atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par kristīgu dzīvi Filma "Rūdolfa mantojums"
Mārcis Zeiferts
Iesūtīts: 2010.02.14 00:20:26
Nupat kā noskatījos jaunāko Streiča filmu „Rūdolfa mantojums”.
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
Mārcis Zeiferts
# Labojis Mārcis Zeiferts: 2010.02.14 00:20:43
Katrs kadrs kā glezna un bilde. Skaisti laiki un jaušams pozitīvisms filmas noskaņojumā. Mazliet arī skumji, bet tas viss pieder pie dzīves. Lika nedaudz arī atsaukt atmiņā paša ģimenes stāstus un vecvectēvu, kurš atgriezās atpakaļ no cara armijas, līdzīgi kā filmā Rūdolfs, apprecējās un bija laimīgs. Bet ne par to šoreiz stāsts. Pārdomas izraisīja mācītāja tēls, kuru glābjot filmas galvenais varonis aiziet bojā. Gļēvs, no muižkunga atkarīgs, kuram hobijs makšķerēšana, ar slēptu noslieci uz alkoholismu. Pat mētelīti paņēma sev, kurš likās vairāk nosalis uz vientuļā plosta, kas aizpūst miglainajā ezerā, nekā viņa glābējs, bet krastā, kā izrādās, varēja nokļūt pat aizbrienot vai puspeldus.
Mārcis Zeiferts
# Labojis Mārcis Zeiferts: 2010.02.14 00:45:22
Kāda morāle iztulkojama filmā par mācītāju, kas savas zivis makšķerējot, aizmiga uz plosta? Vai mācītājs ir tik viegli pakļaujams jūsmīgajam latvietim un viņa humoram, kurš neticēja ne Dievam, ne velnam?
Protams, netrūka jau arī visādi citi momenti un spoži citāti, kas varētu ieiet tautas folklorā. Piemēram, nevis bērniņi brauciet pie Jēzus, bet nāciet Labs pamatojums kristībai? Apcerēta arī latviešu māņticība bērēs ar eglīšu dedzināšanu u.c. Sadzīviski un kaut kā pazīstami, vai ne?
armilo
# Iesūtīts: 2010.02.14 19:15:57
Mārcis Zeiferts, Ļoti augtu cienu Streiča daiļradi. Filmu vēl nav bijusi iespēja noskatīties, bet radās jautājums: Kādas konfesijas mācītājs tiek parodizēts, katoļu jeb luterāņu? Ja pareizi saprotu, tad Streičs ir katolis, un piem. „Cilvēka bērnā” katoļu priesteris tiek parādīts pozitīvā gaismā. Kas ir tēlots Rūdolfa mantojumā, vai tas ir viens vācu cienīgtēvs?
sica . [78.84.147.219]
# Iesūtīts: 2010.02.14 19:25:19
armilo
nea šoreiz runa par luterāņu mācītāju. Latvieti, kas iet pavadā vācu baronam
Spēlēja Paukštello - tāds pareizais mācītājs, sprediķi lasa kā baronam gribas, pamācot, ka nav labi būt lepnam (latvietis Rūdolfs, gribēja kā vācu barons karietē braukt )utt. Mācītājs bija Rūdolfa draugs., bet īsta verga dvēsele.,... filma laba.... forša (nedomāju, ka tas ir Streiča uzbrauciens luterāņiem, bet... toreiz bija tādi laiki un mācītājs jau atkarīgs no barona bija.... )
armilo
# Iesūtīts: 2010.02.14 19:30:44
sica, paldies. Mans sajūtas mani nepievīla. Un, ja kas, tajos citajos laikos bija arī katoļu priesteri.
sica . [78.84.147.219]
# Iesūtīts: 2010.02.14 19:31:35
bet par mācītāju.... morāle tāda - cilvēki ir dažādi. arī diemžēl tādi. Tāpat kā katrs latvietis nav Rūdolfs - kas iet un dara, dara, kaut šķēršļi. Latvieši tomēr ir vairāk kā šis mācītājs - malā sēdētāji, čīkstētāji, kritizētāji.... vienaldzīgi. labāk pamakšķerēs, nekā stāsies pretim grūtībām.....
Arī tādi kā tas Rūdolfa pantiņskaitītājs - pantiņu uzskatīs, pa kluso plostu atsies, bet tad aiztīsies, nevis atbi;dēs par sekām... a sekas ta bija cilvēka nāve
sica . [78.84.147.219]
# Iesūtīts: 2010.02.14 19:33:27
armilo
jā... bet es lāgā nesapratu, kurš latvijas novads tur dom,āts. liekas zemgale kurzeme. tur, kur čaklie zemnieki tur tomēr dominēja luterticība. īpaši pagājuša gadsimteņa sākumā.... hmmm vai aizpagājušā beigās
( un es tiešām nedomāju, ka tas ir uzbrauciens luterāņiem. jo patiesi kārtīgie zemnieki no zemgales un kurzemes steriotipiski tomēr bija luterāņi.... tas tā steriotipiskāk.)
armilo
# Iesūtīts: 2010.02.14 19:38:29
sica, "un es tiešām nedomāju, ka tas ir uzbrauciens luterāņiem"
Ok, lai tā būtu! Lai god. Streiča kungam laba veselība!
Rudens rozes balss
# Iesūtīts: 2010.02.14 20:00:13
Man radās iespaids, ka šī ir kompilācija no Rūdolfa Blaumaņa stāstu motīviem Streiča mērcē.
Lai gan tur parādās vācu barons un luterāņu mācītājs, tomēr visa filma ir spilgti latgaliska - kā mūzikas, tā personu uzvedības un runas veidā - latgaliski vitāla.
Bet mācītājs luterāņu varbūt ir tāpēc, ka Streičs kā ticīgs katolis taču nevarēja šādā stipri negatīvā tēlā rādīt katoļu priesteri.
Lai gan viņš katoļu priestera tēlam labi atbilda - bija neprecējies pretēji normālam tā laika luterāņu mācītājam.
incognito
# Iesūtīts: 2010.02.14 20:06:06
Runājot par Latvijas mācītājiem, iedomājos, ka tāds varai ļoti lojāls un nedaudz komisks mācītāja tēls ir visai tipisks latviešu kino.
Bet kā bija īstenībā? Tā laika mācītāji laikam bija vairums vācu tautības un gluži dabiski bija opozīcijā latviskajam.
Nesen pilnīgi nejauši skatījos par vienu krievu metropolītu, vārdā Filipu, kas bija opozīcijā Ivanam Bargajam tā zvērību dēļ. Tajos skarbajos laikos tas prasīja īpašu varonību; metropolītu atcēla no amata un Maļuta Skuratovs viņu nogalināja.
Vai Latvijā kādreiz mācītāji ir bijuši šādā opozīcijā pastāvošai varai?
sica . [78.84.147.219]
# Iesūtīts: 2010.02.14 20:31:56
hmmm kāpēc jums liekas, ka Streičs nevarētu katoļiem uzbraukt:
man pretēji armilo nemaz neliekas, ka Cilvēka bērnā baig labiņu priesteri attēlojis.....tur bik par viņu ierēkts
Nerunīgais
# Iesūtīts: 2010.02.14 22:45:28
Domāju - neizdomāju, vai ta ir kāds pozitīvais mācis latviešu filmās?
Rudens rozes balss
# Iesūtīts: 2010.02.15 02:04:24
sica . [78.84.147.219]
Manuprāt, Cilvēka bērnā priesteris bija rādīts ļoti simpātisks.
Tā man vispār liekas visjaukākā Streiča filma.

