atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Dublis nr.2. Quo vadis, Lutera akadēmija?
vasara
Iesūtīts: 2007.06.28 10:16:06
Turpinot...
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
AutorsZiņas teksts
vasara
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:16:39
Tā kā Veinrihs te nenāk un +Jānis ir tā kā iestājies par viņu šeit, tad mans jautājums viņam, izlasot diskusiju [kas tika slēgta] par notikumiem LA. Veinrihs tātad atlaida 3 luteriskus mācītājus, lai it kā pieņemtu vietā citus un ļautu citiem izmēģināt spēkus iekš LA. Citiem kam? Katoļu priesteriem [par kuriem runas te ne mazums]?
Vai vispār kāds no foruma dalībniekiem spējat iedomāties, ka kādā rkb seminārā darbā par lektoriem pieņemtu tādus mācītājus kā A.Biti, R.Eimani vai J.Uļģi? Jautājums retorisks. Tieši tāpēc – vai luterāņiem jāzaudē sava identitāte, aicinot luterisku mācītāju vietā mariāņi un pāvestieši?!
Mulders
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:24:37
Pag pag... Vai ir jau oficaali zināms, ka nāks RKB frukts un mācīs kaut ko no dogmatikas vai ekleziologjijas vai doktrīnu?
Otrs, manuprāt bij viens pavisam mikroskopisks arguments, ko tauta palaida garām... LA taisās akreditēties un tai vajag doktora grādus! Nu un treshais, LELB vadība iedeva Veinriham varu, iespējams ka ar to LELB ir sastrēbis karstu, bet neko darīt, nāksies ar to sadzīvot! Manuprāt te tā īstenība kaut kur pa vidu mētājas un Veinrihs varētu tomēr iespringt un kaut ko vismaz pateikt...
Acīmredzot mums nekas cits neatliks kā pagaidīt šitam pasākuma augļus. Tīri cilvēcīgi žēl, ka trīs vīriem jāmeklē jauns darbs un iztika ģimenēm
Minimālists
# Labojis Minimālists: 2007.06.28 10:31:12
Kāpēc LA jābūt akreditētai? Manuprāt, jo tālāk no valsts potenciālās ietekmes, jo labāk.
Atkal..... [87.110.228.243]
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:35:39
A varbūt tas ir šo darbību viens no galvenajiem mērķiem- zaudēt luterisko identitāti, to pamazām padarīt aizvien neskaidrāku un neskaidrāku, grūti definējamu. Un nevis vienkārši pazaudēt, pazaudēšanas pēc - nu tā lai vienkārši nebūtu. Bet zaudēt to tik lielā mērā, jeb precīzāk zaudēt tās luteriskās identitātes daļas, kuras nekādi nepieļauj nekādus kompromisus ar Romas teologiju. Savā veidā luterisko mācību apgraizit tā, lai tā spētu atrast labus saskares punktus ar Romas mācību. Man šķiet šādi punkti jau ir atrasti .. piem. liturgijā, tiek ieviesti aizvien jauni jauninājumi, tā lai tā aizvien vairāk izskatītos un izklausītītos pēc Romas mises, apustuliskās sukcesijas (katoļu un anglikānu izpratnē) daudzināšana utt. Luters teica - lai mainītu Baznīcu ir jāmaina izglītība, vai līdzība nav saskatāma - tikai šodien un šajā situācijā pretējā virzienā. Kas attiecās uz šiem trim minētajiem - tad man lieka
Balss
# Labojis Balss: 2007.06.28 10:35:42
Man šķiet, ka tās ir tikai baumas - par katoļu pasniedzējiem. Un par doktoru grādiem pasniedzējiem, kas vajadzīgi akadēmijas akreditācijai - tur Mulderam taisnība.
Un kārtējās sazvērestības teorijas, kuras šoreiz tiek izplatītas zem Atkal..... vārda, ir dzirdētas visvisādos variantos jau sen... Šoreiz piegrieztas pēc mācību iestādes šnites.
Katolis
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:38:01
Luteriskā identitāte sen jau zaudēta
Mulders
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:38:26
Minimālists, nu tā ir cita tēma... un kaut kur es tomēr piekrītu, ka akreditācija var visu sačakarēt. Taču mums tagad fakts ir uz sejas un šī fakta gaismā ir tāda situācija. Ne par velti Kristus teica, ka priekšniekus ņems priekšā ar štengrāku mērauklu. Tā kā domājams ka LELB vadībai, Venriham u.c. tā vai citādi būs jāatbild par to ko šie dara. Iztiesāt mēs šamos paspēsim...
