atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Kā tas ir, "ārpus laika"?
KarotesNav
Iesūtīts: 2008.09.12 10:21:11
Vai mēs varam kaut aptuveni iedomāties, kā tas ir "ārpus laika", "mūžība"?
"Mūžība", tas būtu nevis ļooooti daudz laika, bet drīzāk "nav laika vispār".
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.09.12 10:35:40
Tāds te gabals no datorspēļu psiholoģijas lauciņa:


Bezapziņā un doom-veidīgajās spēlēs laika nav. Nākotni ir grūti atšķirt no pagātnes ... sevišķi tas izpaužas tādos spēles režīmos kā deathmatch. Spēles vidē nepaliek nekādas pēdas, kas liecinātu par spēlētāja klātesamību pagātnē. Spēles vide visos laika momentos ir praktiski vienāda. Svarīgs ir tikai nopelnīto punktu skaits. Pats spēles laiks kā filosofiska kategorija spēlētājam nepastāv.


- tātad cilvēkam ir iekšēji labi pazīstami tādi "bezlaika", "ārpus laika" stāvokļi, un viņš tos viegli pieņem?

No otras puses - nesaprotu, kā bez laika, bez notikumu secības, izmaiņām, vispār ir iepējams kautkasnebūt?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.12 10:42:29
KN, īstenībā laiks ir stāvokļu maiņa!

Taču no relativitātes viedokļa šī stāvokļu maiņa var manifestēties, tev vērotājam mainoties, vai mainoties tam, ko novēro, vai mainoties abiem...

Tādējādi, pietiek, ja ir nemainīgs "reljefs" un tu ar šauru skatījumu ripo pa šo reljefu, tad tev rodas sajūtas, ka reljefs mainās un notiek "laiks"

Ja tavs redzeslauks paplašinās, tev nevajag pārvietoties, lai tu redzētu to, kas bija un būs... jeb pareizāk sakot tavs "TAGAD" kļūst plašāks... Taču ja tu izstiepsi šo savu redzeslauku līdz bezgalībai abos virzienos, tev vispār vairs nevajag kustēties, lai tu redzētu mūžīgu "tagad" kurš ietver sevī visu pagātni un nākotni!

Ja skatījies Matrix-Reloaded, tad tur sākumā Neo ar Orākulu interesanti sarunājas!

Orākuls saka - tu savu izvēli jau esi izdarījis, tagad tev tā ir jāsaprot.

Tas nozīmē, ka mēs kā trascendentālas būtnes savas izvēles faktiski izdarām plašākā diapazonā, nekā mūsu apziņa uztver realitāti - tādējādi mums ir pašiem jāpiedzīvo sava izvēle, lai mēs vispār saprastu, ko mēs esam izvēlējušies
Tas tā no Matrix, es nezinu vai es tam piekrītu pats! Bet nu tā ieskats mazliet - pārdomām!

Par Doom es neteiktu, ka tur nav laiks - tur arī vienmēr ir tieši viens stāvoklis, kuru uztveram, un ir secīga stāvokļu maiņa... Laiku mēs izjūtam dēļ savas atmiņas un spējas paredzēt nākotni!
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.09.12 10:56:10
Mulders
Ja Dievs ir "ārpus laika", tad - kā tas ir iespējams? Dievamir kaut kāds savs laiks, ne mūsējais?
Vispār bez laika - nav taču nekādas kustības, nekādu procesu?
Process taču ir stāvokļa maiņas, un tas tāpēc pieprasa laiku!

Vai nu arī te ir tāds mehānisms, kā datorprogrammā, kas ir nemainīga, uzrakstīta instrukcija, bet mēs to paši "darbinām", un radām laika ilūziju sev? Patiesībā, programma eksistē ārpus laika?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.12 11:07:41
Ja Dievs ir "ārpus laika", tad - kā tas ir iespējams? Dievamir kaut kāds savs laiks, ne mūsējais?

1) Nav ne jausmas kā tas iespējams, nekad neesmu bijis ārpus laika
2) Dievam nav laika... arī sava laika... Dievam ir mūžīgs "tagad". Ko tas nozīmē empīriski, es nezinu. Nevaru es tev izskaidrot un tu nevari to saprast, jo tas ir ārpus mūsu pieredzes! Cilvēkiem ir tendence nesaprast to, kas ir ārpus viņu pieredzes!

Vispār bez laika - nav taču nekādas kustības, nekādu procesu?
Softs arī ir nemainīgs, tomēr tas pilnīgi nosaka un definē kaut kādu realitāti! Arī Raksti saka, ka Dies uztur pasauli ar savu Vārdu (Logosu)... Tad nu ķecerīgi, bet vismaz mums ar tevi saprotami... Dievs ar savu nemainīgo Vārdu "darbina" šo visumu... viņš ir nemainīgais Softs, kurš "atdzīvina" realitāti! KĀ... nav ne jausmas, jo man nav Dieva struktūra saprotama, laigan teologi par to ir sprieduši un tur pavīd tādi termini, ka Dievs ir vienkāršs un sarežģīts vienlaicīgi... es to nesaprotu, tamdēļ nemācēšu paskaidrot, kad izdomāšu vai izaugšu, moš paskaidrošu!

