaita totalitārās reliģijas iespaida pieaugumu - dienvidaustrumzemju ļaudis - tad gaidāma nākotne visai tumšās krāsās. Apgaismības laikmeta sapnis ir sen izsapņots.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.11.03 10:40:07
Balss
Pag, te tak viss vienkārši.
Nevis dēļ augstas morāles nonākam pie komunisma (kā mēģināja Ļeņins & Co), bet prastas, banālas ražošanas attīstības dēļ.
Balss
# Iesūtīts: 2008.11.03 10:41:36
Šādā aspektā diskutēt neesmu ne spējīga, ne aicināta - prātiņš par īsu. Un neinteresē ar`...
9K116
# Iesūtīts: 2008.11.03 11:21:55
Nezinu nezinu. Mana būtība sliecas piekrist šai idejai (t.i. ideja man PATĪK), bet man ir nelabas aizdomas, ka nebūs gluži tik rožaini. Tīri psiholoģisku iemeslu dēļ.

Redz, mēs visu iepazīstam salīdzinājumā. Mēs gribam <dzīvot labāk>, un tas cita starpā nozīmē `ne sliktāk par citiem` vai pat `labāk par citiem`. Un šitā ir tā īpašība, kas VIENMĒR bāzīs sprunguļus komunisma spieķos - būs cilvēki, kas uzskatīs, ka viņiem ir tiesības dzīvot labāk par citiem, jo viņi <māk>.

Vēl faktori, kas kavēs komunistiskas sabiedrības modeļa ieviešanos dzīvē - kapitālisti, kuri labprātīgi savas pozīcijas NEATDOS. A atņemt viņiem tās varu nozīmē radīt priekšnoteikumus <pilsoņu karam> ar eventuālu <nepareizo> iznīcināšanu vai vismaz represēšanu - un te jau malka salauzta ir pietiekoši, vairāk nevajag.

Un vēl - jo advancētāka tehnoloģija, jo tā (vismaz sākotnēji) ir dārgāka. Nu, no sērijas - 80. gadu sākuma/vidus kompis mūsdienu izpratnē bija totāls guano, bet maksāja viņš (attiecībā pret vidējā statistiskā iedzīvnieka ienākumiem) neproporcionāli dārgi.
-Jona-
# Iesūtīts: 2008.11.03 11:23:16
Būs jauna zeme , tb zeme bez jebkādas ļaunuma ēnas... vienvienīga vispatveroša mīlestības sabiedrība, kur visi nesavtīgi palīdzēs viens otram , ar to pašu kalpodami Viņam. L.Lašansā Jēzus saka, ka tas būs jau tik drīz (tb, Viņa Otrā atnākšana un viss izrietošais), ka (citēju): visam pārējam vairs nav nekādas nekādas nekādas nozīmes...
Balss
# Iesūtīts: 2008.11.03 11:25:38
-Jona-
L.Lašansā Jēzus saka, ka tas būs jau tik drīz
Kas tas tāds ir? Tas Lašansā?
Jo Bībelē rakstīts, ka Jēzus saka, ka TO dienu zin vienīgi Tēvs!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.11.03 11:30:39
KN, tava sistēma igonrē banālo lietu... Cilvēka Privātīpašumu... tas ir iebūvēts asinīs, to nekāda ideoloģija neizdauzīs... Cilvēks vienmēr dos priekšroku "MANS" nekā "MŪSU"...

Vai Kapitālismam ir nākotne... hvz... nemācēšu pateikt!

Pāris ieskicējumus!

