atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par kristīgu dzīvi ikdienišķs jaut. par darbu
dorinda
Iesūtīts: 2008.04.16 12:30:38
Labdien!
Vai Jums Jūsu profesijā nekad nerodas...nu, ja ne gluži dziļi konflikti (jo tad jau gan būtu jāiet prom no darba) ar savu kristīgo pārliecību, tad vismaz kādi vairāk vai mazāk pretrunīgi jautājumi...??? Ja jā, kā rīkojaties?
Es, piemēram, strādāju reklāmas jomā, nekas konkrēts nekristīgs gan man par laimi nav jādara, bet, kā redzu kaut vai še forumā, ir cilvēki, kas šo jomu pašu par sevi uzskata par samaitātu un ļaunu. Ir konkrētas reklāmas, kas man nav pieņemamas, nav gan nācies ar tām strādāt, bet, ja būtu....? Un domāju līdzīgas situācijas var rasties daudzu jo daudzu profesiju ikdienā - ko varu iztēloties vispirms: skolotājiem, žurnālistiem, juristiem (ideoloģiski iemesli), māksliniekiem tāpat, pat frizierim, kosmetologam varētu būt kas pret pārliecību jāveido..utt
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.04.16 12:39:18
Lai tēmu ieraudzītu kopējā, vajag vienu komentu vismaz!

Piemēram, vai es piedalītos atomieroču vadības sistēmu programmēšanā. No malas skatoties - domāju ka jā, bet ja būtu patiesi tas jādara, vai nedod Dievs nāktos baudīt praksē sava darba "augļus" varbūt mainītu domas!

Atbilde - nezinu! Dzīve nav situsi mani ar tādiem pārbaudījumiem, un ceru, ka nesitīs!

Un cik atbildības ir tam, kas organizē darbu, un cik atbildības cirvim kas cērt?
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.04.16 12:42:43
dorinda
še forumā, ir cilvēki, kas šo jomu pašu par sevi uzskata par samaitātu un ļaunu.
Tie cilvēki nebija kristieši, bet viens ateists Ctulhu un otrs - es, "nepieskaitāmais" :-)
Balss
# Iesūtīts: 2008.04.16 12:42:45
Kristietim vienmēr būs jādzīvo spriedzē un atbildībā un lēmumu pieņemšanā. Dievs mūs nav veidojis par robotiem ar gatavām iznstrukcijām. Tātad tev nekad nebūs gatavas atbildes. Katru reizi būs jāizšķiras, jāpieņem lēmums, meklējot vadību un padomu no Svētā Gara.
dorinda
# Iesūtīts: 2008.04.16 12:48:50
KarotesNav ahaa, skaidrs bet nu arī kristietim tur var būt nepieņemamas lietas...var jau protams, taisīt savu kanotri `kristīgas reklāmas kristīgiem produktiem` (nu tā kā piem. skolotājiem ir dažas kristīgās skolas, kur strādāt) bet nez vai tam būtu pieprasījums un vai tas tomēr sanāktu diezko kristīgi...
dorinda
# Iesūtīts: 2008.04.16 12:49:21
Balss jā, nu apmēram tā es arī eju...
Mulders
# Iesūtīts: 2008.04.16 12:50:10
dorinda, fixi vien kāda organizācija "Ķetna" skrietu pie RApsīša par kaut kādu diskrimināciju vai kaut ko no tās sērijas!
Ingars
# Iesūtīts: 2008.04.16 12:56:45
nu reklāmas būtība cik saprotu ir informēt un pārliecināt par savas konkrētas preces nepieciešamību. Diez vai tur ir kas slikts, kamēr netiek melots
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.04.16 13:00:00
Ingars
reklāmas būtība cik saprotu ir informēt un pārliecināt par savas konkrētas preces nepieciešamību
Tas teorijā, bet praksē uzdevums ir ievilināt, iepaticināt potenciālo pircēju.
Tas pats par sevi ir pēc būtības melošana un krāpšana.
Otrkārt, reklāma ir gatava reklamēt dajebko, bet ir dažas lietas, ko kristietis nereklamēs. Piemēram, atnāk ateisti, un viņiem jāizgatavo plakāti "Dieva nav"?
dorinda
# Iesūtīts: 2008.04.16 13:02:03
Ingars parasti jau grūti melu robežu novilkt nezkāpēc..Bet man gan vairāk `sit` bieži redzamais mākslinieciskais risinājums, kas manipulē ar reliģiskiem vai kristīgiem simboliem (piem. dominas reklāmas) lai gan no otras puses tas tiki liecina cik dziļi tomēr kristīgā kultūra ir vismaz rietumu civ. cilv. prātos..pat neapzināti..
Vai kādam no citas jomas ar ir gadījies kāds pārdomu mirklis?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.04.16 13:02:16
Tas pats par sevi ir pēc būtības melošana un krāpšana.

