atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par kristīgu dzīvi Kristīgā meditācija muļķības?
Kaarlis
Iesūtīts: 2009.11.23 12:18:33
LKR 20. novembra raidījumā "Aktuāla diskusija" Tālbergs kristīgo meditāciju nosauc par muļķībām. Vai tas nav vandālisms, kas būtu bāla pravieša cienīgs ?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 25 . 26 . >>
AutorsZiņas teksts
Kaarlis
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:22:17
Var tikai klausīties un brīnīties, kas tautai tiek sludināts.
S.R...
# Labojis S.R...: 2009.11.23 12:29:56
Kaarlis
ar to kristīgo meditāciju ir jābūt uzmanīgam, tās kustības pamatlicējs Latvijā esot izčākstējis budisma piekritējs - tagad kristietis(?). i togo, izdariet secinājumus. protams, ne pārsteidzīgus, bet uzmanīgus gan.

interesanti būtu zināt, kāda ir jūsu izpratne par kristīgo meditāciju.
Paulus
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:32:47
Ar interesi klausījos šo raīdījumu. Tālbergs bija raidījuma vadītājam nepiedodami apriori agresīvi noskaņots pret kristīgo meditāju un īsti nesaprata par ko ir runa, gāžot vienā putrā gan patiesi kristīgu kontemplāciju, budistu meditāciju un kristīgo meditāciju.
Vissakarīgākais bija luterāņu mācītājs, aizmirsu viņa vārdu! Viņa skaidrojumi bija tiešām vietā un bez tiem raidījums būtu vienkārši agresīva lekšanās. Pilnībā piekritu šī mācītāja viedoklim.
Tomēr neskatoties uz Tālberga nekompetenci un pārlieko agresivitāti, saprotu jau arī par ko viņš uztraucās. Jo sava bīstamība hinduistu un budistu meditatīvo tehniku adaptācijā jau ir. Nesaku, ka tas viennozīmīgi ir slikti. Ja kādu tas tuvina Jēzum Kristum un Viņš tiek pilnībā un visu laiku saglabāts šīs meditācijas centrā, tad ir jau OK
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:32:57
Kārlis, jānoskaidro kas tika palikts zem šī "Kristīgā Meditācija"... Tam ir dažāds saturs. Es nevaru iedomāties, ka meditācija, kas ietver Svēto Rakstu ļoti lēnu lasīšanu, katra vārda un teikuma dziļu "izdomāšanu" būtu muļķības.
Ir, protams, meditāciju "technikas" kuras tiek uzdotas par Kristīgām, laigan no Kristietības tām ir tikai drēbītes... saturs pilnīgs čau!

S.R...
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:36:20
Jošs Mulders
vo,vo! ir centieni kristīgajā leksikā ieviest tādu vārdiņu kā mantras. a no tā vārdiņa, godīgi teikšu, man zosāda metas.
Paulus
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:37:55
Jošs Mulders,
IMHO raidījumā visi jēdzieni tika putroti. Tomēr Georgs Indulēns un Juris Rubenis pārstāv kristīgo meditāciju, kas ir ne tik daudz Svēto Rakstu klusa apcere, bet patiesa meditatīva tehnika ar mērķi norimt, klausīties savā elpā utt. lai varētu atkārtot kādas meditatīvas frāzes, protams, vērstas uz Trīsvienīgo Dievu.
Tātad metodikā un ārējā formā daudz kas atgādina budistu meditāciju, atšķirība, ka nomainīts pats kodols - budistu nirvānas un ne-būtības sasniegšanas vietā likts Jēzus Kristus, Trīsvienīgais Dievs.
pich007
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:39:39
Paulus
Jo sava bīstamība hinduistu un budistu meditatīvo tehniku adaptācijā jau ir

