atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Intresants pētījums
Mulders
Iesūtīts: 2008.09.24 13:22:29
KN u.c. man regulāri prasa visādus pētījumus par Kristietības ietekmi uz "funktieri". Acīmredzot ne jūs vienīgie, kam tas interesē. Bayloras universitāte šādu pētījumu izveica!

http://www.baylor.edu/pr/news.php?action=story&story=52815

Te raksts

http://online.wsj.com/article/SB122178219865054585.html

Pētījumā uzdeva jautājumus daudz dažādiem cilvēkiem, jautājumus par to - Vai jūs ticat ka sapņi paredz nākotni, vai ticat NLO, vai ticat Atlantīdai un tāda tipa jautājumi...

Interesanta korelācija sanāca!

Jo cilvēks ir vairāk orientēts uz tradicionālo kristietību, jo mazāk viņš tic šādām ezotērikām. Kas interesanti, ka visvairāk izcēlās kāreiz tie, kas sevi deklarēja kā neticīgos. Vēl kas interesanti, nepastāvēja korelācija starp izglītības līmeni un ticību šādām paranormālām parādībām!

Tobiš, bottomline - pētījums parāda, ka tradicionālās denominācijas pārstāvji ir racionālāki pat par ateistiem!
. 1 . 2 . 3 . >>
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.24 13:23:37
Lūk tādi pīrāgi!

Protams, mēs zinām, ka ateisti nekad neatzīs šādu pētījuma rezultātus... taču... vismaz nevarat vairs teikt, ka pētījuma nav. Vairs arguments "Parādi šādu pētījumu" neiet krastā, jo pētījums ir un kristieši tajā izskatās daudz racionālāki nekā neticīgie vai pseido-kristieši!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.24 13:27:40
Neliels izvilkums

The Baylor Survey found that traditional Christian religion greatly decreases credulity, as measured by beliefs in such things as dreams, Bigfoot, UFOs, haunted houses, communicating with the dead and astrology (Ch. 15, "Credulity: Who Believes in Bigfoot". Still, it remains widely believed that religious people are especially credulous, particularly those who identify themselves as Evangelicals, born again, Bible believers and fundamentalists. However, the ISR researchers found that conservative religious Americans are far less likely to believe in the occult and paranormal than are other Americans, with self-identified theological liberals and the irreligious far more likely than other Americans to believe. The researchers say this shows that it is not religion in general that suppresses such beliefs, but conservative religion.

"There`s an old saying that a man who no longer believes in God is ready to believe in just about anything, and it turns out our data suggests it`s true. That is to say, religious people don`t believe this stuff, but there`s no education effect," Stark said.

Among other interesting findings on paranormal or occult beliefs: People who have read The Purpose-Driven Life or any book in the Left Behind series are less likely to believe in the occult and paranormal, while those who have read any book on dianetics or The Da Vinci Code are more likely to believe.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.24 13:42:01

Te ira viena psihologiska nianse. Kristiesiem ira iekseejaa cenzuura un peec kristietiibas kanoniem uz visaadu aarpus-kristietiibas mistiku vinjiem jaaskataas negatiivi. Taapeec vinji to noliedz.


Redz tu mēģini ieskatīties iekšā, nevis vērtēt rezultātu.
Tagad man būs jautājums tev... pierādi! Pierādī, ka kristiešiem šī attieksme ir nevis tamdēļ, ka viņiem viss kārtībā ar reality-check un racionālo domāšanu, bet kaut kādu citu iemeslu dēļ.
Tu mēģini uzvilkt kaut kādu savu interpretāciju šiem rezultātiem. Protams, tu to vari darīt... bet rezultāts ir tāds kāds tas ir...
Fīča ir par to, kā tas manifestējas praksē!

Praksē tas manifestēsies tieši - uz kristieti nevar izspēlēt ezotēriķu jociņus un izveidot, piemēram, krāpšanas shēmu ar amuletiem, kurpretī uz liberālkristiešiem vai pat neticīgajiem to var... kas interesanti, izglītība pēc pētījuma rezultātiem nespēlē šeit lomu!

Tas nozīmē, ka piemēram visādas piramīdafēras, reklāmas tufta un tamlīdzīga irracionāla mind-control uz konservatīvajiem kristiešiem nedarbojas tik labi kā uz citiem! Tas jau manuprāt ir tas, kamdēļ daudzi ateisti sakās (manuprāt arī a_masiks) sludinām ateismu... lai pasargātu nabaga cilvēciņus no "tumsonības" un iekrišanas kāreiz šādās shēmās, kam var būt objektīvas taustāmas sekas... Un te parādās, ka vislabākā aizsardzība pret to ir - konservatīvā kristietība!

