atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Atļauj reģistrēt autonomas draudzes
Paulus
Iesūtīts: 2009.10.07 13:39:02
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 7.oktobrī, pirms otrā lasījuma atbalstīja grozījumus Reliģisko organizāciju likumā, kas paredz tiesības veidot autonomas draudzes, precizējot nosacījumus to reģistrācijai.

AutorsZiņas teksts
Paulus
# Iesūtīts: 2009.10.07 13:55:39
„Komisija, sadarbojoties ar tradicionālo reliģisko konfesiju pārstāvjiem, ir izstrādājusi priekšlikumus grozījumiem Reliģisko organizāciju likumā. Komisijas piedāvātie priekšlikumi nodrošinās indivīdu pamattiesības, vienlaicīgi ievērojot arī baznīcas tiesības darboties saskaņā ar savām kanoniskajām normām,” norāda komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Grozījumi paredz no likuma svītrot normu, kas ierobežo iespējas veidot autonomas draudzes gadījumos, kad konfesiju kanoniskie noteikumi nepieļauj šādu draudžu darbību. Turpmāk draudzi varēs reģistrēt, ja tās nosaukums neietver maldinošas ziņas par reliģiskās organizācijas tiesisko formu, darbības mērķiem un veidu, kā arī par tās piederību reliģiskajai savienībai (baznīcai). Šie paši reģistrācijas noteikumi attieksies uz draudzi, kas neatzīst savu piederību likumā noteiktajā kārtībā jau reģistrētai reliģiskajai konfesijai.

Tāpat grozījumi nosaka, ka reliģisko organizāciju nosaukumam un konfesionālajai piederībai nepārprotami jāatšķiras ne tikai no Uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem un reģistrācijai pieteiktajiem reliģisko organizāciju un to iestāžu nosaukumiem, bet arī no citu uzņēmumu nosaukumiem.

Tieslietu ministrija iepriekš norādījusi uz šādu grozījumu nepieciešamību, lai nodrošinātu Eiropas cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūrā pausto atziņu ieviešanu nacionālajos tiesību aktos. Arī Tiesībsarga birojs atzinis, ka, valsts, liedzot reģistrēties draudzēm, pārkāpj Satversmē noteiktās tiesības, tādējādi nenodrošinot reliģijas brīvības aizsardzību un, iespējams, aizskar arī personām garantēto vārda brīvību, pulcēšanās un biedrošanās brīvību u.c.

Lai sekmīgāk risinātu reliģisko organizāciju īpašumu jautājumus, likumprojektā arī ietverta norma, kas nosaka, ka Tieslietu ministrijas izveidotā struktūrvienība, kura kārto reliģisko lietu jautājumus, sniedz atzinumu tiesai lietās par nelikumīgi atsavināto īpašuma atgūšanu, ja īpašumu ir pieprasījušas vairākas reliģiskas organizācijas.

Par likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimā.

Paulus
# Iesūtīts: 2009.10.07 13:56:36
Šķita, ka luterāņiem, ņemot vērā nebeidzamo LELB un KLB strīdu, šī ziņa interesēs
Mulders
# Iesūtīts: 2009.10.07 13:58:14
A es iisti nekad neiru sapratis sho regjistraaciju!

Bez ieraksta kaut kaadaa DB, kaadas veel ir konsekvences...???

Nu tjipa "Dzhedaju Kosmiskaa Draudze" UN?

Kas no taa visa izriet?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.10.07 14:24:56
Ctulhu... bzz... a nafig tad religjisku draudzi, kaapeec ne prosto sabeidrisku organizaaciju??? Kur taa "religjiskuma" dalja izlien?

Ir kaadi papildus pienaakumi/tiesiibas ierobezhojumi/pieljaavumi!

Lab vienu es zinu... religjiska organizaacijaa ir viens spec pants darba likumdoshanaa, var nepienjemt darbaa citticiibniekus un nepakljuut zem diskriminaacijas panta peec religjiskaas piederiibas!
Balss
# Iesūtīts: 2009.10.07 14:34:44
Šķiet, ka ortodoksajai baznīcai ir zināmas problēmas ar kādām draudzēm, kuru vadībā iekortelējušies veiklie zēni , kas cenšas ieraut nāsīs draudžu lielos zemes īpašumus.
Mulders
# Iesūtīts: 2009.10.07 14:38:04
Balss... nu tas, ka tas viss notiek deelj Ortodoxu kashkjiem, tas zinaams!

Tachu iisti ar tiem iipashumiem nav skaidrs...

Imo LV juridiski iipashumtiesiibas nosaka ieraksts Zemesgraamataa!

Ja saakotneeji iipashums piedereeja "lielajiem zeeniem", tad "mazie zeeni" var shkjelties zalji palikdami, zemi vinji nevar sev dabuut... Un otraadi, ja zeme regjistreeta uz mazo zeenu pleciem, tad lielie nevar shiem to zemi atnjemt ja shie izdomaa aiziet!

