atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par kristīgu dzīvi Slikta kompānija
Balss
Iesūtīts: 2008.03.08 13:06:05
Dažas domas no K.S.Lūisa The Problem of Pain:
Mums jāsargās no domas - visi dara tā. Ja jau visi cilvēki ir tik samaitāti, kā kristieši to apgalvo, tad taču tas ir piedodami. Ja visi izkrīt eksāmenā, tātad eksāmens ir bijis par grūtu? Arī skolotāji domā tāpat līdz tam brīdim, kad uzzina, ka citā skolā gandrīz visi eksāmenu ir izturējuši.
Daudzi no mums ir to piedzīvojuši - skolā, armijā, darba vietā, kur šāda neglīta, slikta rīcība tika uzskatīa par normu, bet citāda uzvedība - par naivi ideālistisku, donkihotisku. Izejot no šīs mūsu sabiedrības un nonākot citā, mēs ar izbrīnu piedzīvojam, ka tā rīcība, kas mums likās normāla, šeit tiek uzskatīta par pilnīgi neiedomājamu, bet mūsu donkihotisms - par godīguma minimumu. Tas, kas mums bija licies kā stulbi sirdsapziņas pārmetumi, izrādās bijuši mūsu patiesi gaišie brīži.
Vai iespējams, KA VISA CILVĒCE IR ŠĀDA ĻAUNU TIKUMU VIETA, KURĀ MAZS GODĪGUMS TIEK USKATĪTS PAR VARONĪGU TIKUMU, BET SAMAITĀTĪBA - PAR PIEDODAMU NEPILNĪBU?
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
Balss
# Labojis Balss: 2008.03.08 13:06:29
Dažas domas no K.S.Lūisa The Problem of Pain:
Mums jāsargās no domas - visi dara tā. Ja jau visi cilvēki ir tik samaitāti, kā kristieši to apgalvo, tad taču tas ir piedodami. Ja visi izkrīt eksāmenā, tātad eksāmens ir bijis par grūtu? Arī skolotāji domā tāpat līdz tam brīdim, kad uzzina, ka citā skolā gandrīz visi eksāmenu ir izturējuši.
Daudzi no mums ir to piedzīvojuši - skolā, armijā, darba vietā, kur šāda neglīta, slikta rīcība tika uzskatīa par normu, bet krietna, godīga - par naivi ideālistisku, donkihotisku. Izejot no šīs mūsu sabiedrības un nonākot citā, mēs ar izbrīnu piedzīvojam, ka tā rīcība, kas mums likās normāla, šeit tiek uzskatīta par pilnīgi neiedomājamu, bet mūsu donkihotisms - par godīguma minimumu. Tas, kas mums bija licies kā stulbi sirdsapziņas pārmetumi, izrādās bijuši mūsu patiesi gaišie brīži.
Vai iespējams, KA VISA CILVĒCE IR ŠĀDA ĻAUNU TIKUMU VIETA, KURĀ MAZS GODĪGUMS TIEK USKATĪTS PAR VARONĪGU TIKUMU, BET SAMAITĀTĪBA - PAR PIEDODAMU NEPILNĪBU?
