atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Iesvētes mācība-alfakurss.(+ un -)
rainars
Iesūtīts: 2009.12.13 19:06:05
Alfa kurss ir pasaulē plaši pazīstams kā viens no sekmīgākajiem ceļiem, lai cilvēkus iepazīstinātu ar kristīgās ticības pamatiem un dotu viņiem motivāciju iesaistīties draudzes dzīvē. Tieši tādēļ Alfa kurss, manuprāt, pelna vislielāko uzmanību, jo draudzes locekļu aizplūšana no draudzēm pēc iesvētībām ir viena no sāpīgākajām problēmām mūsu Baznīcas dzīvē . Novēlu konferencei sekmīgu darbu un labus augļus!"
Jānis Vanags,
Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas Rīgas un Latvijas arhibīskaps
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
sica . [78.84.152.254]
# Iesūtīts: 2009.12.13 19:17:54
rainars
nu es esmu izgājusi 2 alfas un apmācību.
savulaik esmu izgājusi katehēzi (jums laikam iesv`;etes mācība)....
alfa man liekas pasākums cilvēkiem, kas mucā auguši un tiešām neko nav dzirdējuši par kristietību, bet pēc tās beigšanas cilvēkam manuprāt vienalga vajag iesvētes mācību, jo zināšanas ir....ja tā tēlaini var teikt bērnudārza līmeņa. Alfa tas tāds labs kristietības bērbnudārzs, pēc kura cilvēks zina, ka ir Dievs, ir baznīca ir Svētais gars, bet tas arī viss
rainars
# Iesūtīts: 2009.12.13 19:22:50
Vai tad iesvētes mācībā nemāca par Dievu un Svēto Garu ?
sica . [78.84.152.254]
# Iesūtīts: 2009.12.13 19:26:09
rainars
nezinu ko jums māca, bet mums katehēzē māca arī bik vairāk. piemēram, ka ir 10 Dieva bau`;sļi, ka ir sakramenti, māca lūgšanas, māca kā uzvesties baznīcā.
Ir prakse, ka pēc oficiālā Alfas kursa ir papildnodarbības, kur to cenšas ātrumā izņemt 9mums 2, vilks teica, ka viņiem vairāk). bet 2 nodarb;ībās izskaidrot kas ir grēks, kas ir baušļi, kas ir sakramenti un kāpēc baznīcā notiek tā un šitā, nevis kaut kā citi, tomēr ir par maz.
Pēc pieredzes. esmu runājusi ar Alfas beidzējiem.... un viņie m ir ļoooti lieli robi zināšanās un robi ir tieši pamatlietās....
rainars
# Iesūtīts: 2009.12.13 19:51:56
Liekas ka alfas beidzējiem ir pieskāries Svētais Gars ,kas dos dzinuli tālākai pestīšanas ceļa izzināšanai.
sica . [78.84.152.254]
# Iesūtīts: 2009.12.13 20:00:53
rainars
iespējams. es esmu skep[tiska.... man šis pasākums kā tāds nepatīk, bet es neesmu jūsmotāja....
zinu ka mūsu draudzē lai gan atsaucība liela, pie Dieva pēc šiem kursiem neviens nav atgriezies.
ziemasvilks
# Iesūtīts: 2009.12.13 20:18:47
Es zinu dažus cilvēkus, kas tiešām ir iepazinuši Dievu caur alfakursu un šī tikšanās ar Dievu ir mainījusi viņu dzīves..tas izskatās ļoti brīnumaini.
bet neesmu to redzējusi sevišķi bieži.

Alfa kurss tiešām palīdz tiem, kas ienāk draudzē, iepazīt citam citu un draudzes locekļus, veiksmīgāk iepazīstina ar kristīgās dzīves ikdienu kā parastas iesvētes mācības lekciju veidā (jo mūsdienu cilvēki labāk mācās caur pieredzi, nevis lekcijām), un palīdz veidot attiecības ar draudzes locekļiem, kā arī dod iespēju cilvēkiem būt pieskatītiem viņu kristīgās dzīves sākumposmā un izmēģināt kalpošanu draudzē, iesaistoties nākošā kursa komandā.

Tomēr visas problēmas alfa kurss neatrisina.

1. "Lai cilvēki sekmīgi iesaistītos draudzes dzīvē", ir jābūt draudzes dzīvei, kurā iesaistīties, kurā saņemt atbalstu, uzmundrinājumu un pieskatīšanu. Kas vairumā draudžu ir viena no galvenajām problēmām. Un to Alfa kurss nerisina. Tas jāveido draudzes vadītājiem. Vai tās būtu mazās grupas, kurās cits citu atbalsta, vai kāda cita struktūra, bet, ja vēlamies, lai jaunajiem kristiešiem būtu vieta draudzes dzīvē, tad mums ir jāparāda jaunajiem kristiešiem, ka viņi draudzei ir svarīgi un ka tie nav tikai vārdi.