Nerunīgais
Nu, Rīgas sargos, kad bermontieši nošauj mācītāju, viņš tā kopumā finišē kā samērā pozitīvs tēls, pat ja sākumā ne visai.

incognito
Mācītāji ir slaktēti visādos laikos - sākot ar pirmajiem lieliniekiem (laikam 1919.g.) Vidzemē, turpinot ar naciķu un komunistu laikiem.
Un pat pēdējos laikos pirms PSRS sabrukuma. Nupat lasīju, ka Billija Grehema asociācijas A-Eiropas koordinatora Hamma ģimene (viņa tēvs bijis viens no nepaklausīgajiem mācītājiem) 80-tajos gados izsviesta no padomijas. Līdzīgi kā baptistu māc.Šmita ģim. 70-tajos.
Raimonds
# Iesūtīts: 2010.02.15 13:32:03
Mārcis Zeiferts

Kopumā viennozīmīgi - interesanta filma, kā sacīji, katrs kadrs kā glezna un bilde.
Streičs ļoti romantizēti apcer tēmu, vai gados vecāks vīrietis var mīlēt jaunu meiteni, un izrādās, ka var... un var skaisti un ar glanci !

Un ja to neskaita, tad filmā jau ir vēl daudz citu interesantu tēmu, kas nemaz tik bieži nav apcilātas . (Vismaz ne mūsu Baznīcā.) T.sk.dažādos laikos Baznīcas loma un vieta starp vienkāršo tautu un sabiedrības eliti. Piemēram tas ko jau savā laikā rakstīja A.Niedra.