Ingars
# Iesūtīts: 2008.03.08 13:29:55
Jā un ne tikai iespējams, bet tā arī ir. Patiesībā tādi jēdzieni kā kārdinājums, grēka valdzinājums attiecas tikai uz kristiešiem, jo tie, kas nav kristieši arī nemaz netiek kārdināti, jo viņi dzīvo grēkā un grēks ir norma - ja kāds labprātīgi dodas ļaunuma rokās, tad to nemaz nav vajadzīgs vilināt ar ēsmu, bet tas kā izsalkusi zivs ķeras uz plika āķa. Kārdināšana ir tad, kad tu apzinies, ka kaut ko nedrīksti, bet tomēr tas vilina, savukārt neticīgajiem tas nav aktuāli, jo viss viņiem ir relatīvs un vienīgā mēraukla ir paša vēlmes, viņi neizjūt kārdināšanu kā kārdināšanu, bet gan kā dabisku vajadzību, viņus nevajag kārdināt jo viņi jau dzīvo kārībās
sniegaodzina
# Iesūtīts: 2008.03.08 19:04:26
šausmas, vai tad tiešām jums šķiet ka visi nekristieši dzīvo izvirtībās un netiklībās??? ziniet pastav jau ari etikas normas un tamlidzigi, nav jau obligati jalasa bibele, lai zinatu, kas ir pareizi un kas nav. pec tevis sacita, ingar, sanak ka visi nekristiesi kaut kadi drausmoni ir. un kapec doma ka zini ko izjut/neizjut nekristiesi, ja pacs sevi sauc par kristieti?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.03.08 21:01:25
sniegodzina, a no kurienes tu izroc savu eetiku un kaapeec to uzskati par veeraa njemamu?
klusētājs
# Labojis klusētājs: 2008.03.08 23:25:37
mmm....drīzāk jautājums par to,vai citu cilvēku pieredze var palīdzēt/palīdz atrast Dievu un kā bonusu savu esamības veidu?
Balss
# Iesūtīts: 2008.03.09 00:03:59
Vai iespējams, KA VISA CILVĒCE IR ŠĀDA ĻAUNU TIKUMU VIETA, KURĀ MAZS GODĪGUMS TIEK USKATĪTS PAR VARONĪGU TIKUMU, BET SAMAITĀTĪBA - PAR PIEDODAMU NEPILNĪBU? (C.S.Louis)

Vai mēs neatrodamies tādā kā karantīnas nodaļā?... Visi mēs inficētie?
sniegaodzina
# Iesūtīts: 2008.03.09 10:37:00
mulder, citu religiju parstavji drosi vien savu etiku nem no savas religijas. a tiem kam religjas nav kā man, nem no dzives.mana ētika ir "izrakta" no sajūtam, kas ir slikts, kas labs, un vispār zināmām normām. pamatideja, kas ir vispārzināma - nedari otram to, ko negribi lai tev dara vai ari rēķinies ar sekām. man pazīstamiem ari ir tādi pasi, līdzīgi uzskati, kā man, lai ari pēc reliģiskās piederības viņi ir gan kristieši, gan neticīgie, ari tādi, kam patīk joka pēc paburties. Verā ņemama ir mana ētika jo tāda ir ari ntajiem citiem cilvēkiem. Nu un tev nešķiet, ka nekristieši var būt ari superīgi cilvēki? Vai tu draugus izvelies balstoties pēc reliģiskas piederības? Nešķiet, ka tā vari palaist garam iespēju būt kopa ar lieliskiem cilvēkiem, kam ir atšķirīgs viedoklis? Jeb visiem taviem draugiem ir identiski uzskati kā tev? Nav garlaicīgi? piemeram iepazīsties kādā ballītē ar sievieti, kas tev simpatizē, bet tad uzzini, ka viņa nav kristiete Ko tu ? Pagriezīsies un iesi prom?
sniegaodzina
# Iesūtīts: 2008.03.09 10:39:17
balss, "Vai iespējams, KA VISA CILVĒCE IR ŠĀDA ĻAUNU TIKUMU VIETA, KURĀ MAZS GODĪGUMS TIEK USKATĪTS PAR VARONĪGU TIKUMU, BET SAMAITĀTĪBA - PAR PIEDODAMU NEPILNĪBU? (C.S.Louis)``- nu bet nav taču tā!
Balss
# Labojis Balss: 2008.03.09 15:08:01
sniegaodzina
nedari otram to, ko negribi lai tev dara
Šis, mīļā odziņ, ir nedaudz pārfrazēts Bībeles t.s. Zelta likums... Vai Tev neliekas, ka šāda ētika - pat neapzinoties vairs tās izcelsmi - tomēr nāk no kristīgās sabiedrības pamatprincipiem, kas ir bijuši visas Eiropas sabiedrības daudzmaz akceptēti gadu simtiem?
nu bet nav taču tā!
