atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem karš Grūzijā
klusētājs
Iesūtīts: 2008.08.10 16:46:46
1.piekšvēsture sākot no komunistu totalitārā režīma sabrukuma Austrumeiropā
2. konflkta plānošana un, kas bija/ir separātistu (lasīt "teroristu" sponsors Dienvidosetijā
3. shēmas, arī iebrukuma dienas izvēle vienlaicīgi ar olimpiādes atklāšanu - lai max samazinātu sab. uzmanību faktam
4. iespējamie iemesli un, vai tā ir tikai nafta?
par šo aktualitāti gribētos dzirdēt viedokļus
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 16 . 17 . >>
AutorsZiņas teksts
klusētājs
# Iesūtīts: 2008.08.10 16:49:23
varbūt kāds no jums var pastāstīt, kā tas tā ir noticis, ka no Dienvidosetijas iedzīvotājiem ~90% ie krievi?
Ingars
# Iesūtīts: 2008.08.10 17:04:28
īsti nesapratu, kas tur vispār notiek
Balss
# Iesūtīts: 2008.08.10 17:06:35
Neesmu rūpīgi sekojusi politiskajiem notikumiem, taču, pazīstot Krievijas (cariskās-padomiskās- demokrātiskās) ārpolitiskās ambīcijas, nav ne mazāko šaubu, ka ne jau nu Gruzija uzbrūk Krievijai.

Mūsu situācijā tas būtu apmēram tā, ja Latgale pati izlemtu atdalīties no LV, un tad nu Krievijas miera uzturēšanas spēki mums TĀDU mieru sarīkotu, kāds tas šobrīd ir Gruzijā...

Tāpat kā 1940.gadā it kā esot bijusi apdraudēta Latvijā labprātīgā piespiedu kārtā izvietoto padomju kara bāzu drošība...
Un drusku vēlāk Latvijas darba tauta aicināja balsot par vienu vienīgu kandidātu sarakstu... bet tie, kas bija uzdrošinājušies uzstādīt citus sarakstu, pazuda paši.

Tādā veidā Latvijas tauta nosūtīja uz Maskavu kangarus, kas LŪDZA uzņemt Latviju Padomijā. (Šāds lūgums bija nelikumīgs jau tāpēc vien, ka šādus lēmumus par valsts suverenitātes maiņu - saskaņā ar Latvijas konstitūciju - drīkstēja pieņemt tikai visas tautas referendunā.)

Starp citu, neatceros, tieši kuru datumu - laikam ienākšanu LV Padomija bija veikli sakombinējusi ar kādu lielu starptautisku notikumu, lai tas aizēnotu ziņu par PSRS armijas ienākšanu Latvijā.
klusētājs
# Iesūtīts: 2008.08.10 17:21:59
pievienoju komentāru no delfiem: JAnis, 10.08.2008 15:28, http://www.delfi.lv/news/world/other/article.php?id=21602990&com=1&s=1&no=1020
Ingars
# Iesūtīts: 2008.08.10 17:25:50
nu man jau izskatās, ka diezgan vienādiņ vainīgas kā Gruzija tā Krievija - abas valstis cīnās par Osetiju, tā ka Osetijai brīvību neredzēt, kā savas ausis. Tiks vaļā no gruzīniem, novilka bēgot lācim nagos ieskries, tojestj - krieviem.

Gruzijai nebij tiesību tā darīt, jo tie cilvēki taču nav vainīgi. Tāpat arī Krievija noteikti ir vainīga, to var pēc pieredzes spriest - Krievi ir meistari uz militāru konfliktu izprovocēšanu un pēc tam vainas novelšanu uz kādu muļķa grēkāzi.

Tā ka nav ko aizstāvēt nedz vienus nedz otrus, bet drīzāk jau gan Osetijas iedzīvotājus, kuri tur vispār ņepričom
Ingars
# Iesūtīts: 2008.08.10 17:51:21
a_masiks

ak tā, nu jau tā aina veidojas skaidrāka, palasīju diskusijas tvnetā un delfos, mjā tur katrs brēc savu, bet kam taisnība, visur tikai melīgi un sagrozīti fakti. Vienīgi es par to, ka nav ētiski arī aizstāvēt Gruzijas rīcību - militāru ofensīvu, jo to varēja atrisināt arī savādākā ceļā, kaut vai vienkāršim ievest armiju, bet nejau šitā prosta bombardēt civilos.

Starp citu te delfos viens ierakstīja šitā - ir pareizas neatkarības, kā Čečenija un ir nepariezas kā Osetija.