vari minēt konkrētus piemērus?
Paulus
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:40:48
pich007
ar bīstamību biju domājis bīstamību skaidras un nepārprotamas kristīgās mācības pasludināšanai. Nevis bīstamību cilvēka fiziskajai veselībai vai sabiedriskajai drošībai
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:42:33
Paulus, attiecībā uz J. Rubeņa meditāciju es palieku pie sava Mācītāja uzskatiem par Rubeņa izteikto. Rubeņa meditācijā par centru top ES, kurš tiek pasludināts par Kristu! Tam es nepiekrītu... Kristietība neprasa no cilvēka atteikties no viņa prāta, tāpat "meditatīvas frāzes, kas vērstas uz Trīsvienīgo Dievu..." īstenībā izrādījās bij frāzes, lai apklusinātu gan troksni, gan brīdinājumus... jeb citiem vārdiem, izģērbtu pats sevi visu garīgo spēku priekšā... Frāžu atkārtošana ir nekas cits kā mantras, pietam pat Rubenis saka, ka vislabāk izrunāt frāzi citā valodā, lai prāts tai nepieķertos... tā ir Prāta nogalināšana... bīstama lieta... es tādu neatzīstu un Rakstos tādu praksi neatrodu!
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:42:52
vari minēt konkrētus piemērus?

Tu kļūsti viegli suģestējams...
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:42:57
Vai lūgšanu skaitīšana tāpat nav viens no meditācijas veidiem? Vai arī harizmātu piekoptā slavēšana?
Jebkas, kas palīdz ilgstoši koncentrēt domu uz Dievu, gan emocionāli, gan intelektuāli?
Kaarlis
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:45:28
Varbut vienkarshi but laiks latviski partulkot kadu mazu dalju no tas kaudzes ar dazhadu kristigu autoru gramatam, kas par sho temu raksta un apraksta dazhadus lugshanas/meditacijas/kontemplacijas metodes. Rubena gramata ir viena - bet ir daudz labakas gramatas par sho temu - un vispar mani parsteidz cilveku velme rakstit kaut ko pashiem, pirms vienkarshi panjemt un kaut ko labu iztulkot. Nu labi, taa ir cita teema - bet, manupat, jabut diezgan neizglitotam, lai par shadam lugshanu metodem neko nezinatu un tas veel taa pa roku galam nosaukt par mulkibam.
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:45:59
EM, tāpēc jau ir runa, ka ir dažādas meditācijas... Viduslaiku Mūki (arī mūsdienu) viens no veidiem ir šī lēnā Rakstu Lasīšana, prāta turēšana pie Rakstu Vārdiem, kad tu veselu pantu izlasi un to pārdomā... Tā ir forša un Kristīga meditācija.
Bet kad cilvēks atsakās no prāta un Dieva Vārdu izmanto tikai kā tramplīnu, nevis kā mērķi, tad tas, pie kā cilvēks nonāk, visticamāk nav Dievs, bet kāds cic Gars, kuru cilvēks pats labprātīgi uzdod par Dievu, respektīvi - labprāt nomaina savu ticības objektu... un tā kā daudas no šim meditācijām ir vērstas pašam uz sevi, šī Dieva meklēšana notiek savā ES kaut kādās dzīlēs... tad loģiski, ka neko citu kā savu EGO tur arī neatradīsi, tā, manuprāt ir augstākā eldievība, kad pats savu EGO uzdod par savu Dievu un to pasludina par savas ticības objektu...
S.R...
# Labojis S.R...: 2009.11.23 12:47:19
vilks
tas nekas, ka nav. es te nedomāju kaut ko īpaši argumentēt un (vai)pamatot. izsaku savu dziļi subjektīvo viedokli. un tas šoreiz saskan ar Muldera teikto - vot, viņš lai argumentē un pamato.