2. Problēmas var rasties, ja draudzes ikdiena nesaskan ar alfa kursa pamatideju. Proti, alfa kursā cilvēki tiek mudināti domāt, viņiem tiek teikts "mums ir svarīgi zināt, ko jūs domājat, mums ir svarīgi, ka jūs domājat". Ja draudzē savukārt visu nosaka mācītājs, draudzes padome vai citādāka ļaužu grupa, jaunpienācēju viedoklis nav svarīgs un no draudzes locekļiem patstāvīga domāšana netiek sagaidīta (piemēram, dievkalpojumā runā tikai mācītājs, Bībeles stundā runā tikai mācītājs un pārējie tikai uzdod jautājumus un nav nevienas vietas, kur cilvēku viedoklis ir nozīmīgs [Bībeles stunda minētajā modelī neskaitās, jo tajā jebkuru viedokli parasti arī komentē māčitājs rakursā pareizs/nepareizs]), tad cilvēkiem pēc alfakursa var rasties disonnse starp to, ko viņi ir mācījušies un to, kas ir realitātē. Kas savukārt diez vai veicinās viņu iekļaušanos draudzē.

Bet, kas Alfa kursā ir labs - tajā cilvēki tiek mudināti veidot attiecības ar Dievu. Ja tas notiek (attiecības tiek nodibinātas), tad cilvēki droši vien no kristietības neaizies, jo kopā ar Jēzu var panest arī organizēto baznīcu. [dzirdēju kaut kur tādu viedokli un visai piekrītu ]
Pavasara Gaidītājs NVK
# Labojis Pavasara Gaidītājs NVK: 2009.12.13 20:32:04
varu vēlreiz uzrakstīt -
ir cilvēki, kas Alfu iziet piespaidu kārtā (lai precētos vai ģimene izdara spiedienu, lai tak pieiet pie Komūnijas / Dievgalda), draudzē nezin vai iesaistīsies.

bet tas, kas iziet Svētdienas skolu, gan jau atradīs aktivitātes, ja gribēs,

A. draudzē ir daudz visādu aktivitāšu var jau būt, ka jaunie alfieši ir pievienojušies kādai, es par to gan neko nezinu un otrdienās viņus nesatieku.

es neesmu 100% pārliecināts, bet domāju , ka A. draudzē prāvests neliktu šķēršļus, arī jaunai kārtējai nezinu kurai pēc kārtas lūgšanu grupiņai.

Gribas cerēt, ka visi, kas nav manāmi, A. draudzes Alfas absolventi ir atraduši citas - daudz svētīgākas aktivitātes.
rainars
# Iesūtīts: 2009.12.13 21:30:22
Alfaskursa konferencēs iesaka alfas absolventiem veidot sanākšanas un lasīt kopā bībeli.Ir arī dzirdēts ka Rīgas lielajās draudzēs ir mājas grupas,arī luterāņu draudzēs.Domāt tas ir bibliski pulceties grupiņās un dalīties priekā ko dod satikšanās ar augšāmcelto Kristu unizklausot vienam otru un aizlūdzot par vajadzībām.

Ebr.13:12 Tāpēc arī Jēzus, lai ar Savām asinīm tautu darītu svētu, ir cietis ārpus vārtiem.
Pavasara Gaidītājs NVK
# Iesūtīts: 2009.12.13 21:36:05
rainars
ir tāda iespēja...

tu piedalījies vīru grupiņā Saulkrastos. Albertos arī tāda izveidojās, bet tur vīri no citām aktivitātēm nevis no malas. tad nu sanāk jau tā sievišķīgās grupiņas kļūst vēl sievišķīgākas
Ingars
# Iesūtīts: 2009.12.15 16:51:42
Nez, es apmeklēju alfa kursu savā draudzē un varu pateikt, ka tas tiešām ir no Dieva, ka Svētais Gars tiešām pieskārās un uzrunāja
rainars
# Iesūtīts: 2009.12.15 17:48:31
A,iesvētes mācībā neuzrunā ? Kāpēc ? Viss tak pēc "ņotīm" !?.
Ingars
# Iesūtīts: 2009.12.15 19:44:31
rainars
Uzrunā, bet tas bija sen, turklāt pie cita mācītāja, bet vispār es plānoju arī iesvētes mācību vēlreiz iziet
rainars
# Iesūtīts: 2009.12.15 20:49:39
Ingars saproti pareizi jautājums vispārināts.Skaties lūdzu diskusijas tēmu.
sica. [78.84.143.134]
# Iesūtīts: 2009.12.17 12:20:30
rainars
vo man gan šķietr, ka iesvētes mācības ir kruytākas... nu nevar kristietis tikai jūsmot... vajag segumu, vajag Bībeli, vajag izzināt savu ticību ar..... citādi, kad runas par elementārām lietām, cilvēks nezina atbildes. a tik jūsmo... Gars vadot... nu sanāk kā no kādas Prieka vēsts.... (nu vismaz pie mums pie daudziem jauniešiem - izbijušiem alfistiem tā sanāk)....
rainars
# Iesūtīts: 2009.12.17 15:55:49
Pirmā iemīlēšanās un Bībele saka ka lai neatdziestot.