A vot šitam pajautāt - vai tad Krievija arī nav okupējusi daļu Osetijas? Ja vēl Krievija uzstātos pret Gurzijas agresiju uz civliajiem, taču tik pretīgi liekulīgi runāt par Osetijas neatkarību - tā ir vienķarši cūcība no Krievijas aizstāvju puses
klusētājs
# Iesūtīts: 2008.08.10 18:06:27
manuprāt sakarīgs koments par tēmu: Garamgajejs,10.08.2008 16:23 http://politika.lv/blogi/index.php?id=60824
Balss
# Iesūtīts: 2008.08.10 19:06:53
Ingars
nav ētiski arī aizstāvēt Gruzijas rīcību - militāru ofensīvu
Zini, vai tu skatījies, piem., vakar LTV reportāžu no Gruzijas, ne no Osetijas?
Tur krievu aviācija vienkārši bombardē pilsētas, dzīvojamās mājas - redzēji sieviešu līķus, ko krāva mašīnās?
KURŠ te uzbrūk civilajiem?!
Zinām mēs, KĀ Krievija aizstāv............. brrrrr, kaut nu viņa MŪS nekad, nekad vairs neaizstāvētu!
Rosalie
# Iesūtīts: 2008.08.10 19:49:24
Ingars,

Gruuzijas militaaru ofensiivu??!

Nu nerij nesagremotu krievu meediju infu ... padomaa.

Vai arii domaa. ka nabaga RU kaarteejais biistamais kaiminjs uzklupa ... 1940. g.- Baltijas valstis ... , 1941.- briesmoniigaa Somija. Mazie nabadzinji.
Balss
# Labojis Balss: 2008.08.10 21:03:06
RĪT VISI UZ GĀJIENU GRUZIJAS ATBALSTAM 17.30 NO BRĪVĪBAS PIEMINEKĻA GAR VAIRĀKĀM VĒSTNIECĪBĀM!

ŅEMIET LĪDZ BALTAS ROZES NOLIKŠANAI PIE KRIEVIJAS VĒSTNIECĪBAS!

http://www.delfi.lv/news/national/politics/article.php?id=21604990

(Drīzāk jau vajadzētu asiņainus palagus...)

Vai dzirdējāt Arta Pabrika komentāru LTV ziņās? ļoti konspektīvi un skaidri!
sicilia
# Labojis sicilia: 2008.08.11 11:23:35
Ingars

man patīk viens ziņu sižets - krievu tanks nobrauc vecu gruzīnu sieviņu ar bērnu uz rokāmmm... tantiņa izvairās, bet tanks šausmīg mērķtiecīgi viņus nobrauc..... patiešām tantiņa ar bēnu apdraudēja krievu tanku.....

Ak jā šis sižets tika rādīts vienā krievu ziņu izlaidumā kā īpašs varoņdarbs frrr

tik nesaprotu, ja gruzīnu uzbrūk tur krieviem Osetijā vai kur, kāpēc jāiznīcina gruizīnu sievietes un bērni..... kāpēc jāmet bumbas uz skerjceļiem un mājām......
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.08.11 11:41:11
Šis raksts, manuprāt, ļoti labs:
http://mosties.org/diskurss/1029/
Hermanis
# Iesūtīts: 2008.08.11 12:37:31
Jau trīs dienas neparko citu nevaru domāt. Lūdzot lai Dievs to ņem savās rokās un palīdz gruzīnu tautai pret krievu okupāciju, atbildības nasta, dzīvojot mierā, vieglāka nepaliek. padsmit gadus neesmu
ņēmis dalību demonstrācijās, tagad ir jāiet. Ne tik daudz lai vaņku vēstniecības klerki to redzētu, cik lai mūsu valsts vadītāji saprastu, ka ir jārīkojas un jāzvana pie pašiem lielākajiem zvaniem, lai ko arī ekonomiski tas maksātu, tas nemaksās tik daudz cik izlietas asinis Gruzijā.

ps
Katoļu pāvests aicināja Gruziju un Krieviju, kā kristīgām tautā izbeigt karadarbību. Nezinu kā Jums, bet man personiski, apglavojums, ka krievi ir kristīga tauta, uzdzen smieklus.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.08.11 12:39:45
Es te palasīju prosto par tā reģiona vēsturi. Ij nekādīgi nesaprotu kāds sakars Gruzijai ar Osetiju? Cik saprotu, Gruzīni Osetiju dabūja tad, kad Gruzīnu Vadonis - Staļins - to ar savu ukazu pievienoja Gruzijas teritorijai - no kā izriet, ka pirms tam tas tā nebija, no kā izriet, ka CCCP ukazi nav nekāds rādītājs!

Vai Gruzīniem uz šo teritoriju ir kādas objektīvas pretenzijas - vēsture? Nācija? Kas?
KarotesNav
# Labojis KarotesNav: 2008.08.11 12:40:55
Mulders
Tu manu linku palasīji?
Tas, vai Dienvidosetija pieder separātistiem (un Krievijai) vai Gruzijai, ir politisks jautājums, un atbilde uz to ir atkarīga no tā, vai mums vairāk patīk Gruzija vai Krievija.