es teikšu pavisam vienkārši, viss, kas mūsu skatienu novērš no Kristus un cenšas ieņemt tā vietu kā meditācijā, tā jebkurā citā lietā ir bīstams.
spriedīsim pēc augļiem. pavērosim cilvēkus, kuri nodarbojās ar šo meditāciju. man personīgi tāda iespēja ir. teikšu - rezultāti ir bēdīgi. vismaz mīlestība viņos nepieaug.(atvainojos, mans subjektīvs skatījums).
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:48:54
Kārlis, pats uzstādījums, ka existē "lūgšanu metodes" kas kaut ko atklāj vairāk vai dziļāk ir bīstams uzstādījums... Kristus tieši tāpēc nāca kā "homo vulgaris" lai Dievs kļūtu mums klātesošs un pieejams tepat... bez spec "metodēm" bez spec "technikām" - vienkārši savā Vārdā un Sakramentos... Ar Sakramentiem jau vien ir ko galvu nolauzt... kāpēc sarežģīt to kristīgo vienkāršību un skaidrību, kas ir Kristū? Manuprāt šādas "technikas" norāda uz savdabīgu neticību jeb slēptu lepnību, kad ar Dieva Vārdu nav gana... ka tas, kas Rakstīts, cilvēkam šķiet par maz...
Kaarlis
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:50:57
Jošs Mulders, runat ari ir metode
Paulus
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:50:58
Mulders,
jā es pilnībā piekrītu - tur jau slēpjas šī bīstamība. Precīzi aprakstīji -par centru top ES, kurš tiek pasludināts par Kristu. Rakstot par to, ka "kristīgo meditāciju centrā tiek likts Trīsvienīgais Dievs" es citēju to, ko saka paši kristīgās meditācijas pamatlicēji Latvijā. Domāju, ka viņi arī tā domā un tam tic. Cits jautājums - vai tā arī ir? Man personīgi ir šaubas, vai var šādi izmantot budistu meditatīvās tehnikas, vienkārši cenšoties nomainīt "kodolu".
Un vispār es nesaprotu jēgu šādai kustībai. Kristīgā pasaules jau tukstots un vairāk gadus pazīst kontemplāciju, Svēto Rakstu apceri, ko sāka jau tuksnešu tēvi un praktizē daudzi jo daudzi kristieši, īpaši RKB un ortodoksi.
Kādēļ nepieciešams ņemt no budistiem lotosa pozas, ieklausīšanos elpā un iziešanu no sava ķermeņa?? Tāpēc, ka viss ar budismu, Indiju, hinduismu saistītais mūsdienu intelektuāļiem skaitās cool??
Kaarlis
# Labojis Kaarlis: 2009.11.23 12:52:41
Ari domat ir metode. Ista Lutera Krusta teologija, iespejams, sava galigajaa variantaa ir liidziiga negativas teologijas metodei - partraukt domat kaa ultimativais teologizeshanas veids.
*Duksis
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:57:16
Par nožēlu te neviens nevēlas neko izzināt. Galvenais - citu pārbļaut, vai aizbāzt citam muti! Nodarbe slavējama, bet tomēr šāda attieksme neveicina lietas būtības izzināšanu. Ak, tāda te nevienam neesot vajadzīga? Nu ko. tādā gādījumā apsveicu! ... . Ja nu tomēr kādam pa burzmu rodas īslaicīga un nenoturīga, bet interese, par ko tad īsti iet runa, kad pa muti grozas vārds "meditācija", iesaku ielūrēt Vikipēdijas sadaļā "Dhyāna" (tā meditāciju dēvē tie, kur tas, ko mēs saucas par meditāciju kā īpaša psihotehnika, ir radusies:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dhy%C4%81na
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2009.11.23 12:57:40
Kārlis, nu pareizi... tāpēc arī mans pirmais koments un Paulus arī laikam to apstiprina, jo esat to raidījumu redzējuši... vispirms der noskaidrot kas ar ko tiek saprasts, jo zem viena lietussarga šajā jautājumā tiek sabāzts gan pavisam normālas Kristīgas prakses, gan tiek mēģināts iesmuglēt apšaubāmas un diskutējamas prakses/teorijas/mācības!
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 25 . 26 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 158 , pavisam kopa bijuši: 4589