1. Energoresursi prasīs jaunas tehnoloģijas, neizbēgsim mēs no kodolsintēzes reaktoriem un atomenerģētikas attīstības!
2. Domāju 21-22 gadsimts piederēs bioloģijai un bioinformātikai!
3. Hipermodernisma uzvaras gājiens - realitāti diktēs nevis realitāte, bet mēdiji! Tb ja tevis nav netā, tad tevis nav vispār!
4. Garīgais ChurchShopping ies vaļā... paredzu ahūno dažādu sektu un garīgu virzienu attīstību un veidošanos, jo pieaugot spriedzei ekonomikā un sociālajā sfērā, pieaugs pieprasījums pēc garīgā mierinājuma, kur tiks piedāvāts gan derīgas lietas, gan fast-food!
5. Klimats mainās... neatkarīgi ko tie Zaļie tur dara vai nedara, tā kā... migrācija cilvēku notiks... Tas nozīmē, ka tie, kas gribēs pārcelties uz Āfriku būs spiesti ieguldīt tur, lai paši ar holēru neapliptu... mēs būsim spiesti saremontēt to vidi kur gribēsim dzīvot, tātad būsim spiesti ar nabadzību cīnīties tā vai citādi!

Ja man jautātu - es savu naudu ieguldītu medicīnā, farmācijā, bioloģijā... Taču labāk nejautājiet, stratēģiskajās spēlēs esmu vājš spēlētājs!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.11.03 11:31:42
Balss, tas ir labi, kad šādi Lašāni runā... tad mēs zinām, ka TAD vo tieši nekas nebūs Jo pareizi tu saki, Laiku Beigu Dienu zin tikai Dievs... tāpēc, ja kāds saka ka tas notis 2012 gadā... tad tas nu ir viens gads, kurā es neuztrauktos vispār
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.11.03 11:36:00
9K116
Es par tādu - tālāku nākotni, kas neizbēgami iestāsies. :-)

Mēs gribam <dzīvot labāk>, un tas cita starpā nozīmē `ne sliktāk par citiem` vai pat `labāk par citiem`. būs cilvēki, kas uzskatīs, ka viņiem ir tiesības dzīvot labāk par citiem, jo viņi <māk>

Lūk, UniversālaisSintezators dos iespēju tev iegūt kādu tik preci vien gribēsi. Līdz ar to pakūpēs gaisā viss "labāk par citiem".
Paliks tādi unikāli resursi kā "mājiņa jūras krastā", taču ar tiem var rīkoties savādāk: nodot kopējā lietošanā, ierīkot atpūtas parkus u.tml.
Tad beidzot kā vērtība varēs būt cilvēks pats, nevis tā cilvēka sagrābtie resursi.
Vienkārši, nebūs tādas iespējas "dzīvot labāk kā citiem". :-)

jo advancētāka tehnoloģija, jo tā (vismaz sākotnēji) ir dārgāka.
Jā, bet tehnoloģija tikai sākumā ir dārgāka. Vēlāk tā strauji paliek lētāka un lētāka. Tieši tas notiek ar visu datortehniku un elektroniku.
Tam pašam video utt mantiņām ir tomēr galējā robeža, aiz kuras vairs naff kur attīstīties.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.11.03 11:40:36
Mulders
KN, tava sistēma igonrē banālo lietu... Cilvēka Privātīpašumu...
Ē, tu jauc privatīpašumu ar personisko īpašumu!
Privātojies cik gribi, neviens tavus pīrādziņus ņemt nedrīkstēs. Tikai - tas ir nevis privātais, bet personīgais īpašums!

Vai Kapitālismam ir nākotne... hvz... nemācēšu pateikt!
Man likties, ka nav. Zināmā posmā tas sāk visu bremzēt.
Jau minēju, ka neesmu atradis fantstisku darbu, kurā būtu apdzejota gaišā kapitālisma nākotne. :-)

Mulders
# Iesūtīts: 2008.11.03 11:42:22
Lūk, UniversālaisSintezators dos iespēju tev iegūt kādu tik preci vien gribēsi. Līdz ar to pakūpēs gaisā viss "labāk par citiem".

