atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Tradīcija
Mulders
Iesūtīts: 2007.01.10 11:55:01
Kāda ir LELB mācītāju šodienas nostāja pret dažādām ārpusrakstu norādēm un regulējumiem, kuras NAV tieši pretrunā rakstiem. Piemērs būtu DIdathe tipa mantojums?
Jautājums ir par to, kad, nav skaidrs kāds jautājums no Rakstiem, tad uz kurieni dodas "luterānis" to noskaidrot. (lūgt Dievu, pie mācītāja, tas skaidrs - jautājums ir no sērijas vai luterānim ir sekundāri tīcības prakses jautājumu avoti).
AutorsZiņas teksts
Voldemārs
# Iesūtīts: 2007.01.10 16:07:22
uz visiem jautājumiem nav "ticīgu atbilžu". Bībele nav jautājumu un atbilžu grāmata, bet liecība, kas ticībā saņemama pestīšanai.
Pirms atbildēt uz Tavu jautājumu, jāzin kādā sfērā ir konkrētā problēma. Ticības jautājumos Bībelē viss ir pietiekoši skaidrs, savukārt citām sfērām ir citi avoti
Svilpaste
# Iesūtīts: 2007.01.11 14:24:36
Ja man nav skaidrs- es dodod pie Konkordijas gramatas, ja tur nav- jautāju ticības biedriem, bet uz dažiem jautājumiem tā arī neesmu atradusi atbildes.
Voldemārs
# Iesūtīts: 2007.01.11 14:37:59
Svilpaste
Kas ir tas, ko no pestīšanai nepieciešamā Tu nesaņem no Bībeles?
Mulders
# Iesūtīts: 2007.01.11 15:47:05
Voldi, ja tu mani veel nepaziisti, tad iepaziistinu... Es biezhi uzdodu retoriskus jautaajumus, kuriem nav sakara ar manu esosho staavokli. Personiigi man pagaidaam nav pestiishanas shkjeershlju. Jautaajums vienakarshi bij no seerijas, vai ir kaadi briizhi kad luteraanis iet lasiit bazniicteevus u.c. aarpusrakstu avotus, savaa dziives sveetceljojuma laikaa? Un varbuut, kad tas tieshi buutu ieteicams dariit? Kaados apstaakljos, vai tieshi otraadi, luteraanis var aizmirst visus shos Bazniicteevus, un vinjam tie ir lieki un trauceejoshi un kaitiigi?
Voldemārs
# Iesūtīts: 2007.01.11 16:31:57
Mulders
Es neesmu pret tradīciju, kamēr tā nav pret Rakstiem.
Pie tam, no Tevis es nekādā veidā negaidu politkorektu tekstošanu, jo no savas puses to nevaru solīt
Par lasīšanu. Man nav tiesību un arī vēlmes regulēt, ko, kur un kā lasīt. Mans priekšlikums ir svarīgākās lietas allaž paturēt prātā un acis turēt vaļā, lai kā teica Pāvils (tas, kas apustulis): "pārbaudait visu; kas labs, to paturiet!" (I Tes 5: 21)
Janis Diekonts
# Iesūtīts: 2007.04.07 11:27:52
piekritu ka tradicija ir atbalstama, kamer ta turas pie Rakstiem, uzskatama par otrskirigu un mazak uzticamu,kad Rakstos konkreti nav noradits, noraidama,kad ta sludina ko preteju Rakstiem.
Tachu,kad kada konkreta lieta nav rakstita,tad lieliski var izmantot netieshos noradijumus-kad lietojam Rakstos pausto principu ari tajas lietas, uz kuram nav burtiskas norades. Piem.: nav norades cik atri braukt,bet ir, ka japaklausa valdibai.
Andis Atvars [84.237.134.209]
# Iesūtīts: 2007.04.09 10:36:06
Man jau labāk patiktos, ja "tradīciju" vietā izmantotu "pieredzi".Tradīcijas jau arī noder, bet tām trūkst dzīvības.Ja tradīcijas ir pretrunā Rakstiem, tad tie jau ir maldi...
Avots, kur rast atbildes uz neskaidriem jautājumiem-Dievs+laiks...
Janis Diekonts
# Iesūtīts: 2007.04.09 16:06:33
Andi-
pieredze jau ari var konfliktet ar Rakstiem. Turklat tradicijas,kas mums izgaismo un palidz uztvert un izdzivot Rakstos pausto, ir diezgan laba pieredze :-)
Andis Atvars [84.237.134.209]
# Iesūtīts: 2007.04.09 19:04:15
...es gan domāju ka vispirms ir pieredze un tad tā pamazām apaug ar fantāzijām un muļķībām...ko galā vēl nosauc par baznīcas tradīcijām...