Tādejādi filma labi parāda vienu mācītāju tuvplānā, kuram gan ir jābūt pa labam un no kā viņš ir atkarīgs - no sava barotāja un, otrs, - mīlot savu draudzi. Atceries ainiņu pēc bērēm, kur macītājs vēl atvadoties no jaunās saimnieces pasaka dažus tik sirsnīgus un cilvēcīgus vārdus. Vai arī tēma, kurā paiet filmas beigas, glābt to otru, palīdzēt, cik es varu. Tā ir gana kristīga tēma un kā tas tiek risināts, kur izrādās Rūdis glābj savas draudzes mācītāju. Kāpēc gan ne? Tajā ieskanās kaut kas no mūsu kristīgajiem ideāliem. Streičs līdzīgi kā viņa paša spoguļtēls Rūdis nav klerikālis - vācietis, bībeļnieks, morālists (kādu ļoti bieži zemnieks redzēja savu mācītāju. Bet kā ir tagad? Tādā nozīmē ir interesanta šī gada Benedikta XVI Gavēņa laika uzruna.) bet Rūdis ir vīrs, kurš ir sasniedzis to vecumu un briedumu, kad svarīgākais ir dzīvot, ko Dievs ir devis un dod, un ko var labu izdarīt savam tuvākajam. Vai tā ir jaunā kalponīte, kalps vai tik lab` mācītājs, Rūdis ir gatavs viņiem palīdzēt. Rūdis arī barona priekšā nejūt bailes atšķirībā no citiem. Kāpēc?

Bet tur ir taisnība, ka bieži vien pazemību, lēnprātību, klusu uz iekšu vērstu dzīvi (kas slikts, ja mācītājs makšķerē vai ziemā slēpo), kur arī daudz kas no mācītāju ikdienas notiek tikai savā vidē, var arī tā uztvert, tā Streičs un ne jau tikai viņš vien.
zobenbracka(Deus Vult!)
# Iesūtīts: 2010.02.15 13:41:16
a es tik taisos un nevaru sataisītis"
Mārcis Zeiferts
# Labojis Mārcis Zeiferts: 2010.02.15 15:00:44
Raimonds
Tur jau tā lieta, ka Rūdis ir goda vīrs. Kristīgāks par savu mācītāju? Kāpēc ne? Kas nu kuram palicis no filmas. Vai nu izšķirošās frāzes: ticēsim! - pēc bērēm vai viņa nopirktās eglītes no muižkunga meža, ir tās, kuras atklāj mācītāja tēlu kopumā un pastorālu mīlestību uz draudzi. Tas stāsts ir par mētelīti, kuru Rūdis atdeva mācītājam, un pats nosala. Egocentrisms būtu tas par ko runāt gavēnī. Šis nav stāsts par Streiču, viņš visu izdarīja lieliski, kaut arī varbūt tā nav viņa labākā filma. Man ļoti patika.
Raimonds
# Iesūtīts: 2010.02.15 16:09:01
Mārcis Zeiferts

Tur Tev taisnība, ka filmā ļoti daudz ko var saskatīt, kaut vai tas, ar kādu noskaņu noskatās filmu. Un tas kādu, nu, kurš mēs saredzam vai gribam saredzēt draudzes ganu. Bet man likās simpātiski pats par sevi fakts, ka var latvietis, var par ticības lietām runāt! Jo citreiz jau šķiet, ka ticības lietas ir kā no cita plaukta , vai nu par tām runā hiper eksaltēti vai vispār nerunāt. Kaut kāds sasalums vēl joprojām ir tajā visā. Un mākslas filma tādā ziņā šajā diskursā ir kaut kur pakāpi augstāk. Lai arī nevienmēr mums pa spalvai .

Interesanti, Jānis Paukštello ir dzirdēts Kristīgajā rādio lasām Bībeles lasījumus, laikam arī Čarlzu Stenliju vai kādu citu no evaņģelikāļiem. Tāpat arī Sātu baznīcas izvēle noteikti nav nejauša.
Rudens rozes balss
# Iesūtīts: 2010.02.15 16:17:59
Raimonds
Nu, Sātu baznīca laikam ir fotogēniska un uz to jau iestaigāta taciņa.
Man šķiet (lai māsas un brāļi katoļi palabo), ka katoļu baznīcā (mākslas, ne dokumentālā) fimēšana būtu tāda kā desakralizācija, un tāpēc to neatļauj.
Aivars
# Iesūtīts: 2010.02.15 16:30:23
Rudens rozes balss
http://www.youtube.com/watch?v=ry27t0oed28
http://www.youtube.com/watch?v=DbmUMo5Xeas
Raimonds
# Iesūtīts: 2010.02.15 16:30:55
Rudens rozes balss

Ja var tad labojiet, vai "Cilvēka bērnā" priestera prototips nebija Francis Trasūns? Spēcīga no zemniekiem nākusi personība, bet viņš dabūja daudz ciest no savējiem, lai arī pēc ~ 50 gadiem reabilitēts.

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 183 , pavisam kopa bijuši: 3173