Nope
Jebkurai precei ir tā vai citādi klāt intelektuālā bāze, jeb informācija. Nevarēs tavs universālais sintezators uzsintezēt kaut ko, kas prasa zināšanas par to KĀ tieši jāsakārto un jāinicē konkrētā lieta. Tas ir, ja cilvēks labprātīgi neatdos infu par to KĀ uzbūvēts tas vai cits priekšmets, tad tev tavs sintezators neko nedod!
Tad tirgosies nevis ar precēm kā matēriju, bet īstenā vērtība būs informācija... Pat veselu stāstu var sci-fi sacerēt, kā notiek medības pēc svarīgas infas, kura jāievada sintezatorā, lai uzsintezētu kaut kādu daiktu! Tirgos ko citu... kapitālisms joprojām pastāvēs!

Paliks tādi unikāli resursi kā "mājiņa jūras krastā", taču ar tiem var rīkoties savādāk: nodot kopējā lietošanā, ierīkot atpūtas parkus u.tml.

Nope... cilvēki bieži savu identitāti veido kopā ar vidi... šādā gadījumā no tā nav nekāda vērtība... jeb vienalga... resurss ir unikāls un pieprasījums var rasties lielāks, tas uzreiz automātiski iedarbina tirgus sviras... ka atļauties to varēs, tas kam vairāk ko maxāt...

Vienkārši, nebūs tādas iespējas "dzīvot labāk kā citiem". :-)
Atņemsi šo iespēju? KĀ?

Mulders
# Iesūtīts: 2008.11.03 11:44:15
Man likties, ka nav. Zināmā posmā tas sāk visu bremzēt.
Jau minēju, ka neesmu atradis fantstisku darbu, kurā būtu apdzejota gaišā kapitālisma nākotne. :-)


Nē... Kapitālisms nebremzē... pietiek neļaut monopolam būt... Pilnīgs absolūts brīvais tirgus vienalga apmetīsies par korporāciju kontroli... Tamdēļ, ja valst skontrolē un neļauj rasties monopolam un tur lielu aci uz major-resursiem, tad kapitālisms ir tas, kas dzen uz priekšu attīstību!
KarotesNav
# Labojis KarotesNav: 2008.11.03 11:46:49
Mulders
Tas ir, ja cilvēks labprātīgi neatdos infu par to KĀ uzbūvēts tas vai cits priekšmets, tad tev tavs sintezators neko nedod!
Nu, un cilvēks to informāciju iedos. Informācija ieliksies iekš Sintezatora un būs automātiski brīvi pieejama citiem cilvēkiem. :-)

Atņemsi šo iespēju? KĀ?
Vienkārši - visi varēs dzīvot vienādi labi! Nebūs citu iespēju izcelties kā tikai ar savu paša talantu visplašākajā nozīmē! Zinātnieki, sportisti, mākslinieki - tas ko viņi rada, nav principā nopērkams par naudu!
Ievēro - lielie atklājumi pārsvarā ir nākuši no radošām, brīvām personībām, nevis no biznesmeņiem. Nebija pamatā doma, piem "izgudrošu ka es jaunu teorēmu, varēs daudz naudiņas nopelnīt".
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.11.03 11:48:51
Mulders
Tamdēļ, ja valst skontrolē un neļauj rasties monopolam
... un tas ir reāli iespējams? Valsts - tas ir kas? ;-)

Kapitālismam nav sava "gaišā sapņa", sava ideāla. Tur ir tikai sīks sapnītis par individuālo naudas podiņu.
-Jona-
# Iesūtīts: 2008.11.03 11:58:51
Balss
Bet Jēzus jau arī tagad nesaka TO dienu. Vienkārši, ka šo laiku beigas jau gluži tuvu klāt! Tik tuvu, ka viss pārējais kļūst otršķirīgs. Kā Viņš jau Rakstos apsolījis, ved mūs visā patiesībā un dara zināmas nākamās lietas . Vai tad ir vēl kas svarīgāks, kam mums būtu jābūt sagatavotiem šodien? Jeb domā, ka Tēvs Savus bērnus tieši pirms gala eksāmena pametīs vienus?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.11.03 12:00:54
Nu, un cilvēks to informāciju iedos. Informācija ieliksies iekš Sintezatora un būs automātiski brīvi pieejama citiem cilvēkiem. :-)

Aha... dos tev kāds?