Nav gan, ja vien netiek par axiomu pasludināts, ka neviens negrib to ko viņam piedāvā reklāmas! Tas ir tāds buntavnieka stāvoklis, ka es noteikti atteikšos no jebkā, ko man piedāvā, un pofig ja izrādās, ka man to tiešām arī vajag!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.04.16 13:03:36
dorinda, Rietumu kultūra kā mačalka ir piesūkusies ar Kristietību, tik tālu, ka paši Rietumi jau vairs nespēj izšķirt, jo nav jau no kā izšķirt! Jākļūst par Budistu, lai ieraudzītu Rietumu kristīgumu!
Ingars
# Iesūtīts: 2008.04.16 13:04:25
dorinda, zini, ko, ieteiktu tev ar šo jautājumu pie mācītāja griezties, es toč nezinu
Ingars
# Iesūtīts: 2008.04.16 13:06:07
Mulder, KLB biedri minēja kādas atšķirības starp kristīgo kultūru un kristīgo baznīcu.

Tāpat arī piemēram - kādam patīk austrumnieciskā stilā iekārtot dzīvokli, klausīties to mūziku, taču tas nebūt nenozīmē, ka viņš ir hinduists pēc pārliecības
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2008.04.16 14:20:40
dorinda

Gandrīz neviens darbs pats par sevi nav slikts. Šodienas sabiedriskā iekārta teorētiski ir izslēgusi tādus darbus pēc būtības. Taču ir virkne darbu, kas vairāk ir pakļauti iespējamam konfliktam ar sirdsapziņu. Pirmkārt droši vien tur būtu visi vadošie amati (lēmumu pieņemšana, darbinieku rīcības izvērtēšana, atbildība par cilvēkiem utt.).
Savukārt visi intelektuālie darbi, starp kuriem ietilpst arī reklāmas industrija, izskatās, ir Velnam arī visnotaļ tīkami. Tā kā mums formāli galvenokārt sekas ir pieņemts vērtēt pēc fiziskajām darbībām un ietekmes, tad intelektuālās/garīgās darbības jomas paliek it kā tīrākas. Taču tā ir tikai formāli, bet ne patiesībā.

Dominas reklāma ir labs piemērs. Nu jau esmu aizmirsis precīzo saturu, taču, ieraugot to, bija sajūta, kā kāds man uzspļautu. Reklāmisti to uztver par izdevušos reklāmu, jo es nepaliku vienaldzīgs, tapu uzrunāts, līdz ar to informēts. Tāpat man riebjas uzzināt, ka BMW savus Mini markas auto īpaši reklamē geju aprindās. Utt.
Kāds ir izdomājis šos reklāmu tēlus un sižetus, kāds ir precīzi zinājis un plānojis, kādu efektu tā izraisīs. Esmu strādājis ar profesionāliem reklāmistiem un zinu, cik precīzi tās tiek pamatotas. Kurš ir atbildīgs, kurā līmenī kāds cilvēks ir atdevis daļu savas sirdsapziņas Velnam? Autors, mākslinieks, projekta vadītājs, radošais direktors, fotogrāfs, ofseta salicējs? Grūti pateikt, taču diezgan droši, ka jo tuvāk lēmuma pieņemšanai, jo vairāk atbildības - gan līdzcilvēku, gan Dieva priekšā. (ir arī Rakstu citāti, ar kuriem to pamatot)

dorinda, Tev noteikti ir interesants darbs, kurā vari gūt prieku un dot savu devumu sabiedrībai. Lūdzies, t.sk. par savu uzņēmumu, savu priekšniekiem, lai nāk svētīgi darbi.