Tas pats bardaks ir LELB... ieraksts ir Zemesgraamataa... a LELB katu kaaadaas satversmees ir ierakstiits, ka ja LELB draudzei pieder zeme (zemesgraamataas ieraksts) tad vienalga, zeme pieder LELB (bez ieraksta)... Summaari tas ir bardaks... jo aiz kaada paarbiilja lai bazniicu ieksheejie "regjistri" buutu valstij saistoshi?
Balss
# Iesūtīts: 2009.10.07 15:22:46
Mulders
Varbūt tomēr ir labi, ka veiklajiem zēniem tiek apgrūtināta draudzei (resp., Baznīcai kā ticīgo kopumam) piederoša un evaņģēlija pasludināšanas mērķiem lietojamas mantas ieraušana nāsīs?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.10.07 15:27:22
Balss, es nezinu vai labi vai slikti... Es vispaar briinos kaapeec papildus likumus vajag ieviest lai reguleetu kaut kaadas mantiskas darbiibas! Ja ir regjistreeta draudze un tai pretiim zemezgraamataa regjistreeta zeme... tad manispeec tur viss arii izbeidzas un visaadi "papildus likumi" var ieseeties...

Ilji tas kaut kas no viiru/sievu attieciibaam... ja shkiraas, tad mantu dala shitaa un taa... Ja viens nomirst, manta paliek otram... etc?
Balss
# Iesūtīts: 2009.10.07 15:53:00
Mulders
Nezinu, varbūt...
Bet iedomājies realitātei ļoti tuvu scenāriju - laukos maza draudzīte. Jaunie aizdevušies uz skolām un ārzemēm. Draudzei no seniem laikiem kāds novēlējis mantojumā savu namiņu draudzes pasākumiem vai mācītāja dzīves vietai.

Šitādā draudzītē uzrodas kāds veiklais zēns, ļaujas ievļēties amatos, tad ņem un nokārto ar pāris cilvēciņu parakstiem kļūšanu par autonomajiem, tad pats sev uzdāvina vai simboliski pārdod namiņu un zemīti, uz kuras pēc tam forši uzvārās.

Bet, ka novēlētājs to bija domājis pavisam citam nolūūkam - resp., lai tas kalpotu galvenajam draudzes (baznīcas) mērķim - evaņģelija izplatīšanai, ar to ziedotāja mērķis tiek pilnīgi sagrozīts.

Tāpēc šī kopējā Baznīcas pārraudzība itin nemaz, manuprāt, nav slikta.
Mulders
# Iesūtīts: 2009.10.07 15:54:55
Balss, slikta varbuut nav... tik juridiski bezzobaina! Teicu jau Bazniicas regjistri nav ukazs zemesgraamataam Tur taa beeda!
Aivars
# Iesūtīts: 2009.10.07 18:29:49
Nūū šitam nav nekāda sakara ar `veiklajiem zēniem`, tikai ar dažu denomināciju ambīcijām. Zinu gadījumu, kur zem tā paša `pareizā` Maskavas patriarhāta, viena PB draudze pasēja īpašumus, pilnvarojot īpašumu apsaimniekotāju, un pēc otrās pakāpes darījumiem, zemes jau bija nonākušas `labticīgā pircēja` īpašumā, no kura vairs nav iespējams neko attiesāt. Cik zinu arī LELB praksē ir gadījies visādi `norauties` līdz pat pavisam svaigiem piemēriem. Drīzāk viss stāsts ir par `oriģinālo produktu un pakaļdarinājumiem` .
Uldis
# Iesūtīts: 2009.10.07 20:29:49
Mulders

Vai nu tu esi, vai arī izliecies naivs. Šī likuma norma tika izveidota, lai, piemēram, neizveidotos otra luteriska draudze - pareizāk, baznīca. Īpašumu jautājums šeit arī nebija mazsvarīgs.
Aivars
# Iesūtīts: 2009.10.07 20:37:32
Uldis
Kā Tu te iedomājies to īpašumu jautājumu?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.10.07 20:41:34
Uldis, a kas to var aizliegt... Vot eju un regjistreeju "Kosmosa Luteraanju Draudze" un viss... LELB staav pie ratiem un kuuko!
Uldis
# Iesūtīts: 2009.10.07 20:45:28
Mulders

LELB staav pie ratiem un kuuko! - "tur jau tas suns ir aprakts". LELB Konsistorija līdz šim bija uzlikusi milzīgu ķepu šajā jautājumā.
Mulders
# Iesūtīts: 2009.10.07 20:55:21
Uldis, bet nevar jau viņi aizliegt... Elementāri!
Uldis
# Iesūtīts: 2009.10.07 20:59:09
Mulders

Redzi, ka var gan. Valsts vienkārši nereģistrēja. Vai arī uzlika tādus nosacījumus reģistrācijai, kas ir visai grūti izpildāmi un kas attiecībā pret pašu LELB neattiecas.
Kundali
# Iesūtīts: 2009.10.08 09:28:19
Tad jau tagad no baznīcas izdzītie mācītāji rullēs. Vot, nezinu, zem kāda statusa varētu "brīvticīgo draudzes" palīst apakšā. Jo tur sajaukums - luterāņi, katoļi, nepieskaitāmie pie baznīcas, dievturi utml.
indriķis
# Iesūtīts: 2009.10.08 17:41:41
Šī ziņa jau neattiecas uz luterāņiem, kuriem arī līdz šim nav nekādu kanonisko ierobežojumu un ir bijusi iespēja reģistrēt autonomas draudzes. Bet pravoslavu hierarhiem gan tagad būs konkurence.

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 43 , pavisam kopa bijuši: 33067