atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par dažādiem jautājumiem Par studiju kvalitāti LU TF
vilks
Iesūtīts: 2010.12.06 20:40:40
Tā kā tēmā par Sinodi izrādījās, ka daudziem ir ko teikt par šo tēmu, tad nu atvēršu jaunu diskusiju.

Tātad - vai studijas TF uzskatāt par kvalitatīvām? Kāpēc jā vai kāpēc nē?

Vai LELB mācītājiem/topošajiem mācītājiem/draudžu locekļiem tur būtu noderīgi studēt un kāpēc?

Protams, tēmas ietvaros nepieciešams ievērot foruma noteikumus, citādi var tikt piemērotas arī tajos minētās represijas. Gribētos taču tādu saturīgu un vērtīgu diskusiju.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
AutorsZiņas teksts
vilks
# Iesūtīts: 2010.12.06 20:42:54
Kā pirmo komentāru ielikšu TF dekāna rakstīto tēmā Sinode:

Ralfs Kokins, TF dekāns
2010.12.06 17:03:02

Labdien!
Nebūtu šeit ielūkojies, ja studenti nebūtu man darījuši zināmu, ka LELB forumā parādījusies nepatiesa informācija par Teoloģijas fakultāti.

Bīskaps Pāvils , 04.12.2010., atbildot lietotājam „Vilks”, rakstīja sekojošo:

„Man bija reiz iespēja vienu semestri pastudēt TF maģistrantūrā. Par LELB nekādu diskusiju tur nepiedzīvoju, bet mācību programma bija laba. Bakalaura studijas TF esot vājas - tā esmu dzirdējis...”

Hmm... vājas Bakalaura studijas? Lai nu ko varētu apgalvot, bet tas nu nekādi neatbilst patiesībai! Arī, palūkojoties maksimāli paškritiski.
Acīmredzot kāds bīskapam devis apzināti nepatiesu un melīgu informāciju, kā tas jau ne reizi vien noticis teoloģiskās izglītības jautājumos.
Tāpēc saredzu, ka mans pienākums ir dot informāciju tur, kur tās trūkst vai kur tā ir nekorekta.

Visas 3 Teoloģijas fakultātē esošās akadēmiskās programmas (Teoloģijas un reliģiju zinātnes Bakalaura, Maģistra un Doktora studiju programmas) atbilst visiem Latvijas Universitātē pastāvošajiem akadēmiskās kvalitātes kritērijiem un nemitīgi tiek atjaunotas, uzlabotas un izvērtētas arī starptautiskā līmenī. Piem., Bakalaura SP beidzējs bez kādām problēmām var startēt jebkurā Rietumu universitāšu TF augstāka līmeņa studiju programmā (akadēmiskais vai profesionālais Maģistrs, utt).

Esmu pats bijis Bakalaura SP vadītājs gandrīz 10 gadu garumā, es zinu, kas un kā tur saturiski notiek. Tagad programmas vadību ir pārņēmusi Dr. theol. Dace Balode, kura ir ārkārtīgi spēcīga un starptautiski novērtēta jaunderībniece ar teoloģiski aktuālu (ļoti sistemātisku – Šveices skola!) skatījumu uz lietām.

Es patiešām uzskatu, ka TF programmas ir vienas no labākajām visā LU, vērtējot ne tikai pēc formālajiem, bet vispirms pēc saturiskajiem kritērijiem. Mums ir tikai viena programma katrā studiju līmenī, tāpēc varam pievērst programmu kvalitātei īpašu uzmanību. TF 14 mācībspēki, neskatoties pat uz ievērojami samazinātajiem finansiālajiem resursiem (par 2/3 !), caur komandas darbu ir ielikuši milzu pūles, lai programmas tālāk attīstītos, būtu saturiski sabalansētas, secīgas, pārskatāmas/saprotamas un pats galvenais – kvalitatīvas.

Programmās pārstāvētas visas Teoloģijas klasiskās apakšnozares – Jaunās un Vecās Derības teoloģija, Praktiskā teoloģija, Baznīcas vēsture, Sistemātika un pasaules reliģijas. Reliģiju pētniecība nav 1. prioritāte, tā ir tikai Teoloģijas dēļ.