Vai nu arī te ir tāds mehānisms, kā datorprogrammā, kas ir nemainīga, uzrakstīta instrukcija, bet mēs to paši "darbinām", un radām laika ilūziju sev? Patiesībā, programma eksistē ārpus laika?
Exactly! Iespējams ka kaut kas tāds, laigan diez vai tieši tāds!

Ja tu paveries kādā datorspēlē... tad attiecībā pret spēles vidi, Softs, kas to darbina trascendē jebkuru Spēles Laiku un Procesu, Softs ir VIsur un nekur, tomēr objekti nav gluži identificējami ar pašu softu... Manuprāt šis ir tas tuvākais kas man arī patīk!

Aceries Matrix, Neo spēja redzēt realitātes softu. Tas ir kaut kas līdzīgs atsevišķiem šīs pasaules cilvēkiem (neesmu tādus saticis, tik par tādiem dzirdējis) kuri spēj redzēt lietas to īstajā būtībā. Redzēt spēles softu no spēles vides nozīmē redzēt objektu īsto būtību. Neo to varēja Matrixā, tamdēļ viņš varēja "stūrēt" realitāti!

Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.12 11:11:59
Tas varētu būt kļūdaini. Ja vērotājam nemainās stāvoklis - laiks viņam neeksistē, attiecīgi novērojamā objekta laika izmaiņas ir bezjēdzīgs snumburslis, kuru apskatīt ir bezjēdzīgi. Attiecīgi -laiks ir diezgan subjektīva substance. To pamato relativitātes teorija - subgaismas ātrumu gadījumos.

MHM... Tamdēļ arī Relativitātes Teorija saka... laikam ir jēga tikai vērotāja-vērojamā objekta savstarpējo stāvokļu maiņas gadījumā!

Faktiski Laika "efekts" rodās tad, kad tu ka vērotājs pako savā atmiņā kaut kādu vērojumu "fotogrāfijas" un ieraugi ka tās nav identiskas, bet izmainās!

Varu piedāvāt experimentu - pavēro parasto klasisko pulxteni... Sekundes rādītāju tu redzēsi kustībā, bet minūtes, vai stundas rādītāju tu neredzēsi kustamies. Laigan, ja tu fotogrāfēsi rādītāja attiecību pret pulxteņa strīpiņām, tad pamanīsi ka tas ir izmainījies, bet šo izmaiņu tu nekad neredzēsi. Tas tāpēc, ka tu kā vērotājs "fotografē" kvantizēti, un tur ir kaut kādi ierobežojumi (zina`tnieki izpētīja) kāds ir lēnākās izmaiņas ko cilvēks spēj novērot un SAJUST laiku!

Tādējādi vispār... rodas sajūta, ka laix pastāv tikai apziņai... Bet nu šī ir teritorija, kurā es neesmu drošs
Garaamejot [78.84.22.131]
# Iesūtīts: 2008.09.12 11:12:54
Dievam nav laika... arī sava laika... Dievam ir mūžīgs "tagad". Ko tas nozīmē empīriski, es nezinu. Nevaru es tev izskaidrot un tu nevari to saprast, jo tas ir ārpus mūsu pieredzes! Cilvēkiem ir tendence nesaprast to, kas ir ārpus viņu pieredzes!
==================

Nuja. Un veel cilveekiem ir tendence sarunaat/izfantazeet tukshus tekstinjus par lietaam aarpus vinju pieredzes. Shii nodarbe tiek saukta par religjiju.
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.09.12 11:17:31
Nuja. Un veel cilveekiem ir tendence sarunaat/izfantazeet tukshus tekstinjus par lietaam aarpus vinju pieredzes. Shii nodarbe tiek saukta par religjiju.

Vai matemātiku!

Esi kādreiz 8 pakāpes Lje grupu pieredzējis... A matemātiķi par to saņem prēmijas

A vēl to sauc par teorētisko fiziku!

Cik zinu, tad Higgsa bozonu neviens nav pieredzējis. Tikai tagad LHC cer to ieraudzīt... a vot... maitas teorētiskie fiziķi (Hokings kā lielākais viņu starpā) Nobeļus par šitādām basņām saņem!

Iļi mums te ir gadījums ar selektīvu visai tumsonīgu skatījumu uz lietām, ko pats nesaprot?
Mārtiņš
# Labojis Mārtiņš: 2008.09.12 11:20:18
Pāris filozofiskas domas saistībā laiku.