Atkl.2:2 Es zinu tavus darbus un pūles, tavu pacietību un ka tu nevari panest ļaunus cilvēkus un esi pārbaudījis tos, kas saucas par apustuļiem, bet nav, un esi atradis tos par melkuļiem.
3 Tev ir pacietība, tu esi grūtumu nesis Mana Vārda dēļ un neesi piekusis.
4 Bet Man pret tevi ir tas, ka tu esi atstājis savu pirmo mīlestību.
5 Tad nu pārdomā, no kā tu esi atkritis; atgriezies un dari pirmos darbus. Bet, ja ne, tad Es nākšu pie tevis un nostumšu tavu lukturi no tā vietas, ja tu neatgriezīsies.

Domājams ka tas ir Dievs kas visu vērsīs par labu ne jau tas ka kādam kas nav pieņemams .Kā lai zinām kā jābūt.Apustuļu darbos daudz lietu redzam ko Svētais Gars darījis caur ticīgajiem.
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2009.12.17 17:25:38
Nav nekaada pieredze nedz ar pashiem kursiem nedz to beidzeejiem... Taakaa nevaru ne par ne pret teikt... Bet ja cilveeki sakaas, ka tamdeelj Dievu atrod un atgriezhas... tad jau laba manta!
rainars
# Iesūtīts: 2009.12.17 18:09:01
Jošs Mulders paldies .Tev patiešām ir teikt arī tad ja nav ko teikt.
vnk nvk
# Iesūtīts: 2009.12.21 14:14:08
es tikai gribu teikt, ka sākumā, kad uzzināju par Alfa kursu domāju, ka tas ir nesalīdzināmi pārāks par Svētdienas skolu vai katehēzi, bet tagad uzskatu, ka Alfa un Svētdienas skola vai katehēze pēc rezultāta ir gandrīz tas pats.
Ingars
# Iesūtīts: 2009.12.21 15:43:53
Nez no kurienes tāds skepticisms, varbūt jums pie neriktīgiem mācītājiem trāpījies vai arī paši spriežat par to, ko nemaz neesat redzējuši. Vismaz tur kur es biju alfa kursos nebij vis nekāda tukša jūsmošana, bet gan nopietna garīgā barība

Domājams ka tas ir Dievs kas visu vērsīs par labu ne jau tas ka kādam kas nav pieņemams .Kā lai zinām kā jābūt.Apustuļu darbos daudz lietu redzam ko Svētais Gars darījis caur ticīgajiem.

Jau tas vien, ka alfas kursā ir iekļautas tādas luterāņiem nepieņemamas tēmas, kā Svētā Gara manifestācijas, dziedināāsnas brīnumi utt. šodien. Es domāju, ka tas noteikti ir Svētā Gara darbs. Un pamazām sāk jau arī beigties tā "svētdienas atsēdēšana" un kristieši arī iekš LELB sāk pamazām "aizdegties".

Un es arī pats esmu pēdējā laikā sapratis, ka būt kristietim ir kas vairāk, kā svētdienā aiziet uz baznīcu. Ir vajadzīgas mazās grupiņas, ir vajadzīgas bībeles stundas, misijas darbs, iet uz lielām pie cillvēkiem, meklēt, kur pielikt palīdzīgu roku, galugalā Kristus grib caur mums darboties
Jānis Ginters
# Iesūtīts: 2009.12.21 16:22:20
Alfa kurss pilnībā nevar aizstāt iesvētes mācību, toties lielu daļu no iesvētes mācībā mācītā tas var segt. Nedomāju arī , ka to var arī salīdzināt ar pēdējo. Nozīmīgais alfa kursā ir tā metode, kas ļauj cilvēkam brīvi un nepiespiesti justies kā aicinātam un gaidītam viesim, kā arī nebaidīties kļūdīties, jo diskusiju grupā "nepareizās atbildes nav". Kā katrai metodei tai ir savas priekšrocības un savi trūkumi. Katrā ziņā uzskatu to par labu, noderīgu metodi.
Jaunajā Ģertrūdes draudzē jau esam noturējuši 7 kursus. Ja interese, pēc pāris stundām 7.00 vakarā, Alfa kursa noslēguma svinības, laipni lūgti!

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 109 , pavisam kopa bijuši: 36977