Esam no retajām fakultātēm, kurā tagad izstrādāti skaidri darbu novērtēšanas un akadēmiskās pētniecības kritēriji, metodiskie orientieri konkrētās disciplīnās, īpaši studiju kursi par studijām Universitātē, fakultātē un programmā, pieejas pie vadošajām pasaules datu bāzēm, īpašu uzsvaru esam likuši arī uz kvalitātes kontroli un visu jautājumu/lēmumu caurspīdīgumu, utt. Esam lepni, ka papīros norādītais sakrīt ar faktiski notiekošo – tas, starp citu, ir retums LR Augstākās izglītības telpā 
(esmu bijis eksperts neskaitāmos izvērtējumos akreditāciju sakarā).

TF atbilstoši noslēgtajiem līgumiem intensīvi sadarbojas ar vairākām vadošajām Teoloģijas Fakultātēm Eiropā – Heidelbergu, Tībingeni, Minheni, Berlīni un it sevišķi ar Tartu. Tartu TF dekāna prof. Riho Altnurmes vadībā ir pilnīgi pārstrukturēta Doktora studiju programma, lai tā līdzvērtīgi ieietu starptautiskā apritē.

Bakalaurs ir tikai 1. līmeņa augstākā izglītība – 3 gados tikai ievadi un metodika. Pilna izglītība ir Maģistrs (vēl 2 gadi). Doktors – tas jau ir spējīgāko lidojums. Bakalaurs nav maģistrs, šīs programmas jāskata secībā.

Tāpēc tāda tenkošana apkārt par kādas TF programmas zemo līmeni vai iešanu uz galu (esmu dzirdējis) ir vai nu elementāra nezināšana, apzināti meli vai kādas personiska rakstura problēmas.

Tas, ka Teoloģijas fakultāte nodarbojas ar kritisku reliģisko procesu analīzi, nenozīmē, ka tā darbojas pret LELB. Cilvēki, kas to pasvītro, laikam nav sapratuši, kas ir akadēmiska teoloģija visā pasaulē, kas ir teoloģija tās būtībā.

Zinātniski kritisko metožu apgūšana Bībeles un rel. ideju pētniecībā faktiski ir „valoda”, kurā runā akadēmiski izglītotie teologi visā pasaulē. Visa pēdējo 200 gadu pētniecība un atziņas un ne tikai (tie ir arī Bibliskie Konteksta, QualWahomer, GezeraShawah u.c. principi, kuri jau bija zināmi Jēzus laikā, kā strādāt ar Sv. Rakstu tekstiem).
Bez šīm kritiskajām metodēm nevar lasīt ne monogrāfijas, ne komentārus. Metodes nav metožu dēļ, visas „kritikas” (19. gs. vācu termins, kas būtībā nozīmē analīzi) – teksta, literārā, formu, paveidu, implicītā u.c. ) ir tikai Rakstu labākas/adekvātākas/vēsturiski korektākas izprašanas dēļ. Nostāja vai darbība pret baznīcu ir katra atsevišķa cilvēka raksturs vai nostāja, katra personīgā pārliecība vai atbildība, tā NAV fakultātes politika.

Pasvītrot akadēmiskās teoloģijas pretstatu kaut kādai „baznīcas teoloģijai” ir visai analfabētiski. Apmēram tas pats, kas zinātni izspēlēt pret reliģiju vai otrādi. Vai tas pats, kas vārda „liberālisms” populārais lietojums, attiecinot to uz teoloģiju, kas strādā ar zinātniski kritiskām metodēm.

Tāpēc šādi viedokļi pret TF vai pret LA nekalpo nekam labam un ir nepatiesi būtībā. Tur noteikti ir kādas pavisam citas (ideoloģiskas, personiskas u.c.) intereses.

Baznīca ilgi neizdzīvos bez akadēmiskas/kritiskas teoloģijas (kaut vai – garīdzniekiem jāstrādā arī ar augsti inteliģentiem, kritiski izglītotiem cilvēkiem). Un Teoloģija ilgi neizdzīvos bez Baznīcas.

Tāpēc pārvarēsim šo destruktīvo pašā iedīglī un sarunāsimies, cienot un iepazīstot viens otru. Draudzēsimies, nevis žultaini grauzīsim viens otru! Mums ir daudz laba, ko varam dot cits citam!
ebe - x [90.130.161.150]
# Iesūtīts: 2010.12.06 22:11:20
,,Baznīca ilgi neizdzīvos bez akadēmiskas/kritiskas teoloģijas. Un Teoloģija ilgi neizdzīvos bez Baznīcas.,, - vai kāds gudrinieks var paskaidrot, ko šitais nozīmē? Kā līdz kaut kam tādam var nonākt? Vai teoloģija nav valoda, kurā runā Baznīca?
armilo
# Iesūtīts: 2010.12.06 22:16:41
Jautājums Tf dek. Ralfam Kokinam . Vai pēc LA bac. var stāties Tf maģistros?
Aivars Lapšāns
# Labojis Aivars Lapšāns: 2010.12.06 22:22:47
Ralfam Kokinam

Paldies par atbildi. Lūdzu vēl atbildiet uz vienu jautājumu !