Par to cilvēces samaitātību. Cik bieži tev (man, mums visiem) negadās, ka mēs gan gluži labi zinām, kā vajadzētu, bet - iznāk kā vienmēr... Un tad mēs sev kaut kā piedodam - nu, tā gadījās... Kam negadās? Un vai mēs nebrīnāmies par tiem, kas nekad nebrauc bez biļetes, maksā visus nodokļus, nepārsniedz ātrumu, nemānās - nu, kaut vai šīs visvienkāršākās, no ārpuses redzamās lietas? Tie taču ir jocīgie, vai ne?
sniegaodzina
# Iesūtīts: 2008.03.09 15:47:07
1.nu ļoti labi ja ētika nāk no kristietīgās sabiedrības pamatprincipiem . tad jau kristiesiem vajadzetu atbalstit etiku, nevis prasit "a no kur tu izroc savu eetiku". etika= gandriz tas pats kas Bibeles pamatveribas, iznemot Dieva godāšanu. tatad viss ir ok.
2."Un vai mēs nebrīnāmies par tiem, kas nekad nebrauc bez biļetes, maksā visus nodokļus, nepārsniedz ātrumu, nemānās - nu, kaut vai šīs visvienkāršākās, no ārpuses redzamās lietas? Tie taču ir jocīgie, vai ne?" tie manuprat ir vai nu cilveki, kas nu tiešām nav samaitati(par ko es saubos) vai ari visticamāk cilveki, kas baidās riskēt, jo nevelas piedzivot iespejamas neveiksmes-pieķeršanas sekas. nav ko prasit neiespejamo, kristiesu izpratnē pieļauju -sekojot Jēzus piemēram, visiem but tikpat labiem. piemeram skatijies Latvijas lepnumu vai Degpunkta gada varoņu apbalvošanas cermoniju? tur nu tiešam bija pašaaizliedzigi cilveki, kas nebaidijas risket pat ar savu dzivibu, palidzot citiem. ta ka ir ari fantastiski cilveki uz Zemes!
*Ruksis [83.99.194.105]
# Iesūtīts: 2008.03.09 19:07:48
nedari otram to, ko negribi lai tev dara. Šis, mīļā odziņ, ir nedaudz pārfrazēts Bībeles t.s. Zelta likums.. Apzināti vai neapzināti meli! Nav tāda Bībeles "zelta likuma." Ir ētikas "zelta likums", kas sastopms praktiski jebkurā attīstītā pasaules uzskata sistēmā. Aprobežošos tikai ar citātu no senindiešu eposa "Mahabharata" (~ p.m.ē. 400): "Lūk patiesa taisnīguma būtība: attiecies pret citiem cilvēkiem tā, it kā attiektos pats pret sevi. Nedari savam kaimiņam nekā tāda, ko nevēlētos, lai viņš tev nodarītu nākotnē." Kristietība "zelta likumā" neienes neko jaunu un oriģinālu, nepasaka neko tādu, kas nebūtu jau pateikts krietni agrāk pirms tās.
Ingars
# Iesūtīts: 2008.03.09 19:50:29
sniegodziņ tās ētikas normas ir gan un tā ir sirdsapziņa, ko Dievs ikvienam devis kopš dzimšanas, BET sirdsapziņai ir viens trūkums - ja tā neapzinās Dievu un Dieva gribu kā absolūtu, tad tās ētikas normas ir tāds stipri relatīvs jēdziens - kā man kurā brīdī ir izdevīgāk un es tev saku - ja DIevs neirobežotu ļaunumu un pieļautu to pilnībā, tad jebkurš cilvēks izdarītu jebkuru grēku, vajag tikai noteiktu situāciju un apstākļus un visgodīgākās meitenes kļūst par pavieglām, viscēlsirdīgākie vīri paliek par neliešiem, jo viss kas ir ārpus Dieva ir ļaunums.