Vēl arī šādās situācijās rodas jautājums ne tikai kā rīkoties, bet arī kādas būs manas rīcības/atteikuma sekas. Vai atsakoties, es novēršu to (slikto darbu)? Ja tas notiek tik vai tā, taču to izpilda citi? Vai man kaut kas no tā mainās? Šādi jautājumi var tikai uzrādīt izšķiršanās līmeni, taču viennozīmīgas atbildes tāpat nav.

Domāju, jālūdz Dieva vadība un drosme rīktoies atbilstoši Dieva vadībai. Noteikti varētu palīdzēt dzīvē pieredzējušāka brāļa/māsas vai macītāja padoms.

Es reiz par līdzīgu tēmu biju runājis ar mācītāju. Kaut pats biju jau gana izanalizējis situāciju, šī saruna un kopīga lūgšana noteikti palīdzēja.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.04.16 14:27:39
Mulders
Nav gan, ja vien netiek par axiomu pasludināts, ka neviens negrib to ko viņam piedāvā reklāmas!
Daži noteikti grib, bet daži atkal mierīgi iztiktu bez, bet svārstās. Un reklāma pagrūž viņus vajadzīgajā virzienā. :-)
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.04.16 14:29:40
Un reklāma pagrūž viņus vajadzīgajā virzienā. :-)

Tb ja svārstās, tad tu automātiski saki - nevajadzīgs virziens? A reklāma saka - vajadzīgs Un daži nobirst tavā pusē un daži viņu pusē - visi laimīgi

Tas jau ir globālais... Kaujas notiek par svārstīgajiem! Un abas puses mēģina ne tikai pārsvērt uz savu pusi, bet arī "iebalsot" sev izdevīgus likumprojektus, kas viņu situāciju uzlabo!

Bet... tā ir demagoģija un sofistika, teikt, ka otra komanda negodīgi spēlē, ja tā spēlē noteikumu ietvaros un spēlē labāk!
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.04.16 14:31:12
Mulders
A es teicu:
"daži atkal mierīgi iztiktu bez , bet svārstās"
Mulders
# Iesūtīts: 2008.04.16 14:32:06
KN, tas "iztikas minimums" ir baigi peldošā tēze!

Kāds iztiek ar 300Ls, bet citam ar 1000 ir par maz!
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.04.16 14:36:38
Mulders
Kaujas notiek par svārstīgajiem!
Jā, tieši - "kaujas par". Pamata doma - uzvārīt pēc iespējas lielāku čunguru. Nevis, piemēram, kā tas būtu kristīgi, tirgot preci, jo pēc tās ir pieprasījums un pati prece derīga un laba, bet gan mēģināt pārdot jebkuru preci pēc iespējas lielākos apjomos, izmantojot visus paņēmenus, kas ar likumu nav aizliegti! Piemēram - taisām cigarešu reklāmu, pārdodam kovboja identitāti un uzvārāmies!
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2008.04.16 14:39:37
>``Gandrīz neviens darbs pats par sevi nav slikts. ``
Krupjee? Narkotirgonis? Prostituuta?


Ctulhu, pievērs uzmanību apstākļa vārdam "gandrīz".

Paldies, tomēr Tu labi norādīji uz nepilnību manā apcerējumā.
Sabiedrība (valsts) slikto profesiju novēršanā (vismaz leģitīmā līmenī) bija sasniegusi nopietnu progresu, taču tagad diemžēl notiek regress, īpaši Eiropas ietekmē un cilvēku neticības dēļ. Tagad jau ir sācies tas, ka ar likuma spēku tiek akceptētas sliktās profesijas, kā arī uzspiesta nelietīgu darbu izpilde atsevišķos gadījumos. Kaspars Dimiters nesen paralēlā diskusijā šo problēmu pieminēja.

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 6 , pavisam kopa bijuši: 5417