... arī no Latvijas — prezidents Valdis Zatlers kopīgi arī Lietuvas, Igaunijas un Polijas kolēģi izplatījuši kopēju deklarāciju par stāvokli Gruzijā. Dokumentā norādīts, ka «mēs, reiz apspiestas Austrumeiropas tautas, tagadējās Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis — Igaunija, Latvija, Lietuva un Polija — esam ļoti norūpējušās par Krievijas Federācijas rīcību pret Gruziju». To, kāpēc osetīniem ir jāpaliek Gruzijas sastāvā un kāpēc tie nevarētu būt apspiestie, kam liegta neatkarība, politisku iemeslu dēļ nav nepieciešams iztirzāt.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.08.11 12:46:59
KN, nuja... tamdēļ jautāju... Tā kā es nav politologs un nav vēsturnieks, es pat godīgi sakot nezinu kā pasaulē notiek teritoriju veidošanās. Nē nu labi... atnāk viens, iedod bietē un atņem tev zemi, tas skaidrs.
Cits arī ir līdzīgi kā LV - prosto uzdāvina kādu savu teritoriju! Vai kā Krievi pārdod Aļasku amurikāņiem!

A vot šitādā situācijā... hvz... Acīmredzot tā, ja vari noturēt zemes pleķi, tavs, ja nevari, nav tavs! A tur bazars par nācijām, vēsturi u.c. perifēriju, tas nevienu nešūpo!

Skumji, ka mūsdienās valstis savas teritoriālās pretenzijas izsaka ar dzelzi un uguni!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.08.11 12:48:33
KN, te ir viena fīča... viens ir, ja Krievs Osetijā tēlo "draugu" pavisam cits ir, ja Krievs uz Tibilisi met bumbas... kas nav Osetija! Vai tas nozīmē, ka tagad Gruzīni var arī piemaskavu pabumbot?
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.08.11 12:50:03
Mulders
Vai tas nozīmē, ka tagad Gruzīni var arī piemaskavu pabumbot?
Jā. Tik viņiem rokas par īsām.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.08.11 12:53:42
Jā. Tik viņiem rokas par īsām. (C)

Ja labi un taktiski nospēlē, tad var samesties ar kādiem USA vai ko tamlīdzīgu, patestēt tālās darbības raķetes Tjipa Gruzīni var notēlot baigos gudriniekus - nokasīt visus USA karodziņus no raķetes un viss būs čikeniekā!
Hermanis
# Iesūtīts: 2008.08.11 12:54:18
Mulders Tas ir tāpat kā jautājums vai krieviem uz šo teritoriju ir kādas objektīvas pretenzijas?
Kā karote norādīja- no kuras puses skatās.
Cara impērija bija okupējusi visu kaukāzu, ko toreiz paŗvaldīja vietējie kņazi.

Konversācijas vārdnīca par tiem saka:

Osetīni, oseti, osetieši осетины (kr.), paši sevi sauc mironi, tauta Kaukāza centrālā daļā, galvenās grēdas abās pusēs, Ardonas un Rionas ieleju galotnēs ap t.s. Osetijas kara ceļu, kas iet no Ardonas uz Oniem un Kutaisu. Osetīni runā ide. z. irāņu grupai piederīgu valodu (osetīnu valoda). Osetīni laikam ir kādas seno skitu grupas pēcnieki, kuru senči, citu stepnieku spiesti, nokļuvuši Kaukāza ielejās no z. puses un tur paglābušies. Grūti pieejamā kalnāja daba pasargājusi osetīnus no pārtautošanās, lai gan to antropoloģiskais tips diezgan jaukts. Starp osetīniem daudz ar z. rases pazīmēm. Kultūras līmenis samērā zems. Osetīnu skaits ap 280000 (1930).


Osetīnu valoda , osetu valoda, viena no irāņu jeb irāniešu valodām, ko vēl mūsu dienās runā Z. Kaukāzā uz r-iem no Vladikavkazas. Osetīnu valodā ir atliekas no daudziem irānisko skitu dialektiem, kas kādreiz bija izplatīti pa visu D. Krieviju, iekams tos no turienes nebija izspieduši slāvu dialekti, resp., vēlākā krievu valoda. Osetīnu valoda aptver samērā nelielu, bet iedzīvotāju etniskā sastāva ziņā kompaktu un homogēnu rajonu, ko no visām pusēm ierobežo pavisam citādas valodas. Osetīnu valodā izšķir a. jeb tagauru dialektu, kas ir pats ievērojamākais un ko runā allagiri, kurtati un tagauri, kā arī tuālu cilts, kuras dialekts tomēr spilgtāk atšķiras no citu cilšu dialektiem un ir zināmā mērā patstāvīgāka osetīnu valodas a. dialekta vienība. Osetīnu valodas r. dialektu runā Urukas upes apgabalā digorieši kopā ar nelielo atsevišķo Mozdokas novadu pie Terekas, labu gabalu uz z-iem no Vladikavkazas. 19 g.s. pirmā pusē osetīnu valodā pārtulkota Bībele. 20 g.s. sākumā iespiests diezgan daudz osetīnu tekstu īpatnējā uz krievu rakstības pamatotā ortogrāfijā.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 16 . 17 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 139 , pavisam kopa bijuši: 7799