Atkal..... [87.110.228.243]
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:38:50
Kas attiecas uz šiem trim minētajiem - tad šķiet, ka Viņi bija tie lielie klupšanas akmeņi, kuriem atrodoties šajā izglītības sistēmā, šādas specifiskas pārmaiņas vienkārši būtu ļoti apgrūtinoši veikt.
Atkal..... [87.110.228.243]
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:39:44
Katolim. Tas ir mazliet par strauju.
janis no rigas [85.115.112.141]
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:40:21
katoli, tu provokātor! Atzīsties kāpēc Tu šeit šitā visulaiku dari? Gribi, lai nosaucu Tavu vārdu un draudzes, kurās Tu kalpo?
Atkal..... [87.110.228.243]
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:41:57
Balss - dūmi bez uguns tiešām reti kad mēdz būt ...
Mulders
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:42:40
Atkal... a ko Guntis Kalme, Indulis Paičs... viņi tak paliek, un nedomāju, ka viņi parakstījušies uz Romas teoloģiju! Šie trīs arī nav no Baznīcas izmesti, laigan tā visai nesmuki un patiešām "po amerikanski" atlaisti. Tas atgādina to aņuku par airētājiem un komandieiriem. Kad laiva zaudēja, tad secināja, ka konkurentiem bij viens komandieris un 9i airētāji, bet mums bij 9 komandieri un viens airētājs. Tamdēļ to airētāju atlaida, jo slikti airēja!
Es domāju, ka daļēji LELB varētu rehabilitēties, ja piedāvātu šiem trim cilvēkiem kādu jēdzīgu darbu lai viņiem nav jādomā par laicīgu darbu, tādējādi apdraudot baznīcas mačību!
indriķis
# Labojis indriķis: 2007.06.28 10:46:27
Es absolvēju pie Reinharda Slenczskas un man ir pilnīgi vienalga vai Lutera Akadēmija tagad taps akreditēta vai ne. Dažādus solījumus bārstīja no paša Akadēmijas sākuma, diemžēl konsistorija arī tur visu saputroja. Tagad, kad studentus var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem, ir par vēlu. Arī akadēmisko līmeni nepacels. Veinriha amerikāņu teoloģijas skola ir pārāk prasta, salīdzinot ar vācu teologa rūpību, izsmalcinātību un niansēm. Slenczska kā cilvēks arī bija godprātīgāks pret pasniedzējiem un studentiem.
Uzticēšanās vadībai ir kritusies un maz ļaužu gribēs riskēt ar četriem gadiem savas dzīves. Arī KLB nav vairs vakanču.
Mulder , es jūtu, ka arī tu Aleksandru uzmestu bez rūpēm. Man gan prieku meklēt jaunu darbu un iztiku ģimenei gribētos novēlēt dažiem citiem atbildīgiem darbonīšiem.
Tāpat mēs dzīvojam šodien un mums vajag tuvākmīlestību un sakārtotību Baznīcā šodien; mūs neinteresē kā pastarā tiesā ņems viņus priekšā.
Jānis Kalniņš
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:51:45
Neesmu pilnvarots atklāt vārdus, bet varu pilnīgi droši teikt, ka 3 jaunie pasniedzēji nebūs no RKB, bet tepat no mūsu luterāņiem, tā kā šinī ziņā nu nav jāustraucas.
Katolis
# Iesūtīts: 2007.06.28 10:52:36
janis no rigas [85.115.112.141]

Jelgavas Sv. Jaunavas Marijas katedrāle.
Nākiet visi uz Sv. Misi, esiet laipni gaidīti
Mulders
# Iesūtīts: 2007.06.28 11:02:06
indriķis, nu es par tavām jūtām neatbildu!
Kā jau teicu, LELB paši vien dabūs strēbt to putru, ko uztaisīja atlaižot šos trīs vīrus. Es pieņemu, ka šodien nedz mēs nedz virsvalde vēl nejūt tās putras garšu. Es peidāvāju lēnprātībā pagaidīt kāmēr putra ievelkās un tad arī izgaršot, kas sanācis. Es netaisos A.Bites draudzi pamest un joprojām viņš ir mana pirmā teoloģiskā autoritāte pie kā iet un jautāt teoloģiskos jautājumos, es nešaubos par viņa teoloģijas zināšanām un pedagoga prasmēm.