Es gribu SAVU ŪberDaiktu...

Vienkārši - visi varēs dzīvot vienādi labi! Nebūs citu iespēju izcelties kā tikai ar savu paša talantu visplašākajā nozīmē! Zinātnieki, sportisti, mākslinieki - tas ko viņi rada, nav principā nopērkams par naudu!

Nuja... un šeit arī izpaudīsies ūberdaiktu māxla... Ja tagad māxlinieks var uztaisīt exkluzīvu krēslu, tad tur cilvēki varēs uztaisīt exkluzīvu datoru, exkluzīvu automašīnu, exkluzīvu māju... Tā māxla parādīsies citā līmenī... un šis sintezators vienkārši būs advancēta "ota"... atkarīga no paša cilvēka!

Bet tu labi zini, ka objektīvi māxlinieki un radošas personas ir daudz mazāk... tāpēc... vienalga būs viena elitāra cilvēku grupa, kas spēs sintezēt exkluzīvas preces, un būs širpotrebs, kas sintezēs paši sev kaut kādus standartizētus, jo paši neko jaunu nepratīs radīt, būs jāpaļaujas uz to, ko citi ievada šajā sintezatorā!

Pietam, ņemot vērā, ka enerģijas nezūdamības likums nebūs atcelts, tad šim sintezatoram būtu jābūt vai nu masas sintezatoram, tb ieber 3kg drazu un ārā dabon 3kg daiktu, jeb būs ahūnā enerģijas patēriņš...
Bet lai tu veiktu ko tādu, vismaz no šābrīža ekonomiskā un fizika stāvokļa, šāds sintezators PATS būs ļoti dārgs... kā arī tam pa starpu ir objektīvi fiziskās pasaules ierobežojumi... lai tu uzsintezētu tādu vai citu atomu ir objektīvs laiks, enerģija, blakusprodukti etc... Tb tas tev nebūs pastaiga dārzā!

... un tas ir reāli iespējams? Valsts - tas ir kas? ;-)
Modeļi jau dažādi!

Kapitālismam nav sava "gaišā sapņa", sava ideāla. Tur ir tikai sīks sapnītis par individuālo naudas podiņu.
Nuja... Cilvēks pats katrs grib būt laimīgs... Cilvēks nelabprāt atdot savu laimi par kaut kādu neredzamu netaustāmu tālāku globālo laimi, no kuras viņam ne silc ne auxts!
Šitādu altruismu tu vari dabūt tikai tad, ja apakšā pabāzīsi reliģiju!
Balss
# Iesūtīts: 2008.11.03 12:02:04
-Jona-
Atkārtoju savu jautājumu:
-Jona-
L.Lašansā Jēzus saka, ka tas būs jau tik drīz

Kas tas tāds ir? Tas Lašansā?
Jo Bībelē rakstīts, ka Jēzus saka, ka TO dienu zin vienīgi Tēvs!


Mums jābūt tikpat sagatavotiem kā ļaudīm Jēzus laikā, jo mūsu personīgās Laiku Beigas var pienākt jebkurā mirklī!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.11.03 12:02:24
Tik tuvu, ka viss pārējais kļūst otršķirīgs

A precīzāk?

Kas ir "viss pārējais"? Bērnam klepus un iesnas un temperatūra, pie ārsta ir vērts vest?
-Jona-
# Labojis -Jona-: 2008.11.03 12:10:36
Balss
Tas pats par sevi, bet nu ir taču Rakstos apsolīts, ka būs tās nākamās lietas , nu! Vai tu Viņu koriģēsi, nu ne taču. Ir daudz kas tāds, kas jāzin tieši mums un tieši šodien (Lašanss ir tā apti grāmata, kurai jau veltīju vienu tēmu - "Manējo, Manu izredzēto laimei. JĒZUS".
es piem., labi redzu, kā kaut vai šai pašā forumā ļauži atkal un atkal nocīnās ap jautājumiem, kas no Viņa jau izsmeļoši paskaidroti.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 146 , pavisam kopa bijuši: 3122