Un vislielākā netiklība un izvirtība ir novēršanās no Vienīgā patiesā Dieva, no šī grēka ceļas visi pārējie. Kas ir ētikas normas? tici man - ja Dievs ļautu tevi pārbaudīt pāri taviem spēkiem tev būtu nospļauties par ētiku, cilvēka prāts ir tik nepastāvīgs, tik viegli iespaidojams
sniegaodzina
# Iesūtīts: 2008.03.09 20:37:35
"ja Dievs ļautu tevi pārbaudīt pāri taviem spēkiem tev būtu nospļauties par ētiku" nu un šādā pašā situācijā tu apgalvo ka kristietim nebūtu nospļauties par Bibelē rakstīto??? kaut kā neticas...
"viss kas ir ārpus Dieva ir ļaunums``- mani ieintereseja jautajums ārpu tēmas-,kur tad pec kristiesu uzskatiem pe naves nonāk citas religijas ticigie, piemeram musulmaņi tacu skiet pieludza Allahu, kas apmeram ir tas pats kas Bībeles Dievs tikai citadi dēvēts?
un vēl- ari arpus tēmas, bet- vai tev ingar tiesam nav neviena drauga, kas ir nekristietis? vai tu uzskati ka kristiesi ir pārāki par nekristiesiem? vai nevienu nekristieti, kas ir briniskigs cilveks tu nezini?
Balss
# Iesūtīts: 2008.03.09 23:30:34
Zinām, sniegaodzina, zinām jaukus cilvēkus nekristiešus! Tieši tāpēc man viņus no sirds gribas pievest tuvāk Dievam un parādīt - redzi, šeit ir tas Vislabākais, Visvērtīgākais, ko vien cilvēks var iegūt mūžīgā perfektā pilnībā pie Dieva!
Jo jebkurš mūsu, cilvēku, labums ir relatīvs un nepietiekams. Nav itin neviena cilvēka pasaulē, kas godīgi par sevi varētu teikt - es vienmēr esmu bijis perfekti labs, godīgs, taisnīgs... Tāda cilvēka nav Bet Dievs tāds ir! Ko nu? Ceļu mums ir parādījis Kristus. Mums ir iespēja dota - pa to iet!
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.03.10 09:42:03
Balss
nedari otram to, ko negribi lai tev dara. Šis, mīļā odziņ, ir nedaudz pārfrazēts Bībeles t.s. Zelta likums..
Tas ir t.s. Zelta Likums, bet tiešām sastopams ne tikai Bībelē. Piem, budistu tekstā "Dhammapada", 131: tas, kurš meklējot savu laimi, nodara pāri citām būtnēm, kuras tāpat meklē savu laimi - tas savu laimi nesasniegs.


KarotesNav
# Labojis KarotesNav: 2008.03.10 09:45:22
Balss
Ja visi izkrīt eksāmenā, tātad eksāmens ir bijis par grūtu? Arī skolotāji domā tāpat līdz tam brīdim, kad uzzina, ka citā skolā gandrīz visi eksāmenu ir izturējuši.
Ja visi izkrīt eksāmenā, tad:
- vai nu eksāmens bijis par grūtu (bet tad citās skolās notiktu tas pats)
- vai nu skolotājs ir nekur nederīgs (ja jau citās skolās (cik daudzās?) eksāmenu izturējuši)
- vai nu visi skolēni ir nejauši nolasījušies kopā tādi sliņķi, grūtgalvas, utml (maz ticams, tad jau tā ir specskola, bet tur tādu eksāmenu nevar būt).
Rausītis
# Iesūtīts: 2008.03.10 09:49:17
nu un šādā pašā situācijā tu apgalvo ka kristietim nebūtu nospļauties par Bibelē rakstīto??? kaut kā neticas...