Zobratu / sviru mehānismi. Pieņemot, ka varam uzbūvēt ideālu mehānismu, kur nav nekāda brīvgājiena, varam iegūt informācijas pārneses ātrumu > gaismas ātrumu, līdz ar to laiks pēc būtības pazūd.

Un otrs, vairāk psiholoģiskas dabas. Eksistence mūžībā kā apstādināta tagadne. Cilvēkam, pārejot no laika uz bezlaiku (mūžību), saglabājas tāds apziņas stāvoklis, kāds bija pārejas brīdī. Pārejas brīdis = nāve. Turpinājums (pēcnāves, mūžības eksistence) - apziņas saglabāšanās bez laika līdzīgi kā zobratu/sviru mehānismā.

Teorija kā pārdomas ar ļoti vāju pamatojumu, radusies kā iespējams pasaulīgs izskaidrojums Jēzus pieņemšanas nepieciešamībai tagad, tūlīt, neatliekot uz vēlāku laiku. Iestājoties negaidītam pavērsienam, kad laiks apstājas, pazūd iespēja iekļauties Jēzus piedāvātajā pestīšanas mehānismā.

Es zinu, ka ideja nepilnīga, pats varu to apgāzt.
Garaamejot [78.84.22.131]
# Iesūtīts: 2008.09.12 12:50:59
Matemaatikai un teorfizikai ir neatkariigas paarbaudes iespeejas. Religjiju tukshajiem tekstinjiem - kjuuu.
Garaamejot [78.84.22.131]
# Iesūtīts: 2008.09.12 12:52:22
Iļi mums te ir gadījums ar selektīvu visai tumsonīgu skatījumu uz lietām, ko pats nesaprot?

==========

Protams. Gadiijums smags, ilgstoshs un lieto niku Mulders (no vaarda muldeet)
Garaamejot [78.84.22.131]
# Iesūtīts: 2008.09.12 13:14:30
Es pilligi pieljauju ka shis tipaazhs veelaas ciitiigi ziimeeties ar filjmochkas personaazha vaardu, however sho te vinja veelmi nepavisam neuzskatu par sev saistoshu.
Garaamejot [78.84.22.131]
# Iesūtīts: 2008.09.12 13:27:29
Es piekriitu ka tajaa filjmochkaa ir personaazhs vaardaa Fox Mulder. Vinja radnieciskaas saites ar liidziiga vaarda tipaazhu lelb forumaa nav demonstreetas. Savukaart tipaazha rakstudarbu stils skaidri liecina ka vinjam ir cieshss sakars ar latvieshu darbiibas vaardu muldeet.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.12 13:27:38
laiks - aka stāvokļa izmaiņas ir eksistences sastāvdaļa. ja nav šo izmaiņu - nav eksistences.

Paska paska... ilgstoša uzturēšanās šajā forumā ateistus padara par filosofiem!

Bet es tev aplauzīšu prieku!

Tad stāvokļu maiņa ir existences sastāvdaļa vai pati existence? Jo sākumā tu saki, ka tā ir sastāvdaļa, be ttad pasaki, ka ja šīs sastāvdaļas nav, tad nav arī pašas existences... Man izklausās pretruna!
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.09.12 13:28:43
Garaamejot [78.84.22.131]
Un vispār, braukt virsū nikiem un avatāriem, tas tā, zems līmenis.
Parasti ieslēdzas, ja neko citu nav ko teikt.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.12 13:29:04
Matemaatikai un teorfizikai ir neatkariigas paarbaudes iespeejas. Religjiju tukshajiem tekstinjiem - kjuuu.

Neatkarīgs no kā? Vai tu vari kā neatkarīgs no Matemātikas un Teorētiskās Fizikas postulātiem experts novērtēt šos postulātus? Jeb tomēr, lai tos izvērtētu, tev nāksies vispirms pieņemt tos pašus postulātus un premisas, kuras par patiesām uzskata tie, kas izved šīs formulas?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.12 13:30:10
Garāmejot, a tev ir kāds arguments pret argumentiem. Citādi zin kā ad_hominem liecina, ka tev vairs citu argumentu nav, tamdēļ tu vari tikt pasludināts par zaudētāju šajā strīdā!
Garaamejot [78.84.22.131]
# Iesūtīts: 2008.09.12 13:34:35
Mulders pirmais saaka ar maajieniem par gadiijumiem, pretenzijas driikst iesniegt vinjam.
Harry
# Iesūtīts: 2008.09.12 13:44:05
viens filozoofs teica: ``Ne jau laiks rit...cilvēki noveco.``
Mulders
# Iesūtīts: 2008.09.12 13:47:35
a_masiks, laikam ne visai sapratu, bet tagad works
Mārtiņš
# Labojis Mārtiņš: 2008.09.12 18:37:41
Nepastāv gaismas ātrums bez pārvietojuma.

Sviestains jautājums: ja izmēri samazinās bezgalīgi, vai pārvietojums nekļūst bezg. liels?

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 88 , pavisam kopa bijuši: 33951