Sakiet lūdzu , ja slēgtu LA , vai jūs varētu sadarboties ar LELB un kaut kādos punktos, no LELB reģistrētos studentus , apmācītu pēc LELB prasībām ? Draudzīgs kompromiss .....vai tāds ir iespējams?
Valentīnis
# Iesūtīts: 2010.12.06 23:04:29
Ir tādi kas vairāk vai mazāk studē teoloģiju kkādās mācību iestādēs un it tāds Mulders, kas gan parādās reti, kas visu tāpat zina bez TF vai LA vai RARZI vai vēl kā
Aivars
# Iesūtīts: 2010.12.06 23:18:51
Valentīnis
nu TEVi jau nu nevienam nepārspēt
Valentīnis
# Iesūtīts: 2010.12.06 23:27:09
Aivars
man ir teorijas!
Ralfs Kokins, TF dekāns [195.13.140.178]
# Iesūtīts: 2010.12.07 13:49:20
Es domāju, ka viss atkarīgs no paša cilvēka attieksmes, motivācijas, labās gribas. Neko gatavu nevienam iedot nav iespējams, ja cilvēks pats negrib mācīties, saprast, augt. Ja gribu ko uzzināt, to parasti uzzinu neatkarīgi no nepilnīgajiem avotiem un problemātiskās situācijas. Nobody is perfect!
Tagad ir modē pasvītrot atbilstību darba tirgum, kādai ļoti specifiskai nišai. Es šim uzstādījumam negribētu piekrist - jo izglītības mērķis ir cilvēka izglītošanās un izaugsme, nevis zināšanu kopums vai gatavība kādai profesijai. Izglītība ir pašam cilvēkam. Mans ideāls vēl joprojām ir 19. gs. beigu vācu teoloģiskā izglītība - ja esi tam izgājis cauri, tad patiešām esi Teologs - esi spējīgs domāt, ko jaunu radīt, sarunāties ar sava laikmeta vadošajiem prātiem.
Profesiju dod profesionālās programmas. Akadēmiskās programmas dod akadēmisku izglītību - visās nozarēs un visā pasaulē.
Aivars
# Iesūtīts: 2010.12.07 13:57:22
Ralfs Kokins, TF dekāns [195.13.140.178]
"Mācītāju profene" - šis risinājums nebija ienācis prātā
Bet principā taču ir iespējami arī kādi profesionālas ievirzes mācību priekšmeti arī TF, vai tomēr akadēmiskās prasības to neatļauj?
Ralfs Kokins, TF dekāns [195.13.140.178]
# Iesūtīts: 2010.12.07 14:00:14
Studēt Maģistratūrā (2. līmeņa augstākās izgl. programmā) drīkst tikai tad, ja ir pabeigta 1. līmeņa augst. izgl. valsts akreditētā mācību iestādē. Diemžēl TF kā Universitātes struktūrvienībai jāievēro visi valsts likumi un LU noteikumi. Tāpēc arī esmu pasvītrojis, piem., LA sakarā, ka akreditācijai ir gan savi plusi, gan mīnusi.
Nesaku, ka problēma nav arī šajā modelī. No citām hum. zin. nākot, parasti trūkst pamatzināšanu teoloģijas apakšnozarēs.
Problēma ir bijusi tajā, ka LA lielā mērā daudz ko dublēja no TF. Es saskatu gan TF, gan LA zināmā secībā: mācītājam vajadzētu gan kritisku Universitātes (labu humanitāru) izglītību, gan baznīcas (praktisku, konfesionālu) izglītību.
Citādi vismaz pašlaik esam nedaudz smieklīgi, konkurēdami viens ar otru, pasvītrojot savu pareizību un akadēmiskumu un noliekot otru.
Ja kritiski jautājumi sagrauj ticību, tad jau tā nav ticība! Un, ja akadēmiska teoloģija ir be
Ralfs Kokins, TF dekāns [195.13.140.178]
# Iesūtīts: 2010.12.07 14:01:56
Ja kritiski jautājumi sagrauj ticību, tad jau tā nav ticība! Un, ja akadēmiska teoloģija ir bez praktiskās draudžu dimensijas, tad tā nav teoloģija!
Man tā vien šķiet, ka mēs laužam šķēpus vēl joprojām par situāciju, kāda bijusi kaut kad pagātnē. Kopš tiem laikiem daudz kas mainījies!
Ralfs Kokins, TF dekāns [195.13.140.178]
# Iesūtīts: 2010.12.07 14:03:46
Aivars
Tiek domāts/strādāts pie profesionālas Maģistra programmas. Par to daudz jādiskutē, jo ir savi noteikumi un ierobežojumi, tas tiesa.
Ralfs Kokins, TF dekāns [195.13.140.178]
# Iesūtīts: 2010.12.07 14:06:36
Ctulhu
Tieši pretēji! Uzkatu, ka teologam ir jājautā un jādomā. Daudz jādomā. Un ļoti daudz pašam jālasa. Kaut vai, lai laba valoda veidotos!
Atvainojiet, tagad gan jādodas. Paldies par diskusiju un arī kritiskiem viedokļiem!
Ralfs Kokins, TF dekāns [195.13.140.178]
# Iesūtīts: 2010.12.07 14:09:12
Vēl viena piebilde - opcija teorētiski varētu būt luteriska un praktiska programma TF - bet kā lai izlaužas cauri nenormālajam birokrātijas, likumu un noteikumu mūžamežam? Visiem vēlēšanu nolikumiem, utt. - kā Baznīca tur saglabās savu līniju, savus pamatus? Jādomā, jādomā...
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2010.12.07 14:45:15
OK. Un ja nonaak pie pretrunaam pasjaa dieva jeedzienaa?