Tikai, vicināt rokas pēc kautiņa ir visai neauglīgs pasākums, vajag vēsu prātu izvērtēt kur esam šobrīd, un iet tālāk... jo kā jau teicu Dieva Vārds nav saistīts. Ja izrādīsies ka Veinriha gājiens ir pēc piena, nu tad LELB vadībai nāksies kost elkoņos, kad šiem nebūs mācītāju ko draudzēm sūtīt. Ja tomēr izdosies ko uzlabot (no luteriskā viedokļa), tad kodīs elkoņos tie, kas uz ecēšām lēca.
Es zinu A. Biti, un ja izrādītos, ka šādas rokādes dēļ kvalitāte celtos, tad A.Bite būtu priecīgs, jo viņš ļoti stipri stāv par Baznīcu un tieši par LELB, es to dzirdu katru dievkalpojumu no kanceles un nedomāju, ka Aleksandrs liekuļo.
Manī ir cilvēcisks rūgtums uz to, ka šādas rokādes tiek taisītas nepaskaidrojot pašiem torņiem kamdēļ tas tā notiek, jo cilvēki paliek nezinot, un nezināšana un tukšums ir bīstami!
Un jā, Aleksandra atlaišana no LA stipri stipri samazināja to niecīgo varbūtību ka es varētu arī studēt tur. Bet redzēs kas būs pēc gadiem, un pat tad, ja LELB vadība spēlētu netīru spēli (kā to te visur saskata un redz telepāti) ir stulbi norakt savus labākos kaujiniekus, tā kā es paredzu šo vīru atgriešanos pie izglītības tādā vai citādā formā, nevar LELB atļauties zaudēt tāda līmeņa teologus un cerēt netikt samīcītai zem RKB, Ortodoxiem vai citas spēcīgas organizācijas.
Mani ideālistiskie 0.02$
Balss
# Labojis Balss: 2007.06.28 11:06:10
Pesimistiskais indriķi! Cāļus skaitīsim rudenī! Protams, ja mācītāji savās draudzēs veiks pretpropagandu LA, tas studentu skaitu nepalielinās! Tāpēc, ka darbā ir bijušas kļūdas un nepilnības, ir notikušas tik lielas reorganizācijas Baznīcas pārvaldē, kas devušas citus, labus darbiniekus un nesušas labus darba augļus.
Voldemārs
# Iesūtīts: 2007.06.28 11:26:38
vēlējos precizēt jautājumu, kurš ir atrodams, bet atbildes vēl nav.
Ja tiek atlaisti pasniedzēji, tad to vietā vajadzētu pieņemt LABĀKUS, ja vien vēlme ir uzlabot izglītības kvalitāti.
Tātad, vai ir atrasts labāks pasniedzējs, kurš:
A.Bites vietā pasniegtu Lut.ticības apliecības, Lutera dzīvi un darbus (saprotu, ka JV rakstīja, Veinrihs ir lielāks speciālists par A.Biti Dogmatikā un Jāņa Evaņģēlijā),
J.Uļģa vietā pasniegtu Sektoloģiju un Reliģijas,
R.Eimaņa vietā pasniegtu I Korintiešu vēstuli un Pedagoģiju?
Ja aizvietotāji ir labāki, tad nav pamat akadēmiskai pretenzijai. Bet tad gan būtu labi zināt, kuri tie ir. Citādi rodas neskaidrības.
Mulders
# Iesūtīts: 2007.06.28 11:35:45
Voldi, nebaidies, atbildes uz taviem jautājumiem būs noteikti, jo mācību programmu neviens nenoslēps.
Skolnieks
# Iesūtīts: 2007.06.28 12:01:23
Tā mazliet pārdomājot to jautājumu par "labāku" pasniedzēju pieņemšanu.

Jautājums, kur ir tas mērs , ka viens ir labāks un otrs sliktāks?

Ja abiem ir līdzīgi papīri un pieredze, kuru ņemt? Tad atliek tas, kurš labāk patīk!
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 107 , pavisam kopa bijuši: 32979