Mulders
# Labojis Mulders: 2008.09.24 13:42:25
nez - pie kuriem tiek pieskaitīts al-drs? Ja viņam jautātu - "tu tici Kristum?" - viņš laikam ieskaitītos neticīgajos, tb - ateistos?

Rakstus nelasīji... tātad nekomentēju! Būtu izlasījis, saprastu, ka pētījums bij vispārīgs par reliģiozitāti, prosto Amerikā krisitetība dominē!
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.09.24 13:47:53
Nuja. Ja viņiem jautātu nevis "Tu tici Atlantīdai?" bet - "Tu tici ka Terēzītes kauli var ārstēt reimatismu?" - atbildes būtu mazliet citas...

Pētījums bij vispār par cilvēku spēju filtrēt tuftu no racionāliem. Tas nozīmē, ka testējamā tufta tiek paņemta vispārīga...

Kā redzi... vislabāk filtrē kristieši!

Izlasi pētījumu...

Bet nelasīsi, vispār pats pētījums par naudu dabonams jeb jāgaida kad Baylor to publiski izlaidīs!

To jau gan paredzēju... ja nevari neko izdarīt pētījuma rezultātiem, tad apšaubīsi pētīšanas metodes, pētītāju motīvus Klasika!

Bet nu jau `burden of proof` ir tavā pusē... pierādīt, ka Pētījums bij "pielocīts" kristiešiem par labu, vai pierādīt, ka zinātnieki šmaucās!

Tavi wishfull thinking produkti nav arguments.

No otras puses... kāda jēga tad jums ir prasīt pētījumus par tādu vai citādu jautājumu, ja jebkuru pētījumu, kas neatbilst jūsu vēlmēm jūs noraidīsiet kāreiz ar šādiem līdzīgiem argumentiem par pētnieku nekompetenci vai ko citu?

Kristietība ir visracionālākais pasaules uzskats un te nu parādās objektīvs pētījums... kas to pierāda, vislabākais filtrs... bet visjautrākais tas, ka izglītība NEPALĪDZ... kas nozīmē ka Ctulhu daudzinātā Nookrātija vienkārši neizdzīvotu...

Jo pareizi saka, ja cilvēks netic Dievam, tad viņš ir gatavs ticēt dajebkam citam!


Vēl jau tas intersantais!

Pasaulē ekonomiski un militāri visvarenākajai pasaulē ir tikai 4% ateistu... Incanti, vai šo ekonomiku un varenību nodrošina šie 4%?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.24 13:56:25

Nujaa, vinji filtree visu,iznjemot kristietiibu. Kameer skeptikji filtree visu.

Maitas pētījuma autori saka ko citu...
Ka Kristieši šajā filtrēšanā kopēji daudz labāk par jebkuru citu grupu filtrē! Pietam pilnīgi neatkarīgi no izglītības!

Tā kā... ļiba saki uzreiz, ka Pētnieki kļūdījās un tu netici pētījumam, tad labi būtu redzēt kā tu to pierādīsi... Ļiba... tas ir tikai tavs vienkārši viedoklītis, bez seguma!

Tas ko tu saki šķiet intuitīvi un dabiski. Taču tieši tamdēļ šādus pētījumus veic, lai redzētu, vai intuitīvais spriedums par sistēmu kopumā ir tāds pats kāds šķiet skatoties uz sistēmas elementiem atsevišķi!
Kā mēs abi zinām, tik tu tam nepiekrīti, sistēma ir kas vairāk nekā tās daļas... Un skatoties kopistiski, Kristieši (tieši konservatīvie) filtrē labāk par visiem 92% kristiešu pret 69% nereliģiozajiem!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.24 14:09:37
Ctulhu, arī tu nepārlasīji tos rakstus!

Tur ir arī pieminētas grupas... Ateisti ir apakšgrupa cilvēkiem, kas sevi reportēja kā "Nereliģiozi" angliski "Irreligion", acīmredzot drīzāk tie, kas sevi nepieskaita dajebkādai reliģijai!

Pētījums pētīja daudzus aspektus, tas uz ko es te vērsu ir tikai viens no visa pētījuma rezultātiem... Tieši tas, ka Kristieši ir vismazāk pakļauti māņticībai!

Te no otra raksta

"The answers were added up to create an index of belief in occult and the paranormal. While 31% of people who never worship expressed strong belief in these things, only 8% of people who attend a house of worship more than once a week did."