Tā ir mana vienīgā cerība – uz Dievu, ka cilvēks, kurš tic Dievam centīsies ievērot bausli ar visu savu spēku un Dievpalīgu (un uzsvaru es liktu tiešu uz pēdējo), aiz tā, ka šis cilvēks negribētu pazaudēt pestīšanas apsolījumu un mūžīgo dzīvību. Jo , ja pazaudēt to, tad zūd arī jēga itam, kas notiek pašlaik.
nevienu nekristieti, kas ir briniskigs cilveks tu nezini
protams, ka ir, bet viņi ir tādi TIEŠI TĀPĒC, jo cenšas dzīvo pēc principa "mīli savu tuvāko kā sevi pašu" (ievērot 7 baušļus bez 3 pirmajiem). Pat ja viņi ir citu reliģiju pārstāvji, jo arī citās reliģijas sludina šo principu. Bet, meitene, sāls jau ir citur. Pat, ja ar 7 baušļiem (un Dievpalīgu) Tu cienīgi nodzīvosi savu dzīvim, būsi kreitna un jauka. UN PĒC TAM? Kas ir tad, ja Tu nespēsi ievērot (un Tu nespēsi pat pēc labākas sirdsapziņas) tos un nodarīsi pāri savam vismīļākajam/iem cilvēkiem. Kā tad Tu tiksi galā? Prasīsi savām iekšējām sajūtām? Bet Tavās "iekšās" nekas cits kā nenormāli pārmetumi nebūs un Tu morāli jutīsies sakauta. Ko tad? Ar šo es gribēju norādīt, ka pirmie 3 baušļi Tev nestu patieso grēka atziņu un sava stāvokļa apzināšanos, un tad jau Tu ķertu pēc evaņģēlija. Jo cilvēks ir lepnāks un morāli pašpietiekamāks, jo sāpīgāks ir ceļš līdz šādai atziņai, bet svētīgs.
Labi, Tev iet labi šajā pasaulē, un lai tā arī būtu līdz Tava mūža galam, bet Tu nevari neredzēt, ka blakus ir pamestie, vientuļie, slimību un nodevību nomocītie, kuri cieš paši nesaprazdami kādēļ.
"Esmera-alda-a, Esmera-alda-a, pasaulē-ē šai sāpes va-alda-a ...."
Zaurs
# Iesūtīts: 2008.03.10 14:43:02
No visa Luisa rakstītā, `Sāpju problēma` nebūt nav tas stiprākais un izcilākais darbs - gan sarakstīšanas laika, gan izmantotās retorikas ziņā.
Bet uz Balss (nezin kāpēc) izkliegto jautājumu atbilde ir vienkārša - jā, ir.
tā paša sen zināmā grēka darba dēļ, kas liek nevērtīgo uztvert kā vērtīgu un vērtības - noniecināt.
Balss
# Iesūtīts: 2008.03.10 16:45:19
Zaurs
Te kaut kur agrākās sarunās ar NB biedriem bija radies šis jautājums, vai mūsu zeme nav tāda kā cilvēces karantīnas nodaļa...
(Nu, nekliedzu jau es, tikai gribēju to izcelt kā svarīgāko...)
sniegaodzina
# Iesūtīts: 2008.03.10 18:15:36
kukulit,vīrieti, tu būtu pesimistisks reālists vai optimistisks pesimists? nu es neesmu pret kristietibu, bet par brivu izveli, ta ka ja cilveks mekle speku sevi,pie draugiem vai palidzibu pie Dieva vai Allaha, Jahves vai pilnigi vinalga pie ka, kaut vai pie Meža mātes, uz priekšu. katra briva izvele ka tikt gala ar nelaimem. galvenais censties tikt gala, nevis padoties.
balss, tatad kristiesi sev grib savai ticibai piesistit cilvekus, lai glabtu no elles? visai cela misija, bet manuprat cilvekam pašam jaglabjas, otrs nevar izglabt savu mīļoto vijna vietā.

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 66 , pavisam kopa bijuši: 4303