Mulders
# Iesūtīts: 2007.04.09 20:09:11
Andis, bet kad lasa Bazniicteevu rakstus, tad tur ir visai skaidra pieredze. Protams, ja kaads to apaudzee ar savu pieredzi un to pieredzi veel ar kaadu tad sanaak taads siipols, ka to lobot tieshaam ir jaaraud! Tamdeelj ir svariigi tradiiciju iepaziit no pirmajaam rokaam - lasot pashus Apustuljus, vinju liidzgaitnieku un laikabiedru pieredzi pierakstiito. Un arii to tad var saliidzinaat ar to kas skan no kanceles, ko maaca un redzeet, vai taas ir bleenjas vai kaarteejaa siipola viena no kaartinjaam. Un visam par virsu kaa peedeejais neapstriidamais arbitrs jebkuraa neskaidriibaa - Dieva Vaards.
Mulders
# Iesūtīts: 2007.04.10 09:38:40
Shodien aiz neko dariit izskreeju cauri Auksburgas TA un tur skaidri un droshi var redzeet ka muusu luteriskaas ticiibas teevi neko neizziida no iikshkja, bet svariigus artikulus (par darbiem un ticiibu piemeeram) pamatoja ne tikai Rakstos, bet noraadiija, ka taa ir ticeejushi un maaciijushi arii Romas atziiti Bazniicteevi, taadeejaadi apstiprinot tikai to kas sen jau ir skaidrs, Bazniica staav uz apustulju un pravieshu maaciibas. Taapat arii sho Tradiicijas lomu muusu TA apstiprina taas noraidiitaas maaciibas, kuras noraidiija arii agriinaa Bazniica savos koncilos un daudzi bazniicteevi savos darbos.
Taakaa nav negudri atsaukties uz tradiiciju jautaajumos, kad Raksti klusee vai neizsakaas gana skaidri, jo arii Luters un vinja sekotaaji daudzos jautaajumos mekleeja agriino bazniicteevu interpretaaciju.
Andis Atvars [84.237.134.209]
# Iesūtīts: 2007.04.10 12:28:06
Mulder, nu neciešu tadīcijas...Rakstos nekā netrūkst un nekas nav arī lieks-tā ir aksīoma, tādēļ ir pilnīgi lieki ko meklēt ārpus Rakstiem.
Mulder, vai vari likt roku uz sirds un apzvērēt ka viens vai otrs baznīctēvs tieši tā ir teicis un tā arī domājis, kā to šodien interpretē teologi? Kad kāds atsaucās uz Mārtiņu Luteru, tad es nekautrējos pajautāt kurā dzīves posmā tas ir teikts vai darīts, jo visu laiku notiek uzskatu maiņa.("Tikai muļķi un miroņi nekad nemaina savas domas". (Dž.Louels)).
Mulders
# Iesūtīts: 2007.04.10 13:38:39
Andis Atvars, bet juus taa degad par LC un Luteriskajaam TA, tad palasiet taas un paveerojiet cik daudz un biezhi muusu ticiibas teevi atsaucas uz Augustiinu, Ambroziju u.c. bazniicteeviem. Ja vinji taa dariija, tad kamdeelj juus gribat aizliegt to dariit citiem? Vienmeer tach ir tik viegli kaadam lajam maaciit kaa buus ticeet un kaa rakstus saprst, jo juus tachu taapat neljausiet vinjiem pashiem lasiit un pashiem nonaakt pie izpratnes, jo gribeesiet vinjus pamaaciit. Tachu, kad vinjus pamaaca tos, kas pirms jums veidoja apustulju maaciibu un to uztureeja, tad juus sakat, ka juus necieshat to. Tas man (subjektiivi) izklausaas, ka juus necieshat konkurenci, jo juus pats gribat buut maaciitaajs... tad esiet konsekvents, dodiet lajiem Biibeli un nemaaciet vinjiem neko, lai vinji pashi lasa, bet ja maaciet, tad ljaujiet vinjiem arii klausiities, ko ir teikushi bazniicas lielie viiri!
Andis Atvars [84.237.134.209]
# Iesūtīts: 2007.04.11 16:36:52
Mulder,atvainojos, ja ko neesmu tā pateicis, ka varējat mani pārprast, bet es tiešām nekad neesmu licis LC un TA pirms Bībeles un manuprāt gan LC gan TA šodien nepieciešams palikt zem kārtīga mikraskopa un izvērtēt (gan viens gan otrs ir radies objektīvu iemeslu dēļ kā paskaidrojums-kopsavilkums Bībelē paustajam).
Nekad neesmu kādu aicinājis nelasīt Bībeli, kur nu vēl aizliedzis.
Ar ko man vajadzētu konkurēt...pašam ar sevi vai?...vienkārši esmu paudis savus uzskatus, kā to dara jebkurš cits forumā...
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 23 , pavisam kopa bijuši: 33047