Kas interesanti, līdzīgu pētījumu izveica 80 gados viens skeptiķis Mārtins Gārdners... šis izpētīja, ka tradicionālās ticības samazināšanās izglītoto vidū palielina māņticību visādiem okultismiem, pseidozinātnēm un aizspriedumiem!

Grozies kā gribi - ir korelācija starp cilvēka racionālajām spējām filtrēt realitāti un reliģiozitāti, pietam korelācija nav tavā pusē!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.24 14:30:18
Tā reku šķiet jautājumi... uzmet aci, kas tiek prasīts!

http://www.isreligion.org/research/surveysofreligion/isr_wave2.. 2007_survey.pdf

Šeit savukārt rezultāti kaut kādi atlasītie

http://www.isreligion.org/research/surveysofreligion/surveysof.. religion.pdf

Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.24 14:38:07
Magnuss staasta par savu ticiibas paardziivojumu, bet kristietis Putnins saka,ka tas izklausaas peec fantastikas. Lai gan Magnusa Senie Tie ir tikpat nepieraadaami, kaa kristiesu dievs.

Jā Ctulhu un tāpēc Mulders Ctulham regulāri pārmet kompozīciju kļūdu un cherry-picking, kad viņš no izmeklētiem kristiešu "sampļiem" veido "overall" statistiku!

Taču akadēmiski pētījumi, kuri nenāk specifiskā forumā, bet ņem vidējo "amerikāni" uz dullo, dabon citu bildi... Saucās statistika un to nekzamdēļ par zinātni uzskata!

Iemācies Ctulhu neveidot priekšstatu par sistēmu no atsevišķiem sistēmas elementiem. Pati fizika parāda, ka tas ir aplams skatījums un patīk tev tas vai nepatīk - redukcionisms aiziet vēsturē... Tas nedod vajadzīgo rezultātu, un bieži dod aplamu rezultātu... Tu nevari saprast sistēmas darbību izpētot tās vismazākās elementārdaļiņas! Sistēmā ir nereducējami efekti!

Tipisks piemērs ir kā valoda darbojas... angļu valodas vārda "technique" izrunu tu nekad neuzzināsi izpētot katru burtu un zilbi šai vārdā... tas ir vienots un tomēr neiespējams bez šīm sastāvdaļām, bet sastāvdaļas nenosaka šī vārda skanējumu un pat nozīmi nenosaka!

Vārda nozīme teikumā arī neizriet no vārdnīcas, bet no teikuma kontexta. Bet teikuma kontextu nevar uzbūvēt bez vārdiem... Atkal... nereducējama sistēma!
Tas ir pilnīgi pretējs efekts, ko beidzot fizika sāk apjēgt un zinātne vispār, kas ir pilnīgi pretējs tam, ko TU un paaudzes pirms tevīm uzskatīja par patiesu. Modernisms ir miris, jo ignorēja šādus efektus. Senos laikos aplami tika uzskatīts, ka "izskaidrot" nozīmē - sadalīt pa detaļām un izskaidrot katru detaļu! Taču daudzas sistēmas darbojas un izskaidrojas tikai kā detaļu kopums...
Supravadītspēja nav atrodama atsevišķās elementārdaļiņās, tā parādās tikai vielu sakopojumos... Cietvielu fizika ir īstāka fizika nekā atomfizika!

Tamdēļ tu regulāri pieļauj šo kļūdu, kad spried par visu sistēmu skatoties uz atsevišķiem tās elementiem!

Taču tamdēļ ir izgudrota Statistika lai izpētītu kā atsevišķu indivīdu ticība ietekmē vispārīgo stāvokli... un pētījums parāda, ka kristieši konservatīvie nu baigi labi darbojas kā sistēma!

Kas interesanti - ateistu skaits amerikā nepalielinās! un ir vispārīgā minoritāte... tādējādi iedomāties sevi par visas patiesības mēru... diez vai ateists var atļauties!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.24 14:38:48
Hmm, apskatiijos to religiju saraxtu,kotur piedaavaa. baigi nepilniigs.