Tad jaanoskaidro pirmkaart vai vispaar esi sho jeedzienu pareizi sapratis, vai neesi nejaushi jeedzienaa ielasiijis kaadu savu uzskatu seenalas, kas saakotneeji nemaz netiek jeedzienaa ieliktas.
Aivars
# Iesūtīts: 2010.12.07 14:48:53
Klau, mīļi foruma dvīņi, nepārvērtīsim specifiski TF veltītu diskusiju par kārtējiem ctulderisma plūdiem
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2010.12.07 14:52:33
Suslik, sluhajusj i povinujusj.
studente D a c e T. jeb d a s s y [213.175.97.165]
# Iesūtīts: 2010.12.07 15:19:28
nelasot diskusijas uz diskusijas jautājumu atbildu kā studente:

teoloģijas studijas ir vērtīgas!

kvalitāte! nu bet kas Latvijā ir kvalitatīvs?
kopumā studijas ir kvalitatīvas!
Bet es varētu runāt par katra konkrētā pasniedzēja ne kvalitāti... bet tas nenozīmē, ka katram nav kaut kas pozitīvs... - ko darīt?! šī pasaule nav pilnīga! man ir daudz kritika par TF blogā, bet tā kritika ir par konkrētu situāciju un personu, nevis mācībām kopumā! mācības kopumā dod plašāku ieskatu par Bībeli, kultūrvidi, valodas studijas, nozīme....

Ja cilvēki apzinās, ka teoloģijas studijas piedāvā iespēju studēt vēsturiski kritiskā metodi ... ir ļoti Ok. bet ja studijas pieņem kā vienu absalūtu patiesību, nezinot, ka ir arī citas metodes... nja! tas nav Ok!

daudzu cilvēku ticība tiek mainīta!
es to vērtēju pozitīvi un negatīvi!
neticīgie kļūst ticīgi = pozitīvi!
pusticīgie kļūst liberāli = negatīvi!
stipri tic
studente D a c e T. jeb d a s s y [213.175.97.165]
# Iesūtīts: 2010.12.07 15:20:00
stipri ticīgiem studijas = neitrālas, vnk zināšanas! nevis ticības pārliecības meklējumi!
studente D a c e T. jeb d a s s y [213.175.97.165]
# Iesūtīts: 2010.12.07 15:22:52
Vai LELB mācītājiem/topošajiem mācītājiem/draudžu locekļiem tur būtu noderīgi studēt un kāpēc?

Studijas pēc Gregorskolas vai Lutera akadēmijas TF zināšanas ir ļoti vērtīgas! = dod plašāku skatījumu teoloģijā!
bez Gregorskolas vai Lutera akadēmijas studijas TF vērtēju negatīvi! (kaut gan ar Dievpalīgu visas lietas iespējamas!)
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 41 , pavisam kopa bijuši: 294