Tas attiecas uz Ameriku! Pietiekošs... un ja redzēji, tad jautājums ir nevis "Kurš jūs esat" bet "Kam vistuvāk jūs esat"
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.24 15:07:52
Ctulhu, pētījumu interpretēja paši pētnieki, Mulders tikai atreportēja viņu pašu interpretāciju par viņu pašu pētījumu!
vilks
# Iesūtīts: 2008.09.24 15:43:38
Man drīzāk šķiet,ka šis pētījums varētu norādīt uz to,ka Ctulhu pārstāvētais ateisms ir kristietības atzars, tipa, tikai kristietības veidotā sabiedrībā var veidoties tāda pārliecība kā Ctulhu. Tas ir - kristieši ir visracionālākie cilvēki, un vēl racionālāki ir tikai kristīgie ateisti..
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.24 15:48:10
vilks, žetons!
p.l.dassy
# Iesūtīts: 2008.09.24 15:58:27
Labais: kristīgais ateists
Balss
# Iesūtīts: 2008.09.24 16:39:50
Ctulhu
Nez, vai tik tas nebīs pravietiski?
Balss
# Labojis Balss: 2008.09.27 22:42:30
For Ctulhu&Masiks

Surprisingly, while increased church attendance and membership in a conservative denomination has a powerful negative effect on paranormal beliefs, higher education doesn`t.

Anti-religionists such as Mr. Maher bring to mind the assertion of G.K. Chesterton`s Father Brown character that all atheists, secularists, humanists and rationalists are susceptible to superstition: "It`s the first effect of not believing in God that you lose your common sense, and can`t see things as they are."
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.09.30 11:34:10
Mulders

Kristiešiem būtu jāatbild pozitīvi uz jautājumiem:

- dreams sometimes foretell the future or reveal hidden truths
- it is possible to comunicate with dead
- places can be haunted

arī:
- creatures such as Bigfoot ... - jo te nav liela atšķirība no "milžiem".


Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.30 11:37:01
KarotesNav, paldies ka tu perfekti zini kas un kā un kad kristiešiem būtu pareizi jāatbild
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.09.30 11:46:16
Mulders
paldies ka tu perfekti zini kas un kā un kad kristiešiem būtu pareizi jāatbild
A tu nezini?
Kas jāatbild kristietim uz jautājumiem tipa "vai Kristus ir jebkad dzīvojis?", "vai būs augšāmcelšanās?" utt?

Tas taču izriet no Rakstiem!

Par sapņiem, kas piepildās, lasi Rakstos!
Par iespējām sarunāties ar mirušo gariem lasi Rakstos!
Par to, ka kādreiz esot dzīvojuši milži, lasi Rakstos!
...
Tur vēl visu ko interesantu var izlasīt, kas nav simbolika un alegorijas, bet pa taisno uzrakstīts.

Mulders
# Labojis Mulders: 2008.09.30 11:51:51
KarotesNav, lūk tamdēļ, ka tu neesi nekad bijis Kristietis tev pat idejas nav par to, kā kristieši domā un uztver pasauli, rakstus un realitāti!

Pētījums arī nepierāda, ka Kristieši nebūtu māņticīgi vai kā citādi būtu ūberracionāli. Vienīgais ko pētījums šai sakarā (blakus citiem jautājumiem) parādīja, ka Kristieši ir overall racionālāki nekā visas pārējās grupas!
Tā kā pat, ja Kristieši atbildēja tā kā tu iedomājies atbildēja, vienalga tas viņus in general noliek daudz augstāk racionālās domāšanas un uztveres kategorijā nekā citus.

Redz te ir tieši tas ko es esmu teicis daudzkārt. Tava u.c. skeptiķu pieprasījums "Dajoš Pētījumu" ir tikai special pledging spec gadījums... Jo, pat ja tiek producēts šāds pētījums, kurš pierāda manu pointu, jeb pointu, kas ir pretrunā tam, ko tu gribētu lai tas pierāda, tad seko klasiskā piekasīšanās pētīuma metodēm, nitpickings un visrupjākā kļūda attiecībā uz statistiku - statistisko pētījumu apšaubīšana balstoties uz atsevišķu indivīdu diverģencēm... Tas ir, tu noliedz pētījumu par vidējo algu Latvijā tikai tāpēc, ka tu pazīsti kādu kas saņem minimālo algu un vēl pazīsti kādu kas pelna tūkstošus...

Bet ja tev ir pretenzijas pret pētījuma rezultātiem, tad atrodi kļūdas tieši pašā pētījumā, manuprāt tur tais doķos pati metodoloģija arī bij aprakstīta. Es neesmu statistikas speciālists, es nemaz nevarētu šādas kļūdas atrast, pat ja tās tur būtu... ja tu vari, tad karogs rokā! Ja nevari... tad... mēs paliekam pie klasikas - vai nu tu tici tam vai netici!

Kā mierinājumu tev varu piezīmēt - pētījums bij exkluzīvi uz Ameriku orientēts...

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 3 , pavisam